αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσα χρήματα πρέπει να δώσει ένας εργοδότης, για να πάρει ο εργαζόμενος «καθαρά» 1.000 ευρώ ως μισθό

Πόσα χρήματα πρέπει να δώσει ένας εργοδότης, για να πάρει ο εργαζόμενος «καθαρά» 1.000 ευρώ ως μισθό

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση άνοιξε τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως είναι γνωστό, ο κατώτατος μισθός ανέβηκε πλέον στα 650 ευρώ, από τα 587 ευρώ στα οποία βρίσκονταν εδώ και κάποια χρόνια. Φυσικά αυτές είναι οι μικτές αποδοχές. Οι εργαζόμενοι που λάμβαναν κατώτατο μισθό 587 ευρώ (μεικτά) και 492 ευρώ (καθαρά), πλέον λαμβάνουν 650 ευρώ (μεικτά) και 546 ευρώ (καθαρά). Δηλαδή λαμβάνουν 54 ευρώ περισσότερα.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Ποιο είναι το θέμα εδώ: Ότι στην Ελλάδα, για να φτάσει ένας εργαζόμενος να πάρει έναν καλό μισθό στα χέρια του, ο εργοδότης πρέπει να πληρώσει… πολλά περισσότερα. Αφού υπάρχουν φόροι, εισφορές και κρατήσεις.

Το It’s Possible έκανε το πείραμα, μέσω της πλατφόρμας aftertax.gr. Για να πάρει λοιπόν ένας εργαζόμενος (ΙΚΑ) 1.000 ευρώ καθαρά ως μισθό τον μήνα, ο εργοδότης πρέπει να δώσει συνολικά 1.328 ευρώ τον μήνα. Ας το δούμε και ανά έτος: Για να πάρει ένας εργαζόμενος 14.000 ευρώ ετησίως καθαρά, ο εργοδότης πρέπει να δώσει 18.589 ευρώ.

Φυσικά, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη όσο ανεβαίνει ο μισθός. Αφού οι φόροι και λοιπές κρατήσεις αυξάνονται δραματικά. Για παράδειγμα, για να πάρει ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα 3.000 ευρώ καθαρά τον μήνα, ο εργοδότης πρέπει να πληρώσει συνολικά 5.716 ευρώ τον μήνα!

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω χρηματικά ποσά, δεν συμπεριλαμβάνεται η ασφαλιστική εισφορά του εργοδότη. Κόστος δηλαδή +24.56% επι των μικτών.

Πρόκειται σίγουρα για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Που δείχνει ότι πέρα από τους μισθούς που ενδεχομένως πρέπει να αυξηθούν στην χώρα μας, ταυτόχρονα πρέπει να μειωθούν οι φόροι και εισφορές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × two =