αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠότε πρέπει να κάνεις αποτοξίνωση από την δουλειά σου

Πότε πρέπει να κάνεις αποτοξίνωση από την δουλειά σου

Οι περισσότεροι από εμάς όσο οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις αυξάνονται κάνουμε ολοένα και περισσότερα πράγματα με αποτέλεσμα να καταπονούμε τον εαυτό μας ψυχικά και σωματικά. Η πραγματική ανάπτυξη και επιτυχία όμως δεν προϋποθέτουν φυσική, πνευματική και συναισθηματική εξουθένωση. Ο κάθε σου στόχος θα πρέπει να σε κάνει να νιώθεις δυνατός και ικανός. Όχι αδύναμος και εξουθενωμένος. Για να μπορείς λοιπόν να ανταπεξέλθεις στα καθήκοντά σου, θα πρέπει καθημερινά να αποφορτίζεσαι από τη δουλειά σου. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, ωστόσο θα πρέπει να βάλεις όρια, προκειμένου να προστατέψεις την υγεία, τη δουλειά, τις σχέσεις σου αλλά και εσένα τον ίδιο.

Αποτοξίνωση από τη δουλειά

Σύμφωνα με έρευνες, η αποφόρτιση από τη δουλειά, είναι απαραίτητη για να παραμείνεις γεμάτος ενέργεια, να είσαι προσηλωμένος σε ότι κάνεις και να προστατεύεις την υγεία σου.

Τι εννοούμε με τον όρο αποφόρτιση; Τη διαδικασία κατά την οποία περιορίζεις και μειώνεις το ψυχολογικό στρες που μπορεί να σου προκαλεί η δουλειά σου. Πώς γίνεται αυτό; Όταν αποφεύγεις οτιδήποτε σχετικό με αυτήν τις ώρες που είσαι εκτός γραφείου και ασχολείσαι με πράγματα που σε χαλαρώνουν και σου χαρίζουν ποιοτικό χρόνο, όπως για παράδειγμα η οικογένεια και οι φίλοι σου.

Άρχισε από τα βασικά και αναρωτήσου πόσο δουλεύεις αλλά και πόσο επηρεάζει η δουλειά σου τη ζωή σου. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να συνειδητοποιήσεις το κατά πόσο το πρόγραμμά σου είναι βεβαρημένο:

1.Είσαι υπερβολικά φορτωμένος και πιεσμένος με τη δουλειά σου;

2.Όταν ξυπνάς το πρωί, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι τα προβλήματα της δουλειάς;

3.Όταν γυρίζεις στο σπίτι σου, χαλαρώνεις και ξεχνάς τη δουλειά σου;

4.Οι γύρω σου, σου λένε πως θυσιάζεις πολλά για τη δουλειά σου;

5.Σκέφτεσαι συνέχεια τη δουλεια, ακόμα και όταν πηγαίνεις για ύπνο;

6.Αν ακυρώσεις κάτι που έπρεπε να κάνεις σήμερα, η σκέψη αυτή σε απασχολεί τόσο πολύ που δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ;

Αν οι περισσότερες απαντήσεις σου ήταν “ναι” τότε μάλλον είναι ώρα να αρχίσεις να ασχολείσαι και με την προσωπική σου ζωή, εκτός από την επαγγελματική. Αφιερώνοντας χρόνο στην οικογένεια, τους φίλους σου και όλα όσα σε χαλαρώνουν, θα σε βοηθήσει να αποφορτιστείς. Σταδιακά θα διαπιστώσεις ότι η αποφόρτιση από την δουλειά θα σου προσφέρει πολλά οφέλη.

Τα οφέλη της αποτοξίνωσης

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι αποφορτίζονται από την δουλειά τους:

– Έχουν λιγότερη κούραση

– Καθυστερούν λιγότερο

– Έχουν ενέργεια και μεγάλη προσήλωση

– Έχουν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις

– Έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

– Έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη

– Είναι περισσότερο παραγωγικοί

– Μπορούν να εξισορροπούν καλύτερα επαγγελματική και προσωπική ζωή, και κατ’ επέκταση έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι μπορείς να κάνεις;

Αναμφισβήτητα ο επαγγελματικός τομέας σήμερα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, συνεπώς πολύ απαιτητικός και στρεσογόνος. Το επαγγελματικό στρες είναι πολύ έντονο και προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, σκέψεις, σωματικά συμπτώματα και ψυχολογικά προβλήματα. Όλα αυτά καθιστούν πολύ δύσκολη την αποφόρτιση από τη δουλειά. Τι μπορείς να κάνεις; Όταν είσαι στη δουλειά προσπάθησε να είσαι όσο περισσότερο συγκεντρωμένος και παραγωγικός μπορείς. Όταν όμως φεύγεις, προσπάθησε να αποφορτίζεσαι και να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στους άλλους τομείς της ζωής σου γιατί αν δεν το κάνεις, δεν θα είσαι ποτέ πραγματικά αφοσιωμένος ούτε στη δουλειά ούτε στην προσωπική σου ζωή.

Βάλε όρια λοιπόν και σκέψου ότι η δουλειά σου δεν πρέπει να είναι όλη η ζωή σου. Μην την αφήνεις να σε κάνει να μην τη ζεις.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − five =