αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να ξεκινήσεις το δικό σου blog με ελάχιστο μπάτζετ και να βγάλεις χρήματα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Πως να ξεκινήσεις το δικό σου blog με ελάχιστο μπάτζετ και να βγάλεις χρήματα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Σεπτέμβριος 2016: Το It’s Possible βγαίνει στον ιντερνετικό αέρα. Από το δωμάτιο ενός σπιτιού στην Καλλιθέα. Κόστος κατασκευής: Μόλις 450 ευρώ.

Fast forward στο 2022: Το It’s Possible είναι ένα business project με κάθε επισημότητα, full-time job και πλήρως remote. Έχει δημιουργήσει μία μεγάλη κοινότητα γύρω του (σε μήνα έχει αγγίξει το 1 εκατομμύριο αναγνώστες) και η ιστορία συνεχίζεται.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Αλλά πως μπορεί κάποιος να ξεκινήσει ένα δικό του site/blog ακόμα και από το δωμάτιο του σπιτιού του και να φτάσει τελικά να έχει έσοδα; Να είναι, δηλαδή, μία κανονική δουλειά. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτα από όλα, πρέπει να κατασκευαστεί το site. Τι σημαίνει αυτό; Αν έχεις τις τεχνικές γνώσεις, μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου (και έτσι να γλυτώσεις το κόστος κατασκευής). Αν δεν έχεις τις τεχνικές γνώσεις ή αν θέλεις να γίνει πιο «επαγγελματική δουλειά» μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ειδικό. Δηλαδή, σε μία εταιρία ή έναν freelancer που κατασκευάζει websites. Οι επιλογές στην ελληνική αγορά είναι πλέον άπειρες- πολύ περισσότερες από εκείνες που υπήρχαν το 2016.

Μετά πρέπει να φέρεις αναγνώστες στο site σου. Κάτι που θέλει συνήθως χρόνο και επιμονή. Δες το εξής: Όλα αυτά τα χρόνια, το It’s Possible έχει καθημερινά νέο περιεχόμενο. Δεν έχει υπάρξει ούτε μία κενή ημέρα. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει κάπως το περιεχόμενο σου να φτάσει μπροστά στα μάτια των αναγνωστών. Και ειδικά στην αρχή, όταν το site είναι «άγνωστο», αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Βασικό εργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει είναι τα social media. Στην εποχή μας δεν μπορεί σχεδόν κανένα blog ή site, να φτάσει σε μεγάλη επισκεψιμότητα, αν δεν έχει παρουσία στα social media. Κάθε ανάρτηση που κάνεις στο blog σου, πρέπει να «πέφτει» και στα social media του. Θυμηθείτε επίσης το άρθρο που είχα γράψει και εξηγούσα το γιατί έφτιαξα την Facebook Page του It’s Possible, πριν καν βγει στον «αέρα» το site.

Ειδική αναφορά: Τα Facebook Groups. Είναι πλέον πολύ χρήσιμα. Λειτουργούν εντελώς δωρεάν. Πέρα από το δικό σου group που μπορείς να φτιάξεις, δες και κάτι ακόμα: Μην διστάσεις να αναρτήσεις τα άρθρα σου και σε άλλες υπάρχουσες Ομάδες, αν έχουν θεματολογία που ταιριάζει με τη δική σου. Θα δεις σημαντικά αποτελέσματα.

Οι συνεργασίες με άλλα sites μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Μπορείς, για παράδειγμα, να προτείνεις σε ήδη υπάρχοντα sites, να τους στέλνεις κάποια άρθρα, μέσα στα οποία θα υπάρχει και ένα ενεργό link που θα παραπέμπει στο site σου. Έτσι ώστε να «τραβήξεις» κάποιο traffic που θα είναι πολύτιμο στο ξεκίνημα σου.

Υπάρχουν και άλλες online πλατφόρμες ή forums μέσα από τις οποίες μπορείς να προμοτάρεις τα άρθρα σου και να φέρεις κόσμο στο site σου. Δες για παράδειγμα τις επιλογές των Medium και Quora.

Πως βγάζεις χρήματα

Ωραία, μετά από σκληρή δουλειά, στοχευμένες κινήσεις και επιμονή, έφτασες να έχεις μια αξιοπρεπή επισκεψιμότητα. Και τώρα πως βγάζεις χρήματα από ένα blog/site;

Όπως έχουμε πει και σε παλαιότερα άρθρα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Εδώ είναι 5 βασικές επιλογές:

1# Google Ads
Οι γνωστές διαφημισούλες της Google. Απλά κάνεις την αίτηση σου στην Google, παρέχεις τον χώρο που θες, και κάθε μήνα μπαίνει ένα χρηματικό ποσό στον λογαριασμό σου. Το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με το πόσοι χρήστες κάνουν κλικ πάνω στις διαφημίσεις που εμφανίζονται στο blog σου.

2# Affiliate προγράμματα
Διαφημίσεις που σε πληρώνουν με βάση τις πωλήσεις. Υπάρχουν και ελληνικές εταιρίες που παρέχουν τέτοια προγράμματα. Συνήθως βέβαια τα έσοδα είναι μικρά από αυτό το μοντέλο.

3# Πούλα online προϊόντα ή υπηρεσίες
Μπορείς να πουλάς π.χ. e-books ή online μαθήματα. Έχεις το κοινό, έχεις το προϊόν ή την υπηρεσία, και «συνδέεις» όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

4# Banners για διαφημιζόμενους
Banners σαν αυτά της Google, αλλά χωρίς κάποιον ενδιάμεσο εδώ. Απευθείας συμφωνίες με διαφημιζόμενους. Είναι μια τακτική που μπορεί να σου φέρει καλά έσοδα. Και χωρίς να επηρεάζεται το «καθαρό» περιεχόμενο σου. Αρκεί βέβαια να καταφέρεις να κλείσεις τα deals.

5# Sponsored- πληρωμένο περιεχόμενο
Αυτή είναι μια τακτική που δεν χρησιμοποιούμε στο It’s Possible. Ωστόσο υπάρχει στην αγορά γενικότερα. Και μπορεί να σου φέρει καλά έσοδα. Τα δεδομένα απλά: Μια εταιρία σε πληρώνει για να παράξεις το περιεχόμενο που θέλει, και αυτό να δημοσιευτεί στο blog σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + fifteen =