αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Ρίχνει» 400 εκατ. ευρώ σε startups η Πορτογαλία

«Ρίχνει» 400 εκατ. ευρώ σε startups η Πορτογαλία

Από το βήμα του γνωστού event Web Summit, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Antonio Costa, περιέγραψε το σχέδιο του ώστε να κάνει τη Λισαβόνα τη παγκόσμια πρωτεύουσα της επιχειρηματικότητας, ανακοινώνοντας τη δημιουργία του κρατικού fund 200 εκατ. ευρώ το οποίο θα συν-επενδύσει μαζί με ιδιωτικά funds σε πορτογαλικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Για την ακρίβεια το κράτος θα βάλει 200 εκατ. ευρώ και αναμένεται οι επενδυτές να βάλουν άλλα τόσα, φτάνοντας συνολικά τα 400 εκατ. ευρώ.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξουμε τις εταιρείες οικονομικά είναι μέσα από συν-επενδύσεις και την δημιουργία αυτού του προγράμματος» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

«Δημιουργήσαμε αυτή τη πρωτοβουλία, καθώς θεωρούμε ότι αν οι σωστοί άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε χρήματα ώστε να εφαρμόσουν σωστές διαδικασίες, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μεγάλες επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση μιας πιο δυναμικής και καινοτόμου οικονομίας» συμπλήρωσε.

Οι εταιρείες που θα μπορούν να κάνουν αίτηση για τη χρηματοδότηση θα πρέπει να εδρεύουν στην Πορτογαλία, κάπως έτσι τα χρήματα θα λειτουργήσουν σαν δέλεαρ για τις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις ώστε αποφασίσουν να μετεγκατασταθούν στη Λισαβόνα, το Πόρτο ή τη Μπράγκα.

Ο João Vasconcelos, Υφυπουργός Βιομηχανίας της Πορτογαλίας, δήλωσε στη Jornal de Negocios: «Θέλουμε να προσελκύσουμε τους καλύτερους επενδυτές, και όχι μόνο τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων. Θέλουμε επενδυτές, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με το digital, με τη ρομποτική, με τη βιοτεχνολογία, με τις φαρμακευτικές και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Όπως σημειώνει το Fortune Greece, οι startups στη Πορτογαλία κατάφεραν να σηκώσουν 41.3 εκατ. ευρώ το 2016, σύμφωνα με Tech.eu, περίπου 40 % περισσότερα χρήματα απ’ ό, τι το 2015. Παρόλο που οι χώρα δεν έχει τους ίδιους δελεαστικούς φορολογικών κανόνες με την μέχρι πρότινος «οικοδέσποινα» του Web Summit, Ιρλανδία, φαίνεται πως κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να κερδίσουν μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες χώρες για να ιδρύσεις εταιρεία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 5 =