αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠότε παραγράφεται το χρέος ενός ασφαλισμένου προς τα ταμεία

Πότε παραγράφεται το χρέος ενός ασφαλισμένου προς τα ταμεία

Δεν σβήνονται οι οφειλές, αν κάποιος δεν πληρώσει μέσα στη 10ετία, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας με αφορμή τη διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου. Αρκεί μια ειδοποίηση από τον ΕΦΚΑ, ώστε η παραγραφή να διακόπτεται και η 10ετία να ξεκινά εκ νέου από την ειδοποίηση. Ο χρόνος για την παραγραφή ξεκινά να μετρά από την 1η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί αυτό κατά το οποίο γεννήθηκε η οφειλή, όπως εξηγεί το Euro2day.gr.

Αυτά θα προβλέπει η διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου εάν περάσουν τα 10 χρόνια, εάν δηλαδή παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του δέκατου έτους μετά το έτος στο οποίο παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία, χωρίς ο ασφαλισμένος ή ο εργοδότης να έχει ειδοποιηθεί με κάποιον τρόπο για την οφειλή του, αυτή θα παραγράφεται. Οι οφειλές που δημιουργούνται από το 2026 και μετά θα παραγράφονται στα 5 χρόνια.

Έτσι, το νομοθετικό πλαίσιο προσαρμόζεται κατ’ αρχάς στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2027, που η παραγραφή γίνεται πενταετής, ο ΕΦΚΑ εναρμονίζεται και με τα όσα εφαρμόζονται ήδη από τη φορολογική διοίκηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × four =