αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσο είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που πρέπει να μένουμε σε μια δουλειά: Οι career experts εξηγούν

Πόσο είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που πρέπει να μένουμε σε μια δουλειά: Οι career experts εξηγούν

Ό,τι κι αν πιστεύετε για τη λεγόμενη «Μεγάλη Παραίτηση», πολλοί εργαζόμενοι σχεδιάζουν επί του παρόντος να κάνουν μια αλλαγή καριέρας. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Bloomberg, αυτή είναι μια έξυπνη κίνηση, καθώς ορισμένοι ειδικοί προτείνουν την αλλαγή εργασίας κάθε 10 χρόνια. Το σκεπτικό τους καταλήγει στη «βασική ανθρώπινη ψυχολογία» που οδηγεί την ανάγκη για αλλαγή, συν τα οφέλη της επανεκτίμησης των αναγκών και των στόχων σας, που φυσικά θα εξελιχθούν κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Άλλοι τρελαίνονται στην ιδέα ότι «χρειάζεται» να αλλάξουν δουλειά μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τελικά υπάρχει η τέλεια επιλογή εδώ; Το αμερικανικό lifehacker μίλησε με τους career experts Sharlyn Lauby, Jenny Foss και Dan Schawbel. Και έδωσαν τις απαντήσεις τους.

Δεν υπάρχει… μαγικός αριθμός

Παρά τα όσα ισχυρίζονται ορισμένοι, πολλοί σύμβουλοι σταδιοδρομίας όπως η Foss βρίσκουν αυτούς τους… σκληρούς και γρήγορους κανόνες ρισκαδόρικους. «Θα μπορούσατε να είστε για 10 χρόνια σε έναν ρόλο που συνεχώς εξελίσσεται, επεκτείνεται, παρουσιάζει νέες προκλήσεις κ.λπ., οπότε γιατί να φύγετε εάν λαμβάνετε όλα τα challenges (και τα χρήματα) που θέλετε σε αυτή τη φάση;» τονίζει.

Ομοίως, ο Schawbel και η Lauby συμφωνούν ότι οποιοσδήποτε κανόνας που υπαγορεύει ότι πρέπει να αλλάξετε τη δουλειά σας μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα είναι πιθανόν μια υπεργενίκευση. «Αν σας αρέσει η εταιρεία, οι άνθρωποι, η δουλειά και η αμοιβή, τότε αυτό είναι υπέροχο», λέει ο Lauby.

Βέβαια το να μένεις στον ίδιο Οργανισμό για χρόνια και χρόνια θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν κερδίζεις τόσα πολλά, όσα αν άλλαζες κατά καιρούς εταιρίες. Δέκα χρόνια μπορεί να μην είναι αρκετά για όλους, αλλά μια δεκαετία είναι ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου – σίγουρα αρκετά μεγάλο ώστε αξίζει να αναλογιστείτε την εργασιακή σας ικανοποίηση. Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε πότε μια αλλαγή καριέρας είναι η σωστή επιλογή για εσάς;

Δες τα σημάδια

Η Lauby λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντά στη δουλειά της ως πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας HR ITM Group Inc. αναζητούν τα ίδια πράγματα. «Θέλουν να εργαστούν για έναν Οργανισμό για τον οποίο μπορούν να είναι περήφανοι. Θέλουν να κάνουν challenging και ευχάριστη δουλειά. Θέλουν να συνεργαστούν με ανθρώπους που τους υποστηρίζουν. Και θέλουν να πληρώνονται δίκαια για αυτό που κάνουν», λέει. Εάν η εργασία σας δεν διαθέτει ένα ή περισσότερα από αυτά τα points, ίσως είναι καιρός να ξεκινήσετε την περιήγηση σας… στις αγγελίες.

Ο Schawbel σημειώνει ότι ένα ιδιαίτερα ισχυρό σημάδι ότι θα μπορούσε να είναι καιρός για μια αλλαγή είναι όταν νιώθετε ότι η δουλειά σας είναι η ίδια, μέρα με τη μέρα. Η καθημερινή πλήξη σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέα challenges.

Μερικά ακόμα σημάδια: Aπογοήτευση με τις αξίες της εταιρείας ή την ομάδα μανατζμεντ, ένα αίσθημα άγχους ή τρόμου που εμφανίζεται κάθε Κυριακή απόγευμα ή φόβο ότι κάποια μέρα θα μετανιώσετε που δεν κάνατε αλλαγή καριέρας.

Πως να κάνεις το άλμα

Το να σκέφτεσαι να φύγεις από μία δουλειά σου είναι ένα πράγμα. Πώς κάνετε πρακτικά το άλμα; Η Foss λέει ότι θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθείτε γιατί κάθεστε στην τρέχουσα δουλειά σας, καθώς μπορεί να είναι για τους σωστούς λόγους. Η ασφάλιση υγείας, η σταθερότητα του εισοδήματος, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και άλλα οφέλη είναι όλα ρεαλιστικοί λόγοι για να παραμείνετε σε μια δουλειά- ακόμα κι όταν δεν σας κάνει ευτυχισμένους.

Από την άλλη πλευρά, εάν το κύριο πράγμα που σας κρατά πίσω είναι ο φόβος να εγκαταλείψετε τη ζώνη άνεσής σας, ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι να μιλήσετε με άτομα που εργάζονται σε μια δουλειά ή έναν κλάδο που πραγματικά σας ενδιαφέρει (αλλά ίσως φοβάστε να κάνετε το άλμα σε αυτό). Έτσι θα έχεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τοπίο και τις πιθανές ευκαιρίες.

Ποτέ δεν είναι αργά για μία αλλαγή καριέρας

Ο Foss, ο Lauby και ο Schawbel απορρίπτουν όλοι την ιδέα ότι είναι “πολύ αργά” να αλλάξεις δουλειά. Για έμπνευση, η Foss λέει να βρεις ιστορίες ανθρώπων που έχουν κάνει τεράστιες αλλαγές στη ζωή και την καριέρα αργότερα στη ζωή τους. «Διαβάστε για αυτούς, μάθετε από αυτούς, εμπνευστείτε από αυτούς. Και μετά άρχισε να κάνεις κάποιες κινήσεις», λέει.

Η Lauby επισημαίνει ότι πολλές ανοιχτές θέσεις στοχεύουν ειδικά σε «encore και/ή δεύτερη καριέρα». Ταυτόχρονα, οι σημερινές στρατηγικές αναζήτησης εργασίας επικεντρώνονται πολύ περισσότερο στην τεχνολογία. Η Lauby λέει: «να είστε προετοιμασμένοι να ψάξετε μέσω των social media, να κάνετε αίτηση στο διαδίκτυο και να συμμετάσχετε σε μια video interview».

Αν αποφασίσεις να μείνεις σε μια εταιρία για πολλά χρόνια

Η Foss προτείνει ότι εάν αποφασίσετε να παραμείνετε σε μια εταιρεία για πάνω από μια δεκαετία, θα είναι προς όφελός σας να «αναζητάτε νέες προκλήσεις, νέους ή διευρυμένους ρόλους ή ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη στην πορεία».

Είτε αλλάξετε καριέρα είτε όχι, είναι επίσης προς το συμφέρον σας να ενημερώνεστε για το τι συμβαίνει στον κλάδο σας έξω από τους τέσσερις τοίχους της εταιρείας σας. Το να παραμένετε ενημερωμένοι για τις νέες τάσεις και τεχνολογίες είναι ζωτικής σημασίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + 8 =