αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΡώσος μεγιστάνας αγόρασε τεράστιες εκτάσεις με αμπέλια στην Ελλάδα (και έχει φιλόδοξα σχέδια)

Ρώσος μεγιστάνας αγόρασε τεράστιες εκτάσεις με αμπέλια στην Ελλάδα (και έχει φιλόδοξα σχέδια)

Πριν από λίγες ημέρες και χωρίς, ίσως, να λάβει τη δημοσιότητα που αρμόζει, υπεγράφη μια πολυδιάστατης σημασίας επιχειρηματική συμφωνία που αφορά στον εγχώριο πρωτογενή τομέα. Το 51% της Vitro Hellas, θυγατρικής του ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου στον κλάδο των αγροτικών εφοδίων και τεχνικών υπηρεσιών υποστήριξης της αγρο-διατροφικής αλυσίδας στα Βαλκάνια, συμφώνησε για την παραχώρηση ποσοστού της θυγατρικής του Vitro Hellas, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή, έρευνα και διάθεση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, σε εταιρεία συμφερόντων του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ανάνιεφ (Dmitry Ananyev).

Όπως σημειώνει το Capital.gr, η Demerus Ltd, κυπριακή εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Ananiev (PS Capital Group), σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, θα αποκτήσει το 51% της Vitro Hellas, η οποία σε μια έκταση άνω των 500 στρεμμάτων στο Νησέλλι Ημαθίας, έχει αναπτύξει από το 1986 νέες ποικιλίες αλλά και τεχνικές καλλιέργειας με έμφαση στον αμπελοϊνικό τομέα και σε αυτόν των οπωροφόρων δένδρων. Η ελληνική εταιρεία έχει αναπτύξει τεχνικές ιστοκαλλιέργειας (σ.σ. άνοσο πολλαπλασιαστικό υλικό, εξασφαλίζοντας έτσι παντελή έλλειψη από παθογόνα βακτήρια) που προσδίδουν σημαντικά πλεονεκτήματα στα προϊόντα της, ώστε οι παραγωγοί, μεταξύ άλλων, να πετυχαίνουν σχεδόν άμεση και πλήρη απόδοση της καλλιέργειάς τους.

Η υψηλή τεχνογνωσία της εταιρείας προσέλκυσε το ενδιαφέρον του νέου επενδυτή, Ντμίτρι Ανάνιεφ, με στόχο την κοινή ανάπτυξη στην Ελληνική αλλά και στην Ρωσική αγορά. Συγκεκριμένα, η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει Ελληνικό μάνατζμεντ και υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής βάσης της Vitro Hellas στις εγκαταστάσεις της, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του νέου στρατηγικού της εταίρου για τη Ρώσικη αγορά αλλά και γενικότερα την διεθνή αγορά.

Ελληνικό know-how στη Ρωσία

Επίσης προβλέπεται άμεση δημιουργία και ανάπτυξη θυγατρικής της Vitro Hellas στην Ρωσία, με υποδομές και εξοπλισμό παραγωγής στο ίδιο αντικείμενο πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτώρια οπωροφόρων, αμπέλου και καλλωπιστικών). Το πλάνο προβλέπει ότι μέσα στο 2017 θα συστηθεί η ρωσική θυγατρική, το 40% της οποίας θα ανήκει στη Vitro (25% στον όμιλο Ευθυμιάδη) και το υπόλοιπο στο ρωσικό όμιλο, με το μάνατζμεντ να ανήκει στην ελληνική πλευρά.

Ποιο, όμως, ήταν το αρχικό έναυσμα για τον 48χρονο Ανάνιεφ, έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας, με προσωπική περιουσία 1,42 δισ. δολαρίων (σύμφωνα με το Forbes κατέχει την 58η θέση των πλουσιότερων Ρώσων), ώστε να επιδιώξει αυτή τη συμφωνία; Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, ανέφερε πως ο όμιλος Ανάνιεφ διαθέτει στη Ρωσία 3.000.000 στρέμματα γης. Μία από τις επιδιώξεις του είναι να αξιοποιήσει τις εκτάσεις αυτές, δημιουργώντας οπωρώνες με μηλιές, με στόχο να αντικαταστήσει τις εισαγωγές μήλων στη Ρωσία, ακόμη και στο σύνολό τους (!).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × two =