αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσα ξοδεύουν οι τουρίστες ανά ταξίδι στην Ελλάδα

Πόσα ξοδεύουν οι τουρίστες ανά ταξίδι στην Ελλάδα

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος- που συνδέεται μεταξύ άλλων και με τις επενδύσεις που γίνονται για νέα ξενοδοχεία ή την ανακαίνιση υφιστάμενων-, αλλά και η στόχευση σε αγορές για την προσέλκυση τουριστών με υψηλότερο εισοδηματικό επίπεδο, θεωρούνται από παράγοντες που γνωρίζουν καλά το χώρο του Τουρισμού δύο από τις βασικότερες αιτίες για τη άνοδο της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη, που οδήγησε σε νέο ρεκόρ στις τουριστικές εισπράξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, πέρσι η μέση δαπάνη των ξένων τουριστών στη χώρα μας ήταν κατά 44 ευρώ υψηλότερη, καταγράφοντας άνοδο 8,5% σε σύγκριση με το 2018. Ειδικότερα, η δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα έφτασε τα 563 ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2018 ήταν στα 519 ευρώ και του 2017 στα 522 ευρώ. Αντίστοιχα το Δεκέμβριο η μέση δαπάνη ανήλθε σε 413 ευρώ, από 410 το περσινό Δεκέμβριο και 334 ευρώ το Δεκέμβριο του 2017.

Συνολικά τα τουριστικά έσοδα την περασμένη χρονιά σκαρφάλωσαν στα 18,15 δισ. ευρώ, από 16,08 δισ. το 2018 και 14,63 δισ. το 2017, αν και στην αρχή της σεζόν του 2019 οι προβλέψεις φορέων του κλάδου ήταν πιο συντηρητικές. Συνολικά οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 12,8% και 4,1% αντίστοιχα σε σχέση με το 2018.

Στοίχημα η άνοδος της μέσης δαπάνης

Η τόνωσης της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη είναι το μεγάλο στοίχημα για την τουριστική αγορά, που πλέον αποσυνδέσει τα ρεκόρ από τον αριθμό των αφίξεων και επικεντρώνεται στην αύξηση των εσόδων και στην αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας. Το υπουργείο Τουρισμού μάλιστα προσδοκά για φέτος διψήφια αύξηση στις τουριστικές εισπράξεις και μονοψήφια στις αφίξεις.

Η άνοδος του διαθέσιμου budget των ξένων τουριστών για διακοπές στην Ελλάδα αποτελούσε διαχρονικά μια από τις βασικές προτεραιότητες των επιχειρηματιών της αγοράς. Το γεγονός πως το 2019 η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι επετεύχθη, οδηγεί σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο να ανεβαίνουν οι προσδοκίες του κλάδου πως και φέτος οι επιδόσεις των τουριστικών μεγεθών θα είναι θετικές.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 1 =