αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠότε θα είναι έτοιμο το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης

Πότε θα είναι έτοιμο το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, για την πρόβλεψη κόμβου σύνδεσης στο Νέο Αεροδρόμιο με τον επαρχιακό δρόμο Αρκαλοχώρι – Καστέλλι Κρήτης, υπογράμμισε πως ουσιαστικά το έργο ξεκινάει τώρα.

«Χωρίς να θέλω να ευλογήσω τα γένια της Κυβέρνησης, το έργο αυτό επί της ουσίας ξεκινάει τώρα. Και για πρώτη φορά είχαμε το εξής παράδοξο: Να έχει συμβασιοποιηθεί το έργο από το 2017, να έχει εγκριθεί το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – δηλαδή το δάνειο που χρηματοδοτεί τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου σε αυτό το έργο, που είναι ένα κλασικό έργο σύμβασης παραχώρησης – και η ΚΕΜΚΕ επί ενάμιση χρόνο να μην έχει έρθει σε συνεννόηση με τη DG COMP για να πάρει το πράσινο φως ώστε να αρχίσουν οι πρόδρομες εργασίες.

Επομένως, σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα, η υλοποίηση των έργων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός εξήντα μηνών από την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης, δηλαδή, το αργότερο μέχρι το Μάιο του 2024», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Tο πρώτο στάδιο, που αφορά στην προέγκριση, θα ανατεθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο 2020. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης. Σύμφωνα με τoν υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, το δεύτερο στάδιο θα προκηρυχθεί, παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2020. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 6 με 8 μήνες, προκειμένου ο ανάδοχος μελετητής που θα προκύψει από τη διαδικασία να ολοκληρώσει τη μελέτη μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Επισημαίνεται ότι το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει 4 μελέτες και εγκρίσεις: την πολεοδομική, τη γεωλογική, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και την οριοθέτηση υδατορηγμάτων, αν υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στις 22 Γενάρη οι υπογραφές της σύμβασης

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε ότι στις 22 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα η δανειακή σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο όπως προβλέπεται στη σχετική σύμβαση που κυρώθηκε στη Βουλή.

Σχετικά με τις οδικές συνδέσεις, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο κόμβος σύνδεσης του δρόμου του αεροδρομίου με τον ΝΟΑΚ θα κατασκευαστεί από τον ανάδοχο στο πλαίσιο της σύμβασης. Αναφορικά με τον κόμβο σύνδεσης της επαρχιακής οδού Αρκαλοχωρίου-Γαζέπι Μύλου με τον δρόμο του αεροδρομίου, ο υπουργός ανέφερε χθες ότι είναι ευθύνη του υπουργείου και επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναλυτικότερα και γραπτά για τη διαδικασία υλοποίησης.

Εξάλλου, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι θα εξεταστεί το αίτημα που κατατέθηκε για δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό διάζωμα, και για το οδικό τμήμα «αεροδρόμιο-ΝΟΑΚ». Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν μπορεί να προβεί σε κάποια δέσμευση. Τέλος, ο κ. Καραμανλής συμφώνησε με το αίτημα για δικαιότερες αποζημιώσεις, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που απαλλοτριώνεται μεγάλο μέρος της αγροτικής ιδιοκτησίας.

Αξίζει να τονιστεί, τέλος, ότι ο κ. Κεγκέρογλου χαρακτήρισε ως θετικές τις ανακοινώσεις των υπουργών. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη υλοποίησης των εν λόγω δεσμεύσεων τόσο στο κομμάτι της χρηματοδότησης, όσο και στο κομμάτι της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.

Πηγή: Airnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − eight =