αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να παραμείνεις θετικός όταν έχεις συναδέλφους γεμάτους αρνητικότητα

Πως να παραμείνεις θετικός όταν έχεις συναδέλφους γεμάτους αρνητικότητα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ενέργεια των συναδέλφων μας μπορεί να επηρεάσει το πώς νιώθουμε σε καθημερινή βάση. Όταν το εργασιακό μας περιβάλλον είναι γεμάτο με τοξικά συναισθήματα – ή ανθρώπους – η δική μας ευτυχία μπορεί να συρρικνωθεί.

«Οι αρνητικές σχέσεις στην εργασία μπορούν να δημιουργήσουν ένα τοξικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από σύγκρουση, κριτική, ζήλια και απόρριψη», λέει στην αμερικανική Thrive Global η Jessica R. Methot, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης και Εργασιακών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Rutgers. Εκτός από τη δημιουργία ενός τοξικού χώρου εργασίας, οι αρνητικοί άνθρωποι μπορούν να μας παρασύρουν και να εμποδίσουν την επίτευξη των επαγγελματικών μας στόχων. «Μπορεί να βρεθούμε να επαναλαμβάνουμε αρνητικές συζητήσεις ξανά και ξανά, αποσπώντας μας την προσοχή από τη δουλειά μας και εξαντλώντας την ενέργειά μας», προσθέτει.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε αυτές τις σχέσεις στρατηγικά».

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε θετικοί, ανεξάρτητα από το ποιος είναι γύρω σας.

Αποφύγετε την υπερανάλυση

Είναι σημαντικό να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε υπερβολικά τις τάσεις και κινήσεις που μπορεί να θεωρηθούν αρνητικές, προκειμένου να προστατεύσουμε τη διάθεσή μας και την ψυχική μας υγεία. «Απλώς επειδή κάποιος δεν απαντά σε ένα email αμέσως δεν σημαίνει ότι είναι ένα σημάδι ότι μας αγνοεί ή μας υπονομεύει σκόπιμα», σημειώνει η Methot και τονίζει: «Σκεφτείτε την πιθανότητα ο συνάδελφός σας μόλις να επέστρεψε από ταξίδι και μόλις προλαβαίνει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή έχει κατακλυστεί από άλλο project».

Να είστε προσεκτικοί στις συνομιλίες σας

Μόλις αναγνωρίσετε ποιος διαδίδει αρνητικότητα στο γραφείο, να έχετε επίγνωση των συνομιλιών σας με αυτό το άτομο, προτείνει η Methot. Αν ξέρετε ότι θα πρέπει να αλληλεπιδράσετε με αυτό το άτομο στη δουλειά, προετοιμαστείτε. Η Methot συνιστά να «παίξετε» πρώτα τη συζήτηση στο μυαλό σας και να αναλύσετε ποια μέρη μπορεί να σας προκαλούν άγχος. «Προετοιμάστε τις απαντήσεις εκ των προτέρων», προτρέπει, «και δημιουργήστε έναν θετικό χώρο όπου μπορείτε να χαλαρώσετε πριν από την αλληλεπίδραση», προκειμένου να προχωρήσετε σε αυτή με μια ανοιχτή και θετική νοοτροπία και να αποφύγετε να παρασυρθείτε από οποιαδήποτε αρνητική ενέργεια. Με το να σκέφτεστε προσεκτικά τις αλληλεπιδράσεις σας με τους ανθρώπους που είναι συνήθως απαισιόδοξοι, μπορείτε να απομακρυνθείτε από την τοξική συζήτηση.

Χρησιμοποιήστε θετικές μικρο-αλληλεπιδράσεις

Όταν αισθάνεστε ότι κάποιος είναι πιο διατεθειμένος να κουτσομπολεύει στο γραφείο ή να παραπονιέται για τις πολιτικές της εταιρείας, δοκιμάστε να τον προσκαλέσετε για ένα διάλειμμα για καφέ ή να τον συμπεριλάβετε σε μια ομαδική συζήτηση για κάτι θετικό. Η μικρή πράξη καλοσύνης από μόνη της μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές συζητήσεις προς τις οποίες συχνά κλίνουν.

Δείξε στους άλλους ότι είσαι θετικός

Είτε δείχνετε τη δική σας θετικότητα μέσω χιούμορ, είτε προσωπικών φιλοφρονήσεων, η Methot λέει ότι είναι σημαντικό να δείξετε στους άλλους ότι είστε μια ανεβαστική παρουσία στο γραφείο. «Οι πιο αποτελεσματικοί άνθρωποι στη δουλειά είναι οι «energizers», εξηγεί. «Οι energizers συνεργάζονται με τους άλλους με τρόπους που ενισχύουν τη συνεργασία, την καινοτομία και την αίσθηση του σκοπού και δεν κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι κρίνονται ή απορρίπτονται», λέει. Όταν δείχνετε στους ανθρώπους γύρω σας ότι είστε θετικό άτομο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάποιες από τις αρνητικές τάσεις τους, ακόμα και να τους κάνετε να σκεφτούν πιο αισιόδοξα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =