αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠότε πρέπει να εμπιστεύεσαι το ένστικτο σου, σύμφωνα με την νευροεπιστήμη

Πότε πρέπει να εμπιστεύεσαι το ένστικτο σου, σύμφωνα με την νευροεπιστήμη

Σίγουρα έχεις ακούσει την συμβουλή που λέει ότι όταν είμαστε μπροστά σε αποφάσεις στην ζωή μας, δεν πρέπει να στηριζόμαστε… στα συναισθήματα μας. Το να βασίζεσαι στη διαίσθησή σου έχει γενικά κακή φήμη, ειδικά στον δυτικό κόσμο, όπου η αναλυτική σκέψη προωθείται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες.

Αλλά δες το εξής: Τα συναισθήματα δεν είναι στην πραγματικότητα ανόητες αντιδράσεις που πρέπει πάντα να αγνοούνται ή ακόμη και να… διορθώνονται από τις λογικές ικανότητες.

Όπως εξηγεί το theconversation.com, πρόκειται για εκτιμήσεις των όσων μόλις βιώσατε ή σκεφτήκατε – με αυτή την έννοια, είναι επίσης μια μορφή επεξεργασίας πληροφοριών.

Η διαίσθηση ή το ένστικτο είναι επίσης το αποτέλεσμα πολλών επεξεργασιών που συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος είναι μια μεγάλη μηχανή πρόβλεψης, η οποία συγκρίνει συνεχώς τις εισερχόμενες αισθητηριακές πληροφορίες και τις τρέχουσες εμπειρίες με τις αποθηκευμένες γνώσεις και τις αναμνήσεις προηγούμενων εμπειριών και προβλέπει τι θα επακολουθήσει. Αυτό περιγράφεται σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «πλαίσιο προγνωστικής επεξεργασίας».

Αυτό διασφαλίζει ότι ο εγκέφαλος είναι πάντα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν συμβαίνει μια αναντιστοιχία (κάτι που δεν είχε προβλεφθεί), ο εγκέφαλός σας ενημερώνει τα γνωστικά του μοντέλα.

Αυτή η αντιστοίχιση μεταξύ των προηγούμενων μοντέλων (που βασίζονται σε προηγούμενες εμπειρίες) και της τρέχουσας εμπειρίας συμβαίνει αυτόματα και υποσυνείδητα. Οι διαισθήσεις εμφανίζονται όταν ο εγκέφαλός σας έχει κάνει μια σημαντική ταύτιση ή αναντιστοιχία (μεταξύ του γνωστικού μοντέλου και της τρέχουσας εμπειρίας), αλλά αυτό δεν έχει φτάσει ακόμη στη συνειδητή σας επίγνωση.

Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγείτε σε έναν επαρχιακό δρόμο στο σκοτάδι ακούγοντας μουσική, όταν ξαφνικά σας έρχεται η διαίσθηση να οδηγήσετε περισσότερο στη μία πλευρά της λωρίδας. Καθώς συνεχίζετε να οδηγείτε, παρατηρείτε ότι μόλις είχατε αποφύγει μια τεράστια λακκούβα που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο αυτοκίνητό σας.

Χαίρεστε που βασιστήκατε στο ένστικτό σας, ακόμη και αν δεν ξέρετε από πού προήλθε. Στην πραγματικότητα, το αυτοκίνητο στο βάθος μπροστά σας έκανε μια παρόμοια μικρή στροφή (αφού είναι ντόπιοι και γνωρίζουν τον δρόμο) και εσείς το αντιληφθήκατε χωρίς να το καταγράψετε συνειδητά.

Όταν έχετε μεγάλη εμπειρία σε έναν συγκεκριμένο τομέα, ο εγκέφαλος έχει περισσότερες πληροφορίες για να συγκρίνει την τρέχουσα εμπειρία. Αυτό κάνει τις διαισθήσεις σας πιο αξιόπιστες. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και με τη δημιουργικότητα, η διαίσθησή σας μπορεί να βελτιωθεί με την εμπειρία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νο1 τακτική χειραγώγησης των νάρκισσων είναι το Gaslighting (και πως να το αντιμετωπίσεις)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + eight =