αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσο κοστίζουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις του κόσμου (σε 3 πόλεις είναι δωρεάν)

Πόσο κοστίζουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις του κόσμου (σε 3 πόλεις είναι δωρεάν)

Η ομάδα της Picodi.com έλεγξε τις τιμές των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στης 45 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και τον κόσμο και σύγκρινε τα έξοδα μεταφοράς με τους τοπικούς μισθούς.

«Στη μελέτη μας, ρίξαμε μια πιο προσεκτική ματιά στις τιμές των ενιαίων εισιτηρίων, καθώς και στις μηνιαίες κάρτες, που επιτρέπουν απεριόριστες μετακινήσεις εντός των ορίων της πόλης» σημειώνεται.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σε τρεις από τις 45 πόλεις, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εντελώς δωρεάν για τους πολίτες – στο Λουξεμβούργο, την πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν και τη πρωτεύουσα της Μάλτας, τη Βαλέτα

Μεταξύ άλλων πόλεων στην κατάταξή μας, τα πιο ακριβά μεμονωμένα εισιτήρια βρίσκονται στο Λονδίνο (4,85 €), τη Ζυρίχη (4,44 €) και το Όσλο (3,65 €). Από την άλλη πλευρά, τις υψηλότερες τιμές για τα μηνιαία εισιτήρια πληρώνουν οι πολίτες του Λονδίνου (253 ευρώ) και του Δουβλίνου (155 ευρώ). Για σύγκριση, ένα μηνιαίο πάσο στην Ελλάδα κοστίζει μόνο 27 €.

Όταν αντιπαραθέσουμε τις τιμές ενός μηνιαίου εισιτήριου με τους μέσους μηνιαίους μισθούς, η λιγότερο ευνοϊκή αναλογία βρίσκεται στο Σάο Πάολο, όπου η μηνιαία πρόσβαση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης κοστίζει 14,3% του μέσου μισθού. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη (7,5% του μέσου μισθού έκαστη) και στη τρίτι το Λονδίνο με 7,4%.

Σε αυτήν την κατάταξη, η Αθήνα συγκαταλέγεται στις φθηνότερες πόλεις – ένα πάσο 30 ημερών κοστίζει 27 €, που είναι μόνο το 3% του μέσου καθαρού μισθού στη Αθήνα. Την ίδια αναλογία παρατηρούμε στη Στοκχόλμη (3%),στο Γιοχάνεσμπουργκ (3%) και στη Βουκαρέστη (3%).

Τιμές δημόσιας συγκοινωνίας στην Ελλάδα

Εξετάσαμε επίσης τιμοκαταλόγους στις πρωτεύουσες των ελληνικών γεωγραφικών διαμερισμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο Πελοπόννησο οι τιμές των εισιτηρίων στην Πάτρα εξαρτώνται από τη ζώνη. Ενιαίο εισιτήριο στη ζώνη Α κοστίζει 1,10 €, ζώνη B, 1,50 €. Μηναία κάρτα 55,00 € στην Α ζώνη και 72 € στη Β ζώνη . Στο Βόλο ένα ενιαίο εισιτήριο κοστίζει 1,10 ευρώ και η μηναία κάρτα όπως στην Πάτρα. Στη Λάρισα ένα ενιαίο εισιτήριο κοστίζει 1,10, όπως στην Πάτρα και το Βόλο, αλλά η μηναία κάρτα είναι φθηνότερη 50 ευρώ. Στην Τρίκαλα το μηναίο εισιτήριο κοστίζει 39 ευρώ. Τα φθηνότερα ενιαία εισιτήρια έχουμε στη Θεσσαλονίκη. Ενιαίο 0,90 € και μηναίο 29 € (όπως στην Αθήνα).

Μεθοδολογία

Η εταιρία σημειώνει: «Η μελέτη μας βασίστηκε στις τιμές των μεμονωμένων εισιτηρίων και των μηνιαίων εισιτηρίων που προσφέρονται από τοπικούς φορείς δημόσιων μεταφορών από το Μάρτιο του 2023. Οι μέσοι καθαροί μισθοί λήφθηκαν από το numbeo.com. Για τη μετατροπή νομίσματος, χρησιμοποιήσαμε τα δεδομένα μέσης συναλλαγματικής ισοτιμίας από το Google Finance για το Φεβρουάριο του 2023.

Τα μηνιαία πάσο που περιλαμβάνονται σε αυτή τη μελέτη επιτρέπουν απεριόριστες μετακινήσεις με όλα τα μέσα μεταφοράς εντός των ορίων της πόλης. Στην κατάταξή μας, χρησιμοποιήσαμε τις πιο ευνοϊκές τιμές ει δυνατόν (π.χ. χαμηλότερους ναύλους με μια εφαρμογή για κινητά ή ειδικές κάρτες δημόσιας συγκοινωνίας, αν και δεν συμπεριλάβαμε το κόστος παραγγελίας μιας τέτοιας κάρτας)».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + 5 =