αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠότε θα είναι έτοιμη η «Silicon Valley» της Θεσσαλονίκης- Προχωρούν οι διαδικασίες

Πότε θα είναι έτοιμη η «Silicon Valley» της Θεσσαλονίκης- Προχωρούν οι διαδικασίες

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται το Thess INTEC στη Θεσσαλονίκης με την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης του καταστατικού για την σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου, η οποία πραγματοποιήθηκε τώρα. Η ΕΑΝΕΠ θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το μεγαλεπήβολο project.

Βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει, έως το τέλος Αυγούστου θα συγκροτηθεί σε σώμα το ΔΣ της Εταιρείας, θα ανατεθεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του πάρκου ενώ θα μπει στην τελική ευθεία και η πολεοδομική μελέτη.

«Στο διάστημα των 11 μηνών έγινε σκληρή δουλειά για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα και κινήσαμε τις διαδικασίες για να αποκτήσουμε συμμάχους για το project» ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου. Ευχαρίστησε μεταξύ άλλων για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του εγχειρήματος τον πρόεδρο της ΕΑΝΕΠ Νίκο Ευθυμιάδη, τον πρόεδρο της ΑΖΚ Κυριάκο Λουφάκη, τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της πόλης. «Αξιοπιστία, συνέπεια, αποτελεσματικότητα χαρακτηρίζουν την φιλοσοφία μας», επεσήμανε. «Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 200.000 ευρώ για το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και αναμένεται μέχρι το τέλος Αυγούστου το ποσό να φτάσει τα 2 εκατ.ευρώ, μόνο από ιδιωτικές δωρεές», υποστήριξε, προσθέτοντας πως μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο. 

Όπως έχουμε ξανά γράψει εδώ στο It’s Possible, το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς, Thess INTEC, θα δημιουργηθεί σε έκταση 761 στρεμμάτων στη θέση “Τσαΐρια” στην Περαία.

Στην πρώτη φάση του εγχειρήματος θα δημιουργηθούν κτιριακές υποδομές όπου θα συστεγαστούν ερευνητικά εργαστήρια με τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων εταιρειών. Αρχικά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (με την υπογραφή σχετικών μνημονίων) 70 δυναμικές ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, που έχουν συμφωνήσει να εγκαταστήσουν τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εντός του τεχνολογικού πάρκου, στοχεύοντας στην ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε τον Μάιο, μεταξύ άλλων προβλέπει ότι το οικόπεδο 760 στρεμμάτων στην Περαία στο οποίο θα γίνει το τεχνολογικό πάρκο θα παραχωρηθεί προς χρήση για 99 χρόνια από την ΑΖΚ στην υπό σύσταση Εταιρεία Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πάρκου. Το οικόπεδο θα επιστρέψει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου εντός δυο χρόνων από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης έγκρισης για την ανάπτυξη του Thess INTEC αν οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώσουν τη μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της απόφασης έγκρισης, σύμφωνα με την τροπολογία. Επίσης το ακίνητο προβλέπεται να επιστρέψει στο κράτος αν χρησιμοποιηθεί για άλλον σκοπό από τον προβλεπόμενο ή εάν η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου δεν αποδείξει τη βιωσιμότητα του έργου.

Στόχος είναι ως τα τέλη του 2023 να έχει ολοκληρωθεί όλη η υποδομή, οι δρόμοι, τα πάρκινγκ, η λίμνη και οι χώροι πρασίνου, αλλά και να έχει χτιστεί το 10% των κτιριακών εγκαταστάσεων (20.000 τμ) και να έχουν εγκατασταθεί περίπου 100 επιχειρήσεις και 20-30 ερευνητικά κέντρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − thirteen =