αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως το «να μην κάνεις τίποτα» μπορεί να σε οδηγήσει στις καλύτερες ιδέες

Πως το «να μην κάνεις τίποτα» μπορεί να σε οδηγήσει στις καλύτερες ιδέες

Είναι πιθανό αυτές τις ημέρες να έχεις… άπλετο χρόνο στο σπίτι. Πολύ χρόνο, στον οποίο απλά κάθεσαι, αφού είναι πιθανό οι επαγγελματικές σου δραστηριότητες να έχουν σταματήσει ή να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Κι όμως, το «να μην κάνεις τίποτα» μπορεί να σε οδηγήσει στις καλύτερες ιδέες και να σε κάνει πιο παραγωγικό στην συνέχεια.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Harvard Business Review, μπορεί το να μην κάνεις τίποτα, πολλές φορές είναι κοινωνικά και επαγγελματικά απαράδεκτο, αλλά κάπου βρίσκεται το κλειδί. «Από έναν υπεύθυνο επαγγελματία, ιδίως σε καιρούς οικονομικής κρίσης, όλοι προσδοκούν περισσότερη δουλειά, μεγαλύτερο αποτέλεσμα, κερδοφόρους στόχους, νέες ιδέες», γράφει ο καθηγητής επιχειρησιακής στρατηγικής και πολιτικής, Manfred F. R. Kets de Vries. «Αλλά χωρίς επαναφόρτιση της εσωτερικής ενέργειας κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα», γράφει ο de Vries. Είναι χρήσιμο, κάποιες φορές, να μην κάνεις τίποτα.

«Εκεί βρίσκει ο ηγέτης την ευκαιρία να αφήσει το μυαλό του να περιπλανηθεί, να αφαιρεθεί, να συνθέσει νέες πολύπλοκες ιδέες και σχέδια, κατακτώντας το απόλυτα προσωπικό νόημα που προσδοκά από τη δουλειά και τη ζωή του».

«Δυο μόνο ώρες πάνω σε ένα απόμερο βράχο μιας ήσυχης παραλίας, μπορούν να αποδώσουν καλύτερα από ένα ολόκληρο πενθήμερο στο γραφείο», γράφει ο καθηγητής ψυχολογίας Scott Barry Kaufman, σε άρθρο του στο περιοδικό Psychology Today. Η ονειροπόληση βοηθά να δεις τον εαυτό σου πιο ξεκάθαρα. «Τα πειράματα έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πέτυχαν σπουδαία προσωπικά και δημόσια δημιουργικά επιτεύγματα, είχαν μια σαφή μελλοντική εικόνα του εαυτού τους», λέει ο Kaufman.

Η απομόνωση του Bill Gates σε καλύβα

Για μια ιδιαίτερη τακτική του Bill Gates έχει γράψει η Wall Street Journal. Μια τακτική που μάλλον λίγη γνωρίζουν, αλλά έχει την σημασία της.

Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος, περνά μια ή δύο εβδομάδες τον χρόνο, μόνος μέσα σε μια καλύβα στο δάσος. Μια τέτοια εβδομάδα την ονομάζει «Think Week».

Ο Gates φτάνει με ελικόπτερο ή υδροπλάνο στην απομονωμένη καλύβα. Περνά τις ώρες του εκεί, διαβάζοντας μηνύματα από εργαζομένους της Microsoft, τα οποία αφορούν νέες καινοτομίες ή πιθανές επενδύσεις. Το κάνει μάλιστα τόσο έντονα, που φτάνει να διαβάζει ως και 18 ώρες την ημέρα.

Αυτή είναι μια σπουδαία τακτική του Bill Gates. Οι δουλειά που έκανε κατά τις solo εβδομάδες στο παρελθόν, οδήγησαν την Microsoft στο να δημιουργήσει Internet Explorer το 1995. Και άλλα διάσημα projects που είδαμε ανά τα χρόνια.

Οι «Think Weeks» του Gates ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’80. Αρχικά, πήγαινε στο σπίτι της γιαγιάς του. Καθώς όμως ο Gates εξέλισσε αυτή την τακτική, δεν άφηνε κανέναν να μπαίνει στην καλύβα που βρισκόταν, για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Και είναι μια τακτική που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας μας. Είναι καλό να έχουμε ένα μέρος πέρα από το γραφείο, στο οποίο θα μένουμε μόνοι και θα βάζουμε σε μια σειρά τις σκέψεις μας. Μακριά από συνεργάτες, οικογένεια, κατοικίαδια ζώα ή τα social media. Μια τέτοια «αποσύνδεση» σου δίνει τον χρόνο για να εξετάσεις σημαντικές αποφάσεις και να βγάλεις δημιουργική σκέψη

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − ten =