αρχικηVIRALΠως να καλλιεργήσεις λαχανικά και φρούτα στο σπίτι σου

Πως να καλλιεργήσεις λαχανικά και φρούτα στο σπίτι σου

Τι θα έλεγες να ξεκινήσεις να καλλιεργείς λαχανικά και φρούτα στο σπίτι σου; Φυσικά θα είναι δύσκολο να παράξεις… μεγάλη σοδειά. Αλλά με αρκετή προσπάθεια μπορείς να δεις κάποια αποτελέσματα.

Τώρα θα δούμε μερικά είδη που θεωρούνται «εύκολες λύσεις» μια και το μόνο που χρειάζονται είναι φως και ελάχιστο πότισμα, όπως εξηγεί ο Guardian σε άρθρο του.

Αν διαθέτεις περβάζι στο παράθυρο σου ή χώρο στο μπαλκόνι σου

Τα microgreens είναι αρωματικά χόρτα, γνωστά και ως μικροφυτικά, που βρίσκονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξής τους, μεταξύ της βλάστησης και της εμφάνισης των πρώτων φύλλων. Προτείνονται σε εκείνους που δεν έχουν στη διάθεση τους μεγάλους και ανοιχτούς χώρους. Έχουν δε πλούσια γεύση και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Τα microgreens συλλέγονται πριν να ξεπεράσουν τα 10cm και καθώς αναπτύσσονται τόσο κοντά το ένα με το άλλο, μοιάζουν σαν ένα μικρό δάσος.

Δεν χρειάζεστε ειδικές γλάστρες, αρκεί ένα πλαστικό κυπελλάκι γιαουρτιού ή ένα πλαστικό δοχείο μιας χρήσης, στο οποίο θα ανοίξετε τρύπες για αποστράγγιση. Ωστόσο, μετά την πρώτη κοπή τους, δεν ξαναφυτρώνουν και θα χρειαστεί να φυτέψετε σπόρους εκ νέου. Οπότε φροντίστε να αγοράζετε σακουλάκια με αρκετούς σπόρους.

Μπορείτε να ξεκινήσετε από τα αποξηραμένα μπιζέλια τα οποία υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ. Τοποθετήστε τα στην γλάστρα και καλύψτε τα με λίγο λίπασμα. Οι βλαστοί μπιζελιών είναι φρέσκοι και πράσινοι. Έπειτα μπορείτε να δοκιμάσετε να σπείρετε μεταξύ άλλων ραπανάκια, λάχανο, μπρόκολο, μουστάρδα, κάρδαμο, βασιλικό. Γενικά υπάρχει ένας τεράστιος κατάλογος microgreens.

Εάν έχετε λίγο περισσότερο χώρο και ένα αρκετά ηλιόλουστο σημείο, θα μπορούσατε να πάρετε μια λεμονιά ή ένα κουμκουάτ. Όχι μόνο επειδή θα μαζεύετε μπολ γεμάτα με φρούτα αλλά καθώς τα φύλλα τους, τα οποία είναι πλούσια σε γεύση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πουτίγκες ή σε τζιν τόνικ. Τα εσπεριδοειδή χρειάζονται ήλιο, ζέστη, και πότισμα δύο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι.

Αν έχεις γλάστρες στο μπαλκόνι ή στην αυλή

Εάν έχετε γλάστρες στο μπαλκόνι είτε στην αυλή είτε ακόμη μέσα στο σπίτι, το μόνο που χρειάζονται για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, είναι αρκετό φως και πότισμα το καλοκαίρι. Χρειάζονται το λιγότερο 3 ώρες στον ήλιο για να έχετε μια αξιοπρεπή συγκομιδή.

Συνήθως οι περισσότεροι επιλέγουν να ξεκινήσουν με την καλλιέργεια ντοματών αλλά είναι προτιμότερο να αγοράσετε πιπεριές τσίλι. Όταν ξεκινήσουν να βγαίνουν τα πρώτα λουλούδια, τροφοδοτήστε την καλλιέργεια με οργανική ντομάτα κάθε δεύτερη εβδομάδα. Τότε, ένα με δύο φυτά είναι ικανά να σας παρέχουν καρπούς για όλο το χρόνο. Εάν πάλι δεν σας αρέσουν οι πιπεριές που καίνε, μπορείτε να δοκιμάσετε τα γαλλικά φασόλια, τα οποία είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν. Τα μέσα Μαΐου είναι η καταλληλότερη στιγμή για να τα σπείρετε. Θα συλλέξετε τα φασόλια όταν δεν θα είναι πιο παχιά από ό,τι ένα μολύβι.

Αν έχεις ένα μικρό κομμάτι γης

Η καλλιέργεια σε έδαφος είναι η καλύτερη λύση καθώς το χώμα κάνει όλη την δουλειά για εσάς. Οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται σε βάθος, εμπλουτίζονται με θρεπτικά συστατικά ενώ τα «φιλικά» μικρόβια βοηθούν στην προστασία από παράσιτα και ασθένειες.

Είναι σημαντικό να αγοράσετε νεαρά φυτά και να τα φυτέψετε σε πλούσιο έδαφος. Φυτέψτε το καθένα 50 εκατοστά μακριά από το άλλο. Κάθε άνοιξη ρίξτε τους κοπριά: όσο περισσότερο τα «ταΐζετε» τόσο πιο πολλές αγκινάρες θα παράγουν. Φτιάξε, για παράδειγμα, έναν κήπο με αγκινάρες και βότανα όπως η λεβάντα, το βάλσαμο λεμονιού, τον μάραθο και το δεντρολίβανο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − 1 =