αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠόσο συχνά αλλάζουν smartphone οι Ελληνες (και είναι πιο γρήγορα από ότι νομίζεις)

Πόσο συχνά αλλάζουν smartphone οι Ελληνες (και είναι πιο γρήγορα από ότι νομίζεις)

Με μεγάλη συχνότητα αλλάζουν οι Έλληνες τα κινητά τους. Τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλάζουν smartphones, με μέσο όρο περίπου 1 συσκευή ανά 1,6 έτη. Ωστόσο η παλιά συσκευή δεν ανακυκλώνεται, αλλά μένει στο ντουλάπι μήπως και … χρειαστεί!

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που καταγράφει η Έρευνα «Κυκλική Οικονομία και Χρήση Smartphones» που εκπόνησε πανελλαδικά σε δείγμα περίπου 1.400 Ελλήνων καταναλωτών, ηλικίας 18-60 ετών, το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Pandas στα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν περισσότερα smartphones από τα μέλη που αποτελούνται, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά που αποτελούνται από 1 έως 2 άτομα, φαίνεται να έχουν 3 ή περισσότερα λειτουργικά smartphones στην κατοχή τους.

Η έρευνα επίσης καταγράφει:

  • Οι Έλληνες καταναλωτές διστάζουν να «αποχωριστούν» smartphones, που δεν χρησιμοποιούν πια: το 83% δηλώνει πως όταν δεν χρησιμοποιεί πλέον ένα smartphone, το αφήνει ξεχασμένο στο σπίτι.
  • Οι καταναλωτές κρατούν το παλιό τους smartphone ως backup, που ενδεχομένως θα αξιοποιηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον από τους ίδιους (28%) ή από συγγενικά/φιλικά πρόσωπα (32%).
  • 25% ανέφερε συναισθηματικό δέσιμο ως βασικό λόγο για να κρατήσει την παλιά του συσκευή, ενώ 15% απάντησε πως δε γνωρίζει καν εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης παλιών συσκευών.

Αγορά μεταχειρισμένων

Ωστόσο το 15% Ελλήνων απαντά πως έχει ήδη αγοράσει ένα μεταχειρισμένο smartphone. Ταυτόχρονα, το 30% των καταναλωτών δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει στο μέλλον μεταχειρισμένη συσκευή.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της ίδιας έρευνας το 88% θα αντάλλαζε το παλιό του smartphone για εκπτωτικό voucher, μέσω του οποίου θα μπορούσε να αγοράσει το καινούριο σε καλύτερη τιμή. Επίσης, ένα 75% δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να λάβει το μέγιστο χρηματικό αντίτιμο.

Επτά στους 10 αναφέρουν πως μια απλή, γρήγορη, και ασφαλής διαδικασία είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουν στην πώληση ενός smartphone.

Εξίσου σημαντική με την παροχή κινήτρων είναι και η εκπαίδευση των καταναλωτών στην έννοια και την αξία της κυκλικής οικονομίας, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 39% δηλώνει πως δεν είναι εξοικειωμένο με το συγκεκριμένο όρο.

Αγορά smartphone

Ποσοστό 83% προχωρούν σε αγορά ενός νέου smartphone, όταν υπάρχει σημαντική βλάβη ή φθορά στη συσκευή τους, που απαιτεί υψηλό κόστος επισκευής.  Παράλληλα, 6 στους 10 (60%) δήλωσαν ότι προχωρούν σε αγορά νέου smartphone, όταν τα χαρακτηριστικά της υπάρχουσας συσκευής δεν καλύπτουν πλέον τις καθημερινές τους ανάγκες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι εξίσου σημαντική με την παροχή κινήτρων είναι και η εκπαίδευση των καταναλωτών στην έννοια και την αξία της κυκλικής οικονομίας, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 39% δηλώνει πως δεν είναι εξοικειωμένο με το συγκεκριμένο όρο.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 5 =