αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να χρησιμοποιήσεις την πίεση για να «εκτοξεύσεις» την καριέρα σου

Πως να χρησιμοποιήσεις την πίεση για να «εκτοξεύσεις» την καριέρα σου

Σκέψου λίγο την δουλειά σου. Μπορεί να μην κάνεις λάθη, αλλά μήπως έχεις χάσει τον ενθουσιασμό σου; Η προσοχή σου αποσπάται, έχεις χάσει το κίνητρό σου, αναρωτιέσαι γιατί κάνεις αυτό που κάνεις και συνειδητοποιείς ότι η λαχτάρα, το πάθος και η χαρά που είχες όταν πρωτοξεκίνησες δεν υπάρχουν πια. Και σιγά – σιγά χάνεις τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου.

Ο δρόμος για την επιτυχία είναι πολύ μακρύς. Και δύσκολος. Και κάποιες φορές κάπου μπορεί να κολλήσεις.

Αυτό συμβαίνει όταν εφησυχάζεσαι. Θυμάσαι την πρώτη σου ημέρα στην δουλειά; Ήθελες να αποδείξεις ότι αξίζεις. Κυνηγούσες ευκαιρίες και ρουφούσες σαν σφουγγάρι οποιαδήποτε νέα γνώση. Σύντομα όμως συμβιβάστηκες και σταμάτησες να προσπαθείς.

“Υπάρχουν πολλά εμπόδια στην πορεία σου. Μην επιτρέψεις να γίνεις κι εσύ ο ίδιος ένα από αυτά.” — Ralph Marston

Για να αγγίξεις την επιτυχία θα πρέπει, όσο ειρωνικό και αν σου ακούγεται αυτό, να προετοιμάσεις με επιτυχία τον εαυτό σου, για την αποτυχία.

Υπάρχουν 3 τρόποι να το κάνεις.

1.Άσκησε σκόπιμα πίεση τον εαυτό σου 

Οι περισσότεροι από εμάς χωρίς να το θέλουμε σαμποτάρουμε τον εαυτό μας. Χρονοτριβούμε και αμφιβάλλουμε για τις ικανότητές μας, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουμε σωστά.

Αυτό όμως είναι πολύ διαφορετικό. Το να βάλεις συνειδητά τον εαυτό σου σε μία θέση που είναι πολύ πιθανό να αποτύχει, θα βοηθήσει την προσοχή και το κίνητρό σου.

Γιατί θα εστιάσεις και θα προσπαθήσεις να γίνεις καλύτερος. Γιατί η πιθανότητα μίας αποτυχίας, δημιουργεί μία έντονη πίεση, η οποία δρα θετικά στην απόδοσή σου. Η ένταση που προκαλείται σε κάνει να προχωράς μπροστά.

Και αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1908, οι ψυχολόγοι Robert Yerkes and John Dodson υποστήριξαν πως όταν η πίεση αυξάνεται, η απόδοση ενός ατόμου δεν μειώνεται. Αντιθέτως βελτιώνεται.

«Δεν βλέπω την πίεση ως κάτι αρνητικό. Μου αρέσει η πίεση. Χωρίς πίεση δεν υπάρχουν αποτελέσματα» -Conor McGregor, αθλητής πολεμικών τεχνών.

Η πίεση υπάρχει σε κάθε επάγγελμα και αυτή σε οδηγεί στην επιτυχία: ένας ποδοσφαιριστής θέλει η ομάδα του να κερδίσει το πρωτάθλημα. Ένας ηθοποιός να κερδίσει το Oscar. Ένας σεφ να κερδίσει ένα αστέρι Michelin. Συνεπώς πιέζοντας πολύ τον εαυτό σου, αυτόματα δημιουργείς μεγάλη πίεση και ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Και καθετί αρνητικό είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να αναδείξεις τον εαυτό και τα προσόντα σου.

2.Χρησιμοποίησε την πίεση προς όφελός σου

Η πίεση μίας πιθανής αποτυχίας, μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σου. Πολλοί παραδέχονται πως αποδίδουν καλύτερα στην δουλειά τους όταν πλησιάζει μία προθεσμία που τους πιέζει, αλλά καλούνται να την τηρήσουν. Η πιθανότητα να την χάσουν τους κάνει να δίνουν όλη τους την προσοχή και να (ξανα)βρίσκουν το κίνητρο που χρειάζονται. Η βελτιωμένη τους παραγωγικότητα οδηγεί σε καλύτερη απόδοση.

Ίσως αναρωτιέσαι, «κι αν δεν μπορώ να αντιμετωπίσω την πίεση»;

Ο τρόπος που επιλέγεις να διαχειριστείς την πίεση μπορεί είτε να σε ανυψώσει είτε να σε καταστρέψει.

Σύμφωνα με ψυχολόγους, η ψυχική μας κατάσταση παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πίεση. Αν προσεγγίζεις την πίεση σαν κάτι θετικό, την αντιμετωπίζεις σαν μία πρόκληση. Το μυαλό και το σώμα σου αντιδρούν έτσι ώστε να βελτιώσουν την απόδοσή σου. Έχεις τον απόλυτο έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων σου, αυξάνεις την προσοχή σου και παίρνεις καλύτερες αποφάσεις.

Αν όμως αντιμετωπίζεις την πίεση σαν κάτι αρνητικό, η πίεση μετατρέπεται σε απειλή και παραλύει κάθε σου σκέψη και κάθε σου ικανότητα, με αποτέλεσμα η αυτοπεποίθηση και η απόδοσή σου να μειώνονται.

3.Βελτίωσε τον εαυτό σου

Αν βρίσκεσαι μπροστά σε μία πρόκληση και πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου, για να αποδώσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου, να έχεις στο μυαλό σου τα εξής:

-Να έχεις επίγνωση είτε είσαι πολύ καλός είτε όχι σε ό,τι κάνεις.
-Δημιούργησε μία πολύ δύσκολη πρόκληση για να αυξήσεις την πίεση στην απόδοση και την παραγωγικότητά σου.
-Δες την πρόκληση σαν κάτι θετικό.
-Εστίασε στην πρόκληση και όχι στην πίεση.
-Μάθε από την κάθε εμπειρία σου.

Δεν μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν μία πιθανή αποτυχία ως κίνητρο για να γίνουν καλύτεροι. Για κάποιους η αποτυχία είναι μία ευκαιρία αφύπνισης, ικανή να τους ταρακουνήσει και να δώσει τέλος στην αδράνεια και την παθητικότητά τους.

Προσπάθησε να μετατρέψεις μία πιθανή αποτυχία σε κάτι θετικό. Η εμπιστοσύνη που θα αποκτήσεις θα σε οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη επιτυχία στο μέλλον.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 18 =