αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣε αυτή την ελληνική πλατφόρμα δημοπρασιών οι τιμές ξεκινούν χαμηλές και πάνε… προς τα κάτω

Σε αυτή την ελληνική πλατφόρμα δημοπρασιών οι τιμές ξεκινούν χαμηλές και πάνε… προς τα κάτω

Πως θα σου φαινόταν να λάβεις μέρος σε μία δημοπρασία και αντί η τιμή του «επάθλου» να πηγαίνει προς τα πάνω, να έχει… αντίστροφη κατεύθυνση; Μία τέτοια ιδέα είχαν κάποιοι άνθρωποι στις Σέρρες. Και έφτιαξαν την Dib-in. Μία online πλατφόρμα που όπου οι τιμές ξεκινούν χαμηλές και πάνε προς τα κάτω. Αλλά με ποιον τρόπο γίνεται κάτι τέτοιο; Το It’s Possible μίλησε με τον συνιδρυτή και CEO της εταιρίας, Θωμά Μπουντουρίδη. Ο ίδιος εξηγεί πως ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα, πως προέκυψε η ιδέα, αλλά και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Πως προέκυψε η ιδέα για την συγκεκριμένη πλατφόρμα;

Όλα προέκυψαν από μια απλή παρατήρηση. Η διαδικασία της πώλησης είναι μια δυαδική διαδικασία. Είτε έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις κάτι (1), είτε όχι (0). Αυτή η ψηφιακή λογική αποκλείει μεγάλο πλήθος κόσμου από την αγορά αντικειμένων που θεωρούνται premium ή ακριβά. Για παράδειγμα, το γνωρίζατε ότι μόνο το 3,5% των αγοραστών παγκοσμίως μπορούν να αγοράσουν ένα iPhone; Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 96,5% του κόσμου δεν έχουν τη δυνατότητα απόκτησης ενός τέτοιου προϊόντος, ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καθόλου χρήματα για ξόδεμα. Απλώς δεν επαρκούν. Έτσι σκεφτήκαμε αν θα μπορούσαμε να δώσουμε την πιθανότητα σε έναν χρήστη, άσχετα από το οικονομικό του προφίλ να διεκδικήσει ένα τέτοιο προϊόν. Και ποιος ο καλύτερος τρόπος για να το διεκδικήσεις, από ένα παιχνίδι. Το παιχνίδι έπρεπε να είναι ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ, ΔΙΚΑΙΟ, ΕΥΚΟΛΟ, ΓΡΗΓΟΡΟ και ταυτοχρόνως ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ.

Επομένως πήραμε μια γνωστή σε όλους διαδικασία (δημοπρασία) και τη μετατρέψαμε ώστε να πληροί τα παραπάνω αλλά να έρχεται σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζουν οι χρήστες ως τώρα όπως λοταρίες, penny auctions, κλασικές δημοπρασίες και pay-to-win games. Το μοντέλο μας είναι pay-to-play-to-earn.

Με απλά λόγια, πως μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο χρήστης; Εξηγήστε μας με όσο πιο απλά λόγια και όλη την διαδικασία μέχρι να αποκτήσει κάποιος ένα προϊόν σε χαμηλή τιμή

Η διαδικασία είναι απλή: Ο χρήστης κάνει εγγραφή στη σελίδα μας και αγοράζει ένα από τα 4 διαθέσιμα πακέτα DIBS που υπάρχουν. Τα DIBS είναι το ψηφιακό μας νόμισμα, σκεφτείτε το σαν τα διαμαντάκια που αγοράζετε σε mobile παιχνίδια.

Με τα Dibs o χρήστης μπορεί να αγοράσει εισιτήριο σε όποια δημοπρασία επιθυμεί. Επίσης τα χρησιμοποιεί κάθε φορά που bidαρει.

Για να ξεκινήσει μια δημοπρασία πρέπει πρώτα να έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός εισιτηρίων.

Όταν εκκινήσει η δημοπρασία η τιμή ενός προϊόντος που αξίζει στη λιανική αγορά πχ 1000€, ξεκινά από τα 100€. Υπάρχει ένα αντίστροφο χρονόμετρο των 10 δευτερολέπτων. Κάθε φορά που κάποιος χρήστης bidaρει, χάνει μια από τις 30 προσπάθειες που έχει, η τιμή του προϊόντος ΠΕΦΤΕΙ αυτόματα, και το χρονόμετρο επανέρχεται στα 10 δευτερόλεπτα. Νικητής είναι ο τελευταίος παίκτης που bidαρε όταν όλοι οι υπόλοιποι άφησαν το χρονόμετρο να φτάσει στο 0.

Κάποιος δύσπιστος ίσως θα σκεφτεί: Και αν κάτι πάει στραβά στην όλη διαδικασία, εσάς μπορούμε να σας βρούμε κάπου; Έχετε δηλαδή κάποια έδρα σε συγκεκριμένη διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας;

Όταν ξεκινήσαμε το εγχείρημα το Project ανήκε στην Ε.Ε. που έχουμε. Τα στοιχεία επικοινωνίας μας όπως και τον αριθμό ΓΕΜΗ μπορεί να τον βρει οποιοσδήποτε στη σελίδα μας dib-in.com. Έκτοτε έχει ιδρυθεί μια ΙΚΕ με σκοπό την είσοδο επενδυτών ώστε να δώσουμε στο project τη δυναμική που θεωρούμε ότι του αξίζει. Νομίζω αξίζει να σημειωθεί ότι κερδίσαμε τον διαγωνισμό καινοτομίας John & Mary Pappajohn του Anatolia College of Thessaloniki και η ΙΚΕ μας αποτελεί περήφανο μέλος του Elevate Greece, του εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ ταυτοχρόνως είμαστε και μέλος της Θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων Αθηνών.

Σε παλαιότερη συνέντευξη σας έχετε δηλώσει ότι ακριβώς επειδή η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι κάκιστη, αυτό πρέπει να ωθήσει τους νέους να ξεκινήσουν κάτι δικό τους, αφού «δεν έχουν τίποτα να χάσουν». Τι ακριβώς έχετε δει στην αγορά εργασίας και πως φτάσατε στο τελικό συμπέρασμα σας;

Νομίζω οποιοσδήποτε έχει αναζητήσει εργασία στην Ελλάδα γνωρίζει τις παθογένειες της ελληνικής αγοράς εργασίας. Μόλις πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα στατιστικά για την ανεργία των νέων όπου η Ελλάδα είναι δεύτερη στην Ευρώπη με 39,1%.

Αυτό που τόνισα είναι το «χρυσό κλουβί», όπως το αποκαλούν. Ένας υψηλός μισθός κάνει οποιονδήποτε πολύ πιο σκεπτικό όταν φτάνει μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, γιατί έχει πολλά να χάσει. Νομίζω αυτό που το εκφράζει καλύτερα είναι η φράση: «Ο μισθός είναι η δωροδοκία που δέχεσαι για να σκοτώσεις τα όνειρά σου».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε, σχετικά με την πλατφόρμα σας;

Αρχικά η εύρεση ενός επενδυτή. Ήδη μιλάμε με αρκετές εταιρείες που έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και Angel Investors, ένας εκ των οποίων μας έκανε πρόταση να εξαγοράσει το project. Η εύρεση επενδυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε redevelopment του project και να διαφημιστούμε στο κοινό ώστε να του δείξουμε τι διαφορετικό έχουμε. Με τη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων Αθηνών θα συμμετέχουμε στις 28 Φεβρουαρίου στο MWC2022 στη Βαρκελώνη με την εθνική αντιπροσωπεία μαζί με μεγάλα ονόματα του χώρου. Θεωρώ πως είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο μιας σημαντικής συμφωνίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × one =