αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣε ένα σπίτι στου Ζωγράφου δημιουργούνται πήλινα «πνεύματα»

Σε ένα σπίτι στου Ζωγράφου δημιουργούνται πήλινα «πνεύματα»

Και τι project μπορεί να ξεκινήσει μέσα από ένα δωμάτιο; «Οι φίλοι από τον κόσμο των πνευμάτων». Ναι, αυτό έχει ξεκινήσει η Ειρήνη Θεοδώση, από ένα σπίτι στου Ζωγράφου. Είναι μερικά ιδιαίτερα «πνεύματα» φτιαγμένα από πηλό.

Η ίδια είναι ο άνθρωπος πίσω από την περσόνα irzzy και το irzzy.co. Το It’s Possible την συνάντησε σε εκείνο το σπίτι από όπου ξεκινούν όλα.

Πως ξεκινήσατε αυτή την ενασχόληση;

Ασχολούμαι με τα εικαστικά από πολύ μικρή. Σκεφτείτε ότι πήγαινα σε εργαστήριο από 4 χρονών. Όταν ήμουν στη φάση των Πανελληνίων σκεφτόμουν να δώσω για Καλών Τεχνών, αλλά λόγω της βαθιά κρίσης που υπήρχε τότε αποφάσισα να μην το κάνω γιατί ίσως θα ήταν μια επιλογή που θα με περιόριζε επαγγελματικά. Τελικά πέρασα στο Πάντειο, στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Πολιτισμού.

Στην πορεία έκανα πολλές διαφορετικές δουλειές. Μάλιστα έφυγα για ένα διάστημα και στην Κρήτη, στην συνέχεια επέστρεψα στην Αθήνα και έκανα μεταπτυχιακό στο ίδιο τμήμα. Αυτή ήταν μια καλή επιλογή. Εν τω μεταξύ εγώ τότε δούλευα σε μια ξένη εταιρία που είχε έρθει στην Ελλάδα ως startup. Πολύ δύσκολη εμπειρία θα μπορούσα να πω- για όσους σκέφτονται να δουλέψουν σε startup.

Γιατί το λέτε αυτό;

Από την άποψη ότι χρειάζονται πολλές θυσίες για μια εταιρία που δεν είναι δική σου. Ειδικά όταν είναι ξένες εταιρίες που ξεκινάνε κάποιο τμήμα στην Ελλάδα, θα σου πουν το γνωστό «εμείς είμαστε εταιρία αλλού και εδώ λειτουργούμε ως startup, άρα ξεκινάμε με λίγα χρήματα». Εξευτελιστικά λίγα, κάποιες φορές. Για τους εργαζομένους εννοώ. Το θέμα είναι ότι σε βάζουν σε ένα mood «δώσε τα πάντα και θα λάβεις πίσω». Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ό,τι και να λέμε, όταν έρχεται η payday αισθάνεσαι το άδικο μέσα σου. Και σίγουρα δεν είναι το ίδιο το να είσαι ιδρυτής σε μια δική σου startup, σε σχέση με το να είσαι υπάλληλος. Όταν είσαι υπάλληλος, είσαι υπάλληλος.

Από την άλλη βέβαια μέσα σε όλα αυτά υπήρξε και κάτι θετικό. Έμαθα κάτι πολύ σημαντικό: Έμαθα business.

Και τελικά πως φτάσατε στο σημερινό project σας;

Εγώ συνέχισα να δουλεύω στην συγκεκριμένη εταιρία, ωστόσο δημιουργήθηκαν αρκετές καταστάσεις που δεν μου άρεσαν. Κάπως έτσι φτάνουμε στην 1η καραντίνα όπου έκανα ένα μάθημα κεραμικής. Μέχρι τότε δεν είχα ξανά πιάσει στα χέρια μου πηλό. Όταν ξεκίνησα λοιπόν να ασχολούμαι με τα κεραμικά, βρήκα τον δικό μου τρόπο για να εκφραστώ και επίσης είδα ότι μπορώ να κάνω κάτι με συνοχή.

Πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από την δουλειά μου. Μάλιστα, θυμάμαι πως όταν αποφάσισα να παραιτηθώ από την εταιρία που δούλευα και το ανακοίνωσα στο αφεντικό μου, εκείνος μου είπε ότι θα καταστραφώ. Αλλά εννοείται ότι δεν καταστράφηκα. Και παρόλο που πήρα μια τέτοια απόφαση ανάμεσα στις δύο καραντίνες. Δεν λέω βέβαια ότι πήγα από το 0 στο 200. Βρήκα μια εταιρία στην οποία ξεκίνησα να δουλεύω ως εξωτερικός συνεργάτης- κάνοντας τους κυρίως branding. Και παράλληλα ξεκίνησα το δικό μου project.

Στην αρχή έβγαλα μια πρώτη συλλογή έργων για φίλους και συγγενείς. Πήγε καλά και το συνέχισα.

Αυτή τη στιγμή τι δημιουργείτε;

Δουλεύω φουλ την σειρά με τα πνεύματα. Η οποία έχει το όνομα: «Οι φίλοι από τον κόσμο των πνευμάτων». Δουλεύω πάνω σε αυτό με διαφορετικούς πηλούς και διαφορετικά σχέδια.

Πίσω από τα «πνεύματα» που δημιουργώ υπάρχει ιστορία. Εγώ πριν την πρώτη καραντίνα είχα δει ένα όνειρο, που έδειχνε ένα πνεύμα σε έναν τοίχο στο σπίτι μου. Και ήταν τόσο ζωντανό το όνειρο που είχα ξυπνήσει τρομαγμένη. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι μένω σε ένα παλιό σπίτι, στο οποίο έχουν ζήσει όλοι οι άνθρωποι της οικογένειας μου και ποιος ξέρεις τι καταστάσεις μπορεί να έχουν γίνει μέσα σε αυτό, είτε πιστεύεις στα πνεύματα είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι όλο αυτό θα σε ταράξει. Μετά από αυτή την, ας πούμε, μεταφυσική εμπειρία εγώ είχα κάνει ένα μάθημα που αφορούσε τη δημιουργία προτομής ζώου με πηλό. Είχα φτιάξει και ένα κεφάλι γάτας το οποίο έχω ακόμα στο σπίτι μου. Κάπως έτσι έμαθα να κάνω προτομές. Στην συνέχεια λοιπόν έκανα ένα κεφάλι, τον Τίτο, το πρώτο πνεύμα.

Επίσης φτιάχνω κηροπήγια τα οποία θυμίζουν κάτι από θάλασσα. Η επόμενη συλλογή που ετοιμάζω θα είναι μαύρα πνεύματα. Συνήθως βγάζω νέες συλλογές κάθε 2-3μήνες.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ένα τέτοιο project από ένα σπίτι στου Ζωγράφου;

Είναι πολύ εύκολο. Εγώ παίρνω τον πηλό, τον πλάθω και φτιάχνω τα έργα. Τα κεραμικά βέβαια έχουν αρκετά στάδια. Πρέπει π.χ. να στεγνώσουν τελείως, να τριφτούν με γυαλόχαρτο, να καθαριστούν, να ζωγραφιστούν. Και μετά είναι το ψήσιμο.

Αν δεν έχεις ειδικό φούρνο στο σπίτι σου, μπορείς να κάνεις αυτό που κάνω και εγώ: Πακετάρω με προσοχή ό,τι έχω φτιάξει και το πάω στον φίλο/η μου που έχει ειδικό φούρνο. Το μόνο κρίσιμο σημείο σε αυτή τη διαδικασία είναι πως θα φτάσουν όλα αυτά χωρίς να σπάσουν, στο μέρος που βρίσκεται ο φούρνος.

Μέχρι όμως το τελικό στάδιο του ψησίματος, όλα τα υπόλοιπα μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα μέσα σε ένα σπίτι. Ακόμα κι αν κάποιος δουλεύει τροχό, μπορεί επίσης να το κάνει μέσα σε ένα δωμάτιο στο σπίτι του.

Μια κουζίνα μπορεί να είναι ένα τέλειο εργαστήριο κεραμικής.

Ας πούμε ότι κάποιος ξεκινά από το σπίτι του λοιπόν. Αυτό που ίσως θα αναρωτηθεί μετά είναι το εξής: «Ωραία, το έφτιαξα. Τώρα πως το πουλάω αυτό;». Δηλαδή πως τα δημιουργήματα θα βγουν… έξω από το δωμάτιο και θα φτάσουν στα μάτια κάποιων ανθρώπων;

Social Media. Νομίζω ότι είναι η απάντηση στα πάντα πλέον. Οτιδήποτε κι αν κάνεις, θα πρέπει να παρουσιάσεις την δουλειά σου. Τα Social Media είναι ένας καλός τρόπος. Και κυρίως το Instagram. Έχω φίλους και φίλες που κάνουν κοσμήματα ή ρούχα, και δουλεύουν με βασικό μοχλό το Instagram.

Kαι το επίσης σημαντικό στοιχείο που μπαίνει στη διαδικασία είναι το branding. Για εμένα το branding είναι η επιστήμη του μέλλοντος. Δεν γίνεται να μπαίνουν σήμερα τα παιδιά στις σχολές επιχειρήσεων και management και να μην κάνουν σοβαρό branding. Μάλιστα το branding είναι πολύ ενδιαφέρον, γιατί αποτελεί και την χρυσή τομή μεταξύ πωλήσεων και αισθητικής. Είναι το πως θα το πεις στον κόσμο και πως θα το φωτογραφήσεις.

Το irzzy τι σημαίνει;

Στην ουσία είναι τα ονόματα της οικογένειας μου. Τα ονόματα είναι: Ειρήνη, Ζωή, Γαλήνη. Πήρα όλη αυτή την ενέργεια από τα συγκεκριμένα άτομα που θεωρώ με έχουν επηρεάσει στη ζωή μου, και από τα 16 μου έχω φτιάξει το irzzy. Που είναι ουσιαστικά μια περσόνα. Το χρησιμοποιώ ως username σε όλα μου τα accounts. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το irzzy.co που σημαίνει… «ο κόσμος της irzzy». Κάτω από αυτή την «ομπρέλα» είναι όλες οι υπηρεσίες που παρέχω.

Άρα τα «πνεύματα» που λέγαμε πριν είναι ένα κομμάτι που υπάρχει κάτω από αυτή την «ομπρέλα». Τι άλλες υπηρεσίες παρέχετε δηλαδή; Και τι απαντάτε όταν σας ρωτούν τι δουλειά κάνετε;

Με μια φράση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαι σύμβουλος αισθητικής. Αν θέλουμε να δούμε τις υπηρεσίες επιγραμματικά, εγώ κάνω από art direction, μέχρι branding, interior ή ακόμα και στήσιμο βιτρίνας. Όλα αυτά έχουν ως κοινό παρονομαστή την δημιουργικότητα, την αισθητική, το όραμα και την ψυχολογία. Αν για παράδειγμα κάποιος έρθει και μου πει «θέλω να παρουσιάσω ρούχα», εγώ θα του πω «οκ, αν τα παρουσιάσεις έτσι, θα βγάζει αυτό το vibe. Θέλεις; ‘Η μπορούμε να το κάνουμε και αλλιώς».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας;

Θέλω να μπω υποψήφια διδάκτορ. Ειλικρινά είναι το μεγαλύτερο όνειρο μου, γιατί μου αρέσει να διδάσκω. Άλλωστε νομίζω ότι η Οπτική Σημειολογία στην τέχνη είναι ένα πολύ ωραίο αντικείμενο. Αυτή τη στιγμή λοιπόν ξεκινάω το διδακτορικό μου το οποίο θα τρέξει τα επόμενα χρόνια.

Στο business κομμάτι θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω. Θα συνεχίσω να βγάζω μια συλλογή το δίμηνο, σε περιορισμένο αριθμό έργων. Ταυτόχρονα θέλω να πειραματιστώ με νέα υλικά. Με το χαρτί, με το ύφασμα ή ακόμα και με μέταλλο ή μάρμαρο. Ενώ πάντα υπάρχουν και άλλα παράλληλα εικαστικά projects. Α, και επίσης θα ήθελα κάποια στιγμή να φύγω από την Αθήνα και να πάω στην Κρήτη. Οραματίζομαι ένα μεγάλο εργαστήριο στο νησί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − three =