αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣήμερα έχεις… email: Ενημέρωση θα λάβουν όσοι δικαιούνται μείωση της προκαταβολής φόρου

Σήμερα έχεις… email: Ενημέρωση θα λάβουν όσοι δικαιούνται μείωση της προκαταβολής φόρου

Περίπου 350.000 νομικά πρόσωπα θα λάβουν σήμερα ένα email από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που θα τους ενημερώνει ότι είναι δικαιούχοι για μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, προκείμενου να υποβάλλουν είτε αρχική είτε τροποποιητική δήλωσή και να ξεφουσκώσουν έτσι τον λογαριασμό της εφορίας.

Η ενημέρωση του συστήματος myTAXISnet με τους νέους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου εχει ολοκληρωθεί και το σύστημα έχει ενημερωθεί με τους τελικούς δικαιούχους.

Ο «κλήρος» πέφτει και πάλι στους λογιστές που καλούνται (εκτός ολων των άλλων υποχρεώσεων των φορολογούμενων που έχουν μετατεθεί για το Αύγουστο) να υποβάλουν εκ νέου φορολογικές δηλώσεις για να περασουν οι αλλαγές το συντομότερο δυνατόν στους φορολογούμενους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή:

Οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTaxisnet με τις σχετικές οδηγίες.
Θα αρκεί ένα απλό κλικ για την επανυποβολή της φορολογικής δήλωσης, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία της αρχικής, ώστε να υπολογιστεί ο φόρος με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής. Δηλαδή, θα αρκούν το πολύ 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά τη δήλωση τους, θα λάβουν την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με το νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.

Αν κάποιος δικαιούχος έχει ήδη εξοφλήσει το σύνολο του φόρου, θα περιμένει από την ΑΑΔΕ να προβεί σε ενέργειες συμψηφισμού του δικαιούμενου ποσού με άλλες οφειλές του φορολογούμενου.

Όσοι βγήκαν “αλώβητοι” από την κρίση πανδημίας (δηλαδή όσοι διατήρησαν ή αύξησαν τον τζίρο τους) θα πληρώσουν στο ακέραιο την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος για το 2021. Όσοι όμως κατέγραψαν έστω και 5% πτώση στον κύκλο εργασιών το 1ο εξάμηνο του 2020 δικαιούνται έκπτωση από 30% και άνω, στην προκαταβολή φόρου. Οι “μεγάλοι κερδισμένοι” από το μέτρο είναι οι επιχειρήσεις με μείωση τζίρου κατά 35% όπως επίσης και οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις που απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή της προκαταβολής.

Επί της ουσίας, επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ φαρμακεία, courrier κλπ που “δούλεψαν” τους μήνες της έξαρσης του κορωνοϊού θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος. Ωφελημένες θα είναι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματιών που υφίστανται φέτος τεράστιες απώλειες εισοδήματος και μετέρχονται απότομα από κερδοφόρα σε ζημιογόνα θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι θα υπάρχουν περιπτώσεις επαγγελματιών οι οποίοι όχι μόνο δεν θα καταβάλουν ούτε ένα επιπλέον ευρώ στην Εφορία, αλλά θα λάβουν και επιστροφή.

Υπενθυμίζεται οτι η μείωση της προκαταβολής φόρου αφορά την πλειονότητα των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών αλλά κυρίως όσους καταγράφουν πτώση του τζίρου τους πάνω από 35% το πρώτο εξάμηνο του 2020, τις τουριστικές, τις εποχικές, καθώς και τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τις οποίες η προκαταβολή μηδενίζεται.

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, διαμορφώνεται με βάση την εξής κλίμακα:

■ Για μείωση τζίρου 5%-15%, η μείωση του φόρου θα είναι 30%.

■ Για μείωση τζίρου 15,1%-25%, η μείωση του φόρου θα είναι 50%.

■ Για μείωση τζίρου 25,1%-35%, η μείωση φόρου θα είναι 70%.

■ Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, η μείωση θα είναι 100%, δηλαδή θα μηδενίζεται η προκαταβολή.

Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση της προκαταβολής ορίζεται σε 50%.

Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Οι επιχειρήσεις που είχαν πτώση του τζίρου τους έως 5% το 1ο εξάμηνο του 2020 θα πρέπει να πληρώσουν το 100% της προκαταβολής του φόρου για το 2021 παρά το γεγονός οτι κατέγραψαν αυτήν την “μικρή” ζημία.

Σε περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, επωφεληθεί της μειωμένης προκαταβολής χωρίς να τη δικαιούται θα βρεθεί αντιμέτωπο με πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της μειωμένης προκαταβολής.

Πηγή: Newmoney.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 2 =