αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠόσους Snowden έχουμε γύρω μας; | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Πόσους Snowden έχουμε γύρω μας; | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

«Επτά χρόνια πριν, όπως οι τίτλοι των ειδήσεων έγραφαν, κατηγορούμουν ως εγκληματίας επειδή είπα την αλήθεια. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα ζούσα για να δω τα δικαστήρια μας να καταδικάζουν τις πρακτικές της NSA ως παράνομες και με την ίδια απόφαση, να μου δίνουν τα εύσημα που τις αποκάλυψα. Κι όμως η μέρα αυτή ήρθε».

Τα παραπάνω, είναι λόγια του Edward Snowden. Μέσα από ένα tweet που έκανε πριν μερικά 24ωρα. Ο Snowden είναι πλέον δικαιωμένος και επίσημα: 7 χρόνια μετά τις μεγάλες αποκαλύψεις για την μαζική παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των Αμερικανών από την NSA, το ομοσπονδιακό εφετείο αποφάσισε ότι το πρόγραμμα ήταν παράνομο – και ότι οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που το υπερασπίστηκαν δημόσια δεν έλεγαν την αλήθεια.

Φυσικά η ζωή του (37χρονου πλέον) Snowden άλλαξε εντελώς μετά την «μεγάλη απόφαση» που πήρε το 2013. Ο ίδιος κατέφυγε στην Ρωσία, ενώ ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες κατασκοπείας των ΗΠΑ. Με απλά λόγια, «έμπλεξε». Αν είχαμε περισσότερους Snowden, ο κόσμος μας πιθανότατα θα ήταν καλύτερος. Αλλά εδώ έρχεται ένα ερώτημα: Πόσους… Snowden έχουμε γύρω μας; Πόσοι είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν την επαγγελματική καριέρα τους ή την ασφάλεια τους σπιτιού τους, για να φέρουν μια «μεγάλη αλλαγή»;

Θα πω αυτό που έχω δει από την γωνία μου. Και ίσως είναι ενδεικτικό της κατάστασης:

Συχνά μου στέλνουν μηνύματα διάφοροι αναγνώστες του site -κυρίως νεαρής ηλικίας- και μου περιγράφουν την κακή εμπειρία που είχαν στην Χ ή την Ψ εταιρία. Μόλις τους λέω ότι τους δίνω το βήμα για να βγουν και να τα πουν δημόσια στο It’s Possible, και εγώ να υπογράψω το άρθρο έτσι ώστε να μοιραστούμε την ευθύνη, η απάντηση που μου λένε είναι συνήθως του στιλ «άστο μωρέ, μην μπλέξουμε». Αυτοί που εργάζονται στις επίμαχες εταιρίες, δεν μιλούν γιατί φοβούνται ότι θα απολυθούν. Εκείνοι που έχουν ήδη φύγει από τις επίμαχες εταιρίες, συνήθως δεν μιλούν γιατί «μετά δεν θα βρίσκουν δουλειά». Λογικό από ανθρώπινης πλευράς; Λογικό.

Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας: Δεν γίνεται να περάσουμε στην άλλη όχθη ενός ποταμού, χωρίς να βρέξουμε τα μπατζάκια μας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Πολλοί θέλουν μια μικρή ή μεγάλη «επανάσταση» στην ζωή τους. Λίγοι είναι διατεθειμένοι όμως να «πολεμήσουν» για να έρθει αυτή η «επανάσταση». Ο Snowden ήταν και είναι μέσα σε αυτούς τους λίγους. Εμείς;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 6 =