αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠόσο μειώνεται η αξία των smartphones ανάλογα με την μάρκα τους, από τη στιγμή που θα ανοίξεις το κουτί (Γράφημα)

Πόσο μειώνεται η αξία των smartphones ανάλογα με την μάρκα τους, από τη στιγμή που θα ανοίξεις το κουτί (Γράφημα)

Όπως γνωρίζετε ήδη, από την πρώτη φορά που βγάζετε ένα ολοκαίνουργιο κινητό από το κουτί, η αξία του αρχίζει να πέφτει. Είναι το ίδιο πράγμα που συμβαίνει στην αξία ενός καινούργιου αυτοκινήτου όταν το βγάζετε από το χώρο του αντιπροσώπου μετά την αγορά του. Η βρετανική musicMagpie, ένας διαδικτυακός πωλητής refurbished ηλεκτρονικών ειδών και μεταχειρισμένων βιντεοπαιχνιδιών, δημοσίευσε την ετήσια έκθεση μείωσης της αξίας των smartphone συσκευών.

Αξία smartphone συσκευών

Ο μέσος Βρετανός καταναλωτής περιμένει 16 μήνες μεταξύ της αναβάθμισης και της ανταλλαγής του παλιού του τηλεφώνου.

2.093 χρήστες smartphone συσκευών στο Ηνωμένο Βασίλειο ρωτήθηκαν σε πρόσφατη έρευνα για το πώς χειρίζονται συνήθως την ανταλλαγή και το 61% δεν ανταλλάσσει μια συσκευή ταυτόχρονα με την αναβάθμιση. Κατά μέσο όρο, περιμένουν 16 μήνες για να το πράξουν. Αλλά κατά το διάστημα αυτό, η αξία του smartphone τους πέφτει στο μισό.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός, ότι το 10% όσων καθυστερούν να ανταλλάξουν το παλιό τους κινητό το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι η συσκευή που θα δώσουν, θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. Αντίθετα, η αξία της στην πραγματικότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Το 33% των κατόχων τηλεφώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπαίνουν καθόλου στον κόπο να ανταλλάξουν τα τηλέφωνά τους. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κάτοχος ενός τηλεφώνου, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να το ανταλλάξει, καθώς το 42% των ατόμων ηλικίας 45 ετών και άνω αρνούνται να εμπλακούν σε μια τέτοια συναλλαγή

Ο Steve Oliver, ο διευθύνων σύμβουλος της musicMagpie ανέφερε τα εξής: Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η ανταλλαγή της παλιάς σας συσκευής αμέσως μετά την αναβάθμιση είναι ο τρόπος και το μέσο για να αποκτήσετε καλύτερη δυνατή αξία από αυτήν, η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της αγοράς μιας νέας συσκευής.

Το iPhone της Apple κατέχει τη μεγαλύτερη αξία σύμφωνα με το musicMagpie. Μετά από 12 μήνες, ένα iPhone χάνει το 41% της αρχικής του αξίας και μετά τη λήξη ενός συμβολαίου 24 μηνών, η αξία ενός μέσου iPhone είναι 60% χαμηλότερη από ό,τι ήταν κατά την κυκλοφορία του. Ακολουθεί η Samsung με την αξία ενός Galaxy κινητού να είναι 64% χαμηλότερη μετά από ένα χρόνο και 77% χαμηλότερη μετά από 2 χρόνια. Τα μοντέλα της OnePlus μετά από 12 μήνες και 24 μήνες αποτιμώνται 69% και 78% χαμηλότερα αντίστοιχα.

Τα Pixels, τουλάχιστον πριν από την κυκλοφορία των νέων μοντέλων, σημειώνουν κατά μέσο όρο 65% πτώση στην αποτίμηση μετά από ένα έτος και 83% πτώση μετά από δύο έτη. Και τα μοντέλα της Huawei είδαν τα τρία τέταρτα της αρχικής τους αξίας να εξανεμίζονται μετά από 12 μήνες και κατά 87% μετά από 24 μήνες.

Μια ενδιαφέρουσα σημείωση: η έκθεση τονίζει ότι τα ακριβότερα τηλέφωνα με τιμή από 600 λίρες και πάνω διατηρούν μεγαλύτερο ποσοστό της αξίας τους. Μετά από έξι μήνες, τα τηλέφωνα με τιμή από 999 λίρες και πάνω (1.367 USD) έχασαν το 53% της αξίας τους. Τα τηλέφωνα με τιμές από 600 έως 899 λίρες (821 USD – 1.230 USD) έχασαν το 54% της αξίας τους κατά την ίδια χρονική περίοδο, ενώ τα τηλέφωνα με τιμές από 599 λίρες (820 USD) και κάτω άξιζαν 62% λιγότερο  μετά από έξι μήνες.

Το Huawei Mate 30 Pro έχασε το 87% της αξίας του, ενώ το Huawei P20 το 84% μετά από ένα χρόνο. Τα iPhone κυριαρχούν στη λίστα των smartphones που χάνουν το μικρότερο ποσό της αξίας τους μετά από 12 μήνες.

Πηγή: techmaniacs.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 5 =