αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΡίχνουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ στο «Ερευνώ- Δημιουργώ – Καινοτομώ», για αναστροφή του Brain Drain

Ρίχνουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ στο «Ερευνώ- Δημιουργώ – Καινοτομώ», για αναστροφή του Brain Drain

Την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το δεύτερο κύκλο της δράσης «Ερευνώ- Δημιουργώ – Καινοτομώ» με στόχο τη διεύρυνση των επωφελούμενων, εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο είναι το υπ’ αριθμόν ένα για την ανακοπή του φαινομένου της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) παρουσιάζει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι στόχος του προγράμματος, είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές

Στο εξειδικευμένο αυτό πρόγραμμα, αφού κατά βάση απευθύνεται σε ερευνητές, στους δύο κύκλους που έχουν προκηρυχθεί έως τώρα, υποβλήθηκαν προς χρηματοδότηση, σχεδόν 5.100 επενδυτικά σχέδια. Ειδικότερα, στον πρώτο κύκλο υποβλήθηκαν 2.426 αιτήσεις και στον δεύτερο 2.750.

Το πρωτόγνωρο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, είχε σαν αποτέλεσμα στον πρώτο κύκλο του προγράμματος η δημόσια δαπάνη να αυξηθεί από τα 120 εκατ. ευρώ στα 340,5 εκατ. ευρώ, ενώ λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, ο δεύτερος κύκλος, έκανε εκκίνηση με αρχικό ποσό (δημόσια δαπάνη) 250 εκατ. ευρώ.

Τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο κύκλο, τα ποσά της δημόσιας χρηματοδότησης, αποδείχθηκαν μικρά σε σχέση με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και πληρούσαν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, με τα 240 εκατ. ευρώ του πρώτου κύκλου, εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση 682 ερευνητικές προτάσεις, ενώ με τα 250 εκατ. ευρώ του δεύτερου κύκλου, εντάχθηκαν για χρηματοδότηση 470 προτάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μόνο από το δεύτερο κύκλο, υπάρχουν 1.428 καλές επενδυτικές προτάσεις που πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα, ωστόσο, λόγω της εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων, μένουν εκτός προγράμματος.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + fourteen =