αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠότε θα δοθούν τα πρώτα άτοκα δάνεια σε νέους για αγορά στέγης

Πότε θα δοθούν τα πρώτα άτοκα δάνεια σε νέους για αγορά στέγης

“Πρεμιέρα” με την παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων θα κάνει το πρόγραμμα της νέας στεγαστικής πολιτικής του Δημοσίου με βασικό βραχίονα τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, το οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

Με άλλα λόγια, η παροχή των εν λόγων δανείων θα είναι το πρώτο από τα συνολικά έξι μέτρα του κυβερνητικού στεγαστικού πακέτου το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή.

Αυτό αναφέρει αρμόδια υψηλόβαθμη πηγή της κυβέρνησης στο Capital.gr, επισημαίνοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει κύκλος επαφών με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να καθοριστούν οι ακριβείς όροι και οι διαδικασίες του εν λόγω μέτρου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, με βάση την έως τώρα εικόνα, στην εν λόγω παρέμβαση ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα πρώτα δάνεια να μπορούν να δοθούν από τον Ιανουάριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2023.

Το νέο στεγαστικό πρόγραμμα προβλέπει επιπλέον πέντε μέτρα. Με βάση τον χρόνο υλοποίησής τους, είναι τα ακόλουθα:

Ιανουάριος 2023: Χαμηλότοκα δάνεια

Η χορήγηση στεγαστικών δανείων θα δοθεί με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1% (έναντι 4% που είναι ο μέσος όρος των επιτοκίων στην αγορά σήμερα) σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών.

Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007.

Προϋπόθεση θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (375 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες). Στην περίπτωση εξάντλησης των πόρων, προβλέπεται ο διπλασιασμός του ποσού των χορηγούμενων δανείων.

Προκειμένου να στηριχθούν ακόμα περισσότερο οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, προβλέπεται ότι τα στεγαστικά δάνεια θα χορηγούνται άτοκα:

– Όταν ο αιτών είναι νέο ζευγάρι (25-39 ετών) με τρία και πλέον παιδιά κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή

– όταν ο αιτών είναι νέος ή νέο ζευγάρι, το οποίο κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (π.χ. 30 έτη) αποκτήσει τρία παιδιά.

Μάρτιος 2023: Τριετής μίσθωση κενών ιδιωτικών κατοικιών – Πρόγραμμα “Κάλυψη”

Από τον Μάρτιο του 2023 θα ξεκινήσει η στέγαση των δικαιούχων του προγράμματος “Κάλυψη”.

Θα έχει προηγηθεί (έως τον Φεβρουάριο του 2023) η δημοσίευση της πρόσκλησης συμμετοχής προς τους ωφελούμενους.

Έως τον Δεκέμβριο θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για καταβολή των μισθωμάτων που λάμβαναν.

Η παρέμβαση αυτή προβλέπει τη μίσθωση –σε πρώτη φάση– άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και νέα ζευγάρια.

Το υπ. Εργασίας θα προσφέρει για ακόμα τρία έτη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών το ίδιο χαμηλό ποσό ενοικίου που λάμβαναν από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ. Οι ιδιοκτήτες που θα προσφέρουν τα σπίτια τους θα έχουν εγγυημένο ενοίκιο που θα καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ.

Ωφελούμενοι είναι 2.500 νέοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Προτεραιότητα θα δοθεί στους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οκτώβριος 2023: Διάθεση ακινήτων (κοινωνική αντιπαροχή 2)

Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2023 θα ξεκινήσει η διάθεση κατοικιών. Νωρίτερα θα γίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αξιολόγηση και τελική επιλογή δικαιούχων (έως Μάρτιο 2023), αυτοψία και τελική αξιολόγηση διαθέσιµων κατοικιών και οριστικοποίηση κριτηρίων επιλεξιµότητας ωφελουµένων (έως τον Δεκέμβριο 2022).

Η δράση αφορά την ανακαίνιση 40 ακινήτων και τη διάθεσή τους ως κοινωνικές κατοικίες σε νεαρά ζευγάρια και νέους έως 39 ετών, με μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο (που θα είναι χαμηλό έως μηδενικό) είτε το rent to own.

Ιανουάριος 2024: Στέγαση ωφελουμένων σε κενές ιδιωτικές κατοικίες

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024 θα ξεκινήσει η στέγαση των ωφελουμένων της παρέμβασης αυτής.

Θα έχει προηγηθεί η επιλογή των δικαιούχων (β’ εξάμηνο 2023), η επιλογή-ανακαίνιση των κατοικιών και η πρόσκληση στους ωφελούμενους (α’ εξάμηνο 2023) και νωρίτερα (έως τέλος του 2022) θα έχουν καθορισθεί οι προδιαγραφές των κατοικιών που θα νοικιαστούν και των κριτηρίων επιλεξιµότητας των ωφελουµένων και η πρόσκληση προς ενδιαφερόµενους ιδιοκτήτες για παραχώρηση των ακινήτων τους.

Η παρέμβαση αφορά τη χρηματοδότηση μαζικής ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης 4.000 ακινήτων (σε 10.000 νέους και νέα ζευγάρια 25-39 ετών) που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, για την άμεση διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες σε νέους και νέα ζευγάρια με κοινωνικά κριτήρια.

Μάρτιος 2025: Διάθεση διαμερισμάτων σε ευάλωτες ομάδες

Γύρω στον Μάρτιο του 2025 προγραμματίζεται η έναρξη διάθεσης διαµερισµάτων. Νωρίτερα θα γίνει ανακαίνισή τους και επιλογή των ωφελουμένων (2024), η εύρεση, αξιολόγηση και τελική επιλογή κατοικιών (2023) και η οριστικοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δικαιούχων.

Το πρόγραμμα προβλέπει ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στον Δήμο Αθηναίων και 30 στον Δήμο Θεσσαλονίκης), όπου θα στεγαστούν τουλάχιστον 200 νέοι και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Μάρτιος 2025: Παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο (Κοινωνική αντιπαροχή 1)

Μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2025 θα ξεκινήσει σταδιακά η μίσθωση του 50% κατοικιών, για λογαριασµό του Δηµοσίου, µε χαµηλά ενοίκια σε νέους βάσει οικονοµικών κριτηρίων, µε ειδική ποσόστωση τόσο για τρίτεκνους όσο και για πολύτεκνους.

Θα έχει προηγηθεί η ανέγερση σύγχρονων κατοικιών, με έξοδα των κατασκευαστών, και πρόσκληση και επιλογή δικαιούχων βάσει κριτηρίων (2024) και πιο πριν ο διαγωνισµός και η επιλογή αναδόχων (τεχνικών εταιρειών), βάσει τεχνικών προδιαγραφών της ΔΥΠΑ (Απρίλιος-Δεκέμβριος 2023) και η επιλογή οικοπέδων της ΔΥΠΑ (τ. ΟΕΚ) για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών, τεχνική ωρίµανση και ολοκλήρωση θεσµικού πλαισίου (Οκτώβριος 2022 – Μάρτιος 2023).

Στόχος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών. Το 50% των διαμερισμάτων που θα κατασκευαστούν μέσα από αυτήν τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα το κρατά ο ιδιώτης για εμπορική εκμετάλλευση. Το άλλο 50% αξιοποιείται προς όφελος των νέων με επίβλεψη της ΔΥΠΑ και με πολύ χαμηλά ενοίκια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × four =