αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να ξεκινήσεις ένα project μόνος σου- Έξι tips αν θες να γίνεις solopreneur

Πως να ξεκινήσεις ένα project μόνος σου- Έξι tips αν θες να γίνεις solopreneur

Οι solopreneurs γίνονται όλο και περισσότεροι. Είναι οι άνθρωποι που ξεκινούν ένα business project μόνοι τους, ακόμα και από το δωμάτιο του σπιτιού τους. Σε οποιαδήποτε χώρα κι αν είναι. Σε οποιαδήποτε γειτονιά.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Άλλωστε κάπως έτσι ξεκίνησε και το It’s Possible, από το δωμάτιο ενός σπιτιού στην Καλλιθέα. Πλέον είναι μια full-time δουλειά, με το site να διαβάζεται από 1.451.429 αναγνώστες τον μήνα.

Η σκέψη να γίνεις solopreneur μπορεί να είναι συναρπαστική – να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου, να ορίζεις το δικό σου πρόγραμμα, να έχεις την ελευθερία να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Αλλά στην πράξη το να είσαι solopreneur είναι μία δύσκολη αποστολή. Απαιτεί τεράστια επιμονή, αντοχές και την ικανότητα να χειριστείς τις πολλές αναποδιές που μπορεί να έρθουν στην πορεία.

Εδώ είναι 5+1 tips που θα σε βοηθήσουν σε αυτό το μονοπάτι.

1. Πρόσβαση σε εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες σου. Όταν δουλεύεις μόνος σου, παίζει ρόλο το πως ξοδεύεις τον χρόνο σου. Υπάρχουν πολλά τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις καλύτερα τον χρόνο σου και να «κάνεις την δουλειά» μόνος. Το Canva, για παράδειγμα, είναι ένα online εργαλείο που χρησιμοποιούν πολλοί, για να φτιάξουν συναρπαστικό περιεχόμενο και υλικό από το μηδέν. Δες τι εργαλεία υπάρχουν διαθέσιμα, ποια είναι δωρεάν, ποια χρειάζονται χρήματα, και ποια τελικά σου χρειάζονται για τις ανάγκες σου.

2. Βεβαιώσου ότι κρατάς ξεχωριστά τα προσωπικά και τα επιχειρηματικά οικονομικά σου. Η έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, εκτός από έσοδα, θα σου φέρει και έξοδα. Είναι σημαντικό να έχεις ξεχωριστά το μπάτζετ τις επιχείρησης και το «προσωπικό πορτοφόλι» σου. Για να έχεις μία ξεκάθαρη εικόνα των χρημάτων που μπορείς να ξοδέψεις και που.

3. Φρόντισε την σωματική σου υγεία. Επίσης μία παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί solopreneurs και freelancers: Δουλεύουν… μεχρι να καταρρεύσουν. Όταν είσαι μόνος, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνεις σωστή διαχείριση δυνάμεων. Είναι σημαντικό να φροντίζεις την υγεία σου. Αυτό θα είναι καλό για εσένα, αλλά και καλό για το project σου. Αν εσύ δεν μπορείς να δουλέψεις μετά από 10 ημέρες, είναι δεδομένο ότι και το project σου θα αρχίσει να γκρεμίζεται.

4. Φτιάξε μία κοινότητα. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ατομικοί επιχειρηματίες είναι να δικτυωθούν, αλλά αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.Πώς μπορείς να επεκτείνεις το δίκτυο σου, ενώ παράλληλα αναπτύσεις την επιχείρηση σου;

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον υπάρχει μια ποικιλία από εξαιρετικές επαγγελματικές πλατφόρμες δικτύωσης. Εκτός από το LinkedIn, πλατφόρμες όπως το Discord και το Reddit μπορούν να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν ισχυρότερα δίκτυα και να συνεργαστούν με κοινότητες. Με τη δικτύωση με αυτόν τον τρόπο, οι ατομικοί επιχειρηματίες μπορούν πιο εύκολα να έχουν πρόσβαση σε πόρους για την οικοδόμηση της επιχείρησης ή ακόμη και για πιθανούς πελάτες.

5. Δώσε λίγη δουλειά έξω. Ως solopreneur θα χρειαστεί να ασχοληθείς με αρκετά διαφορετικά tasks. Όμως δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα μόνος- ειδικά κομμάτια που δεν γνωρίζεις. Υπάρχει μια… μαγική λέξη: Outsourcing. Το να δώσεις δηλαδή κάποιες από τις δουλειές που έχεις να κάνεις, σε έναν εξωτερικό συνεργάτη. Έτσι ώστε να βρεις λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Και επίσης να δώσεις την προσοχή σου στα tasks που θες. Αυτή η επιλογή σίγουρα έχει και κάποιο χρηματικό κόστος. Αν μπορείς να το πραγματοποιήσεις πάντως, θα είναι πολύ καλό για εσένα.

6. Γιόρτασε τις νίκες σου. Απολαύστε τις μικρές ή μεγαλύτερες επιτυχίες που έρχονται στη διάρκεια αυτής της δύσκολης διαδρομής. Όταν το website σας φτάσει τους πρώτους 10.000 αναγνώστες, γιορτάστε το. Όταν βρεις τους πρώτους 5 πελάτες σου, γιόρτασε το. Όταν φτάσεις σε έναν οικονομικό στόχο, επίσης. Ο εορτασμός του κάθε ορόσημου θα σας δώσει κάτι να θυμάστε όταν αντιμετωπίζετε μια δυσκολία.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − 4 =