αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βγαίνει αυτό το νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βγαίνει αυτό το νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα

Αντιμέτωπο με το ηλεκτρονικό σφυρί αναμένεται να βρεθεί στις 22 Μαρτίου ένα διατηρητέο κτίριο στην Πλάκα, ακριβώς δίπλα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο πλειστηριασμός στρέφεται εναντίον της εταιρείας ΑΕΛΛΗ Τεχνική και Εμπορική ενώ δεν επισπεύδεται ως είθισται από κάποια τράπεζα ή κάποια εταιρεία διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά από την Ακροπόλ-Χαραγκιώνης, η οποία δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στον κλάδο των ακινήτων και της διαχείρισης χώρων στάθμευσης, όπως μεταδίδει το Capital.gr.

Η αυξομείωση στην τιμή εκκίνησης

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έχει προγραμματιστεί το συγκεκριμένο ακίνητο να βγει προς εκποίηση, ωστόσο η διαδικασία τέθηκε σε αναστολή ύστερα από αίτημα ανακοπής για διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς. Ειδικότερα, στην αρχική έκθεση εκτίμησης του 2021, η τιμή εκκίνησης είχε τεθεί στα 3,69 εκατ. ευρώ αλλά αυξήθηκε προς τα πάνω στα 7 εκατ. ευρώ ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ακολούθησε νέα απόφαση του Πρωτοδικείου με την οποία έγινε ανάκληση της προηγούμενης και η τιμή πρώτης προσφοράς επανήλθε στο ποσό των 3,69 εκατ. ευρώ, με την οποία αναμένεται να εκποιηθεί τον προσεχή Μάρτιο εφόσον δεν προηγηθεί κάποια κίνηση για την αποτροπή της διαδικασίας.

Το διατηρητέο ακίνητο στην Πλάκα

Ο πλειστηριασμός αφορά σε ένα οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αγίας Φιλοθέης στον αριθμό 23 και Ναυάρχου Νικοδήμου στον αριθμό 30 στην καρδιά της Αθήνας στην Πλάκα, στο οποίο ανεγέρθηκε ημιτριώροφη οικοδομή που αποτελείται από β΄ υπόγειο-καταφύγιο, με εμβαδόν 219,17 τ.μ., α΄ υπόγειο που έχει είσοδο από την οδό Αγίας Φιλοθέης με εμβαδόν 192,32 τ.μ., ισόγειο με είσοδο από την Ναυάρχου Νικοδήμου επιφάνειας 192,32 τ.μ., πλατύσκαλο με επιφάνεια 15,20 τ.μ., α΄ όροφο 209,09 τ.μ. και δώμα 73,57 τ.μ.. Το κτίριο είναι διατηρητέο ως προς τις όψεις του σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ το 1998.

Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου ανέρχεται σε 901,67 τ.μ. ενώ η επιφάνεια των εμπορικών χώρων ανέρχεται σε 585,43 τ.μ.. Το α΄ υπόγειο και το ισόγειο έχουν επαγγελματική χρήση και ο α΄ όροφος και το δώμα έχουν χρήση κατοικίας. Επιπλέον, ολόκληρη η επιφάνεια του β΄ υπογείου (219 τ.μ.) έχει χαρακτηριστεί ως καταφύγιο με υπουργική απόφαση, δεν προσμετράται καν στον συντελεστή δόμησης και επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα ως χώρος κύριας χρήσης ενώ δεν έχει φυσικό φωτισμό και αερισμό.

Η ανακατασκευή των 2 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, το ισόγειο βρίσκεται σε απόσταση 1,67 μέτρων από την στάθμη του πεζοδρομίου κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει πρόσβαση από το επίπεδο του δρόμου αλλά μέσω σκάλας. Κατά συνέπεια θεωρείται ακατάλληλο για κατάστημα λιανικής, γεγονός που αποτελεί μειονέκτημα για ένα ακίνητο που εντοπίζεται σε εμπορική περιοχή της Αθήνας. Τα παραπάνω ήταν μεταξύ των στοιχείων που παρουσιάστηκαν ενώπιον του Πρωτοδικείου και συνετέλεσαν στο να κατέβει η τιμή πρώτης προσφοράς και να επιστρέψει στα 3,69 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνεται πρόκειται για ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε έναν από τους σημαντικότερους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, παρέχοντας μάλιστα μοναδική θέα στην Ακρόπολη σχεδόν από όλους τους ορόφους. Κατά το 1999, έγινε αποκατάσταση στην αρχική του μορφή ενώ το κόστος ανακατασκευής του ανήλθε περίπου στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × two =