αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να πεις «όχι» σε μη ρεαλιστικά deadlines. Εδώ είναι μερικοί τρόποι

Πως να πεις «όχι» σε μη ρεαλιστικά deadlines. Εδώ είναι μερικοί τρόποι

H διαφορά μεταξύ της παραγωγικότητας και μιας ζωής με άγχος και αγανάκτηση θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια απλή δεξιότητα: Να μάθετε πώς να λέτε όχι.

Το να πεις «όχι» σε κάποια πράγματα, μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον ελεύθερο χρόνο σου. Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Αλλά το να πεις όχι μπορεί να είναι δύσκολο. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα να λέτε όχι επειδή ανησυχείτε μήπως στενοχωρήσετε τους ανθρώπους, θα φαίνεστε ότι δεν μπορείτε να αντέξετε τον φόρτο εργασίας σας ή θα χάσετε ευκαιρίες τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

Το ερώτημα εδώ είναι το εξής: Πως μπορείς να πεις όχι; Το Harvard Business Review σε άρθρο του παραθέτει μερικούς τρόπους.

Για να «ανοίξετε» κενές ώρες στο πρόγραμμά σας, θα πρέπει να αρχίσετε να λέτε όχι σε δεσμεύσεις χρόνου που δεν αξιοποιούν καλά την ημέρα σας. Αυτό σημαίνει να αποσπάσετε τον εαυτό σας από το μονοπάτι της ”ελάχιστης αντίστασης” (να αποδεχτείτε δηλαδή όλα τα αιτήματα που έρχονται στο δρόμο σας) και αντ’ αυτού να αναρωτηθείτε: «Είναι αυτή η σωστή επένδυση του χρόνου μου;» Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι σας ζητείται να γίνετε εθελοντής σε ένα εγχείρημα. Είναι μια καλή πρωτοβουλία αλλά δεν ευθυγραμμίζεται με τα προσωπικά σας πάθη ή τους στόχους της επαγγελματικής σας εξέλιξης. Θα σήμαινε τουλάχιστον τρεις έως πέντε ώρες από το χρόνο εργασίας σας κάθε μήνα, οι οποίες αθροίζονται σε 36-60 ώρες κατά τη διάρκεια ενός έτους. Για να αρνηθείτε, πείτε με χάρη:

«Σας ευχαριστώ πολύ που μου ζητήσατε να γίνω μέρος αυτής της πρωτοβουλίας. Είναι πραγματικά τιμή μου, αλλά θα πρέπει να αρνηθώ με σεβασμό, επειδή είμαι φουλ αυτή τη στιγμή. Ευχαριστώ για την κατανόησή σας».

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερες εργασίες στις λίστες υποχρεώσεών τους από ό,τι θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν σε μια δεδομένη ημέρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που προσπαθούν να βοηθήσουν όλους τους άλλους πριν ολοκληρώσουν τη δουλειά τους. Για να βγείτε από αυτόν τον φαύλο κύκλο, είναι καιρός να αρχίσετε να λέτε όχι. Για παράδειγμα, όταν κάποιος σας ζητά να κάνετε κάτι που δεν είναι η δουλειά σας, έχετε κάθε δικαίωμα να πείτε όχι. Αλλά αν έχετε πει ναι στο παρελθόν, μπορεί να χρειαστεί να δώσετε κάποιες εξηγήσεις για να κόψετε τη συνήθεια των ανθρώπων να σας ζητούν το καθε τι. Θα μάθουν με τον καιρό, ειδικά αν η απάντησή σας ακούγεται κάπως ετσι:

«Δεν είναι αυτός ο τομέας μου. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας δώσω τα στοιχεία επικοινωνίας της Μαρίας και είμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να σας βοηθήσει με αυτήν την ερώτηση».

Μερικές φορές οι εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν εμπίπτουν στην ευθύνη σας, αλλά είναι ο χρόνος υποβολής αιτημάτων που προκαλεί προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν και όπου μπορείτε, είναι χρήσιμο να πείτε όχι σε παράλογα χρονοδιαγράμματα.

Εάν σας ζητηθεί να κάνετε κάτι μικρό μέχρι σήμερα, ενώ στην πραγματικότητα η προθεσμία είναι μη ρεαλιστική, αντικρούστε με μια εναλλακτική προθεσμία. Ακόμη και μια ή δύο μέρες με περιθώριο κέρδους μπορεί να κάνει την διαφορά:

«Θα ήθελα πολύ να σας βοηθήσω, αλλά ο χρόνος μου είναι ήδη πλήρως δεσμευμένος με δεσμεύσεις προς [το αφεντικό, τους πελάτες μου κ.λπ.] σήμερα. Θα σας εξυπηρετήσω μέχρι την Παρασκευή».

Αυτό μπορεί να ενοχλήσει μερικούς ανθρώπους. Αλλά με τον καιρό, θα τους μάθει να σας δίνουν μεγαλύτερη deadlines. Ορισμένα τμήματα θέτουν πολιτικές σχετικά με τον χρόνο παράδοσης που χρειάζονται για να παραδώσουν δουλειά — για παράδειγμα δύο ή τρεις ημέρες. Εάν σας πιέζουν συχνά τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα και έχετε τη δυνατότητα να θέσετε όρια, κάντε το επίσης. Το να μην έχετε ποτέ χρόνο αποσύνδεσης μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξάντληση. Ένας τρόπος για να αποφύγετε την απροσδόκητη εργασία εκτός ωραρίου είναι να μείνετε μακριά από το τηλέφωνο εργασίας και το email σας. Αλλά αν πρέπει να πείτε κάτι, στείλτε μια απάντηση όπως αυτή:

«Γεια! Ήθελα απλώς να σας ενημερώσω ότι είδα ένα email από εσάς. Θα εξετάσω πρώτο το αίτημά σας όταν επιστρέψω στο γραφείο».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + 15 =