αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να πεις «όχι» στον οποιοδήποτε (ακόμα και σε έναν καλό φίλο)

Πως να πεις «όχι» στον οποιοδήποτε (ακόμα και σε έναν καλό φίλο)

Ο Steve Jobs πίστευε ότι τα «όχι» είναι σημαντικά στη ζωή μας. Συνήθιζε να λέει μάλιστα ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι».

Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Η αλήθεια είναι όμως ότι πολλές φορές δυσκολευόμαστε να πούμε ένα «όχι». Είτε στην επαγγελματική μας ζωή, είτε ακόμα περισσότερο στον φιλικό κύκλο μας. Tο να πεις «όχι» σε έναν φίλο εξακολουθεί να είναι ένα δύσκολο σενάριο. Ειδικά όταν είστε νευρικοί μήπως καταστρέψετε τη εκάστοτε σχέση.

Ομως, το «όχι» γίνεται πιο εύκολο με την εξάσκηση και την επανάληψη. Και το να έχετε ένα σημείο εκκίνησης, ώστε να μην ξεκινάτε από μια… κενή οθόνη, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το αμερικανικό The Muse εξηγεί το πως να πεις «όχι» στον οποιοδήποτε (ακόμα και σε έναν καλό φίλο).

Πες το Γρήγορα

Μην κρατάτε τον φίλο σας γαντζωμένο για μέρες ή εβδομάδες, ελπίζοντας ότι θα το «ξεχάσει». Δεν θα το κάνει. Αν κάποιος σας έχει ζητήσει κάτι και θέλετε να πείτε «όχι», πείτε το γρήγορα.

Εξηγήστε το γιατί—Συνοπτικά

Ανάλογα με τη φύση της σχέσης σας, μπορεί να θέλετε να εξηγήσετε γιατί λέτε «όχι». Αλλά μην υπερεξηγείτε ή μην αναφέρετε… την ιστορία της ζωής σας. Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν απαιτείται εξήγηση. Αλλά για τους στενούς φίλους, μπορεί συχνά να είναι μια ωραία κίνηση. Εάν είστε συνοπτικοί και ειλικρινείς, οι φίλοι θα καταλάβουν (σχεδόν) πάντα.

Πρότεινε Κάτι Άλλο

Το κλειδί για να δημιουργήσετε ένα… απαλό «όχι» είναι να συμπεριλάβετε μια εναλλακτική μορφή υποστήριξης. Για παράδειγμα, μερικές γρήγορες συμβουλές ή μια παραπομπή ή μια προσωπική σύσταση σε κάποιον που μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει. Αυτή η «εναλλακτική» θα πρέπει προφανώς να είναι κάτι που είστε διατεθειμένοι να δώσετε (ή να κάνετε)—επειδή είναι ευκολότερο, λιγότερο περίπλοκο ή λιγότερο χρονοβόρο, δεν κοστίζει χρήματα ή είναι απλώς καλό να το προσφέρετε.

Και αν κάποιος εξοργιστεί λόγω του απόλυτα λογικού, κομψά διατυπωμένου «όχι;» σας; Λοιπόν, πιθανότατα δεν ήταν ποτέ αληθινός σου φίλος. Από την αρχή. Και τώρα μπορείτε να πείτε «ναι!» σε μια φιλία με κάποιον άλλον.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχεις νεύρα στη δουλειά; Πως να το χρησιμοποιήσεις υπέρ σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 16 =