αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσα χρήματα ξοδεύουν, κατά μέσο όρο, οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα

Πόσα χρήματα ξοδεύουν, κατά μέσο όρο, οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα

Σε 592 ευρώ ανήλθε στο οκτάμηνο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι επισκεπτών από το εξωτερικό στην Ελλάδα, καταγράφοντας άνοδο κατά 9,8% σε σχέση με τα 539 ευρώ που ήταν η δαπάνη το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Τον Αύγουστο, δε, μήνας που παρατηρείται ο υψηλότερος όγκος ξένων επισκεπτών, η δαπάνη ανά ταξίδι άγγιξε τα 607 ευρώ από 580 ευρώ τον Αύγουστο του 2018. Τον Ιούλιο η δαπάνη είχε επίσης σημειώσει άνοδο κατά 8,9%.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 13,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 13,2 δισ. ευρώ. Η αύξηση αποδίδεται αφενός στην τόνωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, αφετέρου στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 3,6%. Σημειώνεται πως στο οκτάμηνο η ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στα 21,8 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 21 εκατ. πέρσι.

Το ίδιο διάστημα, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 4,8% και διαμορφώθηκαν στα 1,961 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 13,5% και διαμορφώθηκαν στα 825 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης αυξήθηκαν κατά 33,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,949 δισ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, άνοδο κατά 13,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, ενώ και οι εισπράξεις από τη Ρωσία φτάνουν μόλις στα 313 εκατ.

Ανεβαίνουν οι προσδοκίες

Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει τις προσδοκίες των επιχειρηματιών του κλάδου για μια πολύ καλή χρονιά από πλευράς εσόδων. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της σεζόν να ξεπεράσουν τα 16 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου μισό δισ. σε σύγκριση με πέρσι. Η βελτίωση πάντως που παρουσιάζουν τα έσοδα, σε αντίθεση με τον αριθμό των αφίξεων που δεν ακολουθεί την εκρηκτική άνοδο των προηγούμενων ετών, ερμηνεύεται από επιχειρηματίες του χώρου ως σταθεροποίηση των τουριστικών μεγεθών.

Η άνοδος της μέσης δαπάνης αποτελούσε εδώ και καιρό σημαντικό στοίχημα για τους φορείς του τουριστικού χώρου. Πέρσι στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 30 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, χωρίς να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας. Τα έσοδα αντιστοίχως έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,2% σε σύγκριση με το 2017. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συνολικά για τον εισερχόμενο τουρισμό ήταν 486 ευρώ, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση 70 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις επτά διανυκτερεύσεις.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × three =