αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να κάνεις το μυαλό σου να «τρέχει» πιο γρήγορα και να έχει καλύτερη εστίαση: Εξηγεί μία ψυχολόγος

Πως να κάνεις το μυαλό σου να «τρέχει» πιο γρήγορα και να έχει καλύτερη εστίαση: Εξηγεί μία ψυχολόγος

Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η εστίαση μας αποσπάται συνεχώς, για διάφορους λόγους. Τι μπορείς να κάνεις για να είσαι πιο παραγωγικός μέσα σε αυτό το χαοτικό τοπίο;

Η Gloria Mark είναι ψυχολόγος και συγγραφέας του “Attention Span: A Groundbreaking Way to Restore Balance, Happiness and Productivity”.

Σε άρθρο της στο CNBC, παραθέτει μερικούς τρόπους για να κάνεις το μυαλό σου να «τρέχει» πιο γρήγορα και να έχει καλύτερη εστίαση. «Το να βάζετε deadlines στο ημερολόγιό σας και να γράφετε λίστες υποχρεώσεων, δεν λειτουργεί πλέον» ξεκαθαρίζει.

1. Προστατεύω και εξισορροπώ την ενέργειά μου

Για να αποφύγετε να κάνετε τη μία χρονοβόρα εργασία αμέσως μετά από μία άλλη, σκεφτείτε πώς τα tasks σας ταιριάζουν μεταξύ τους σαν ένα παζλ. Οι μεγάλες εργασίες διαρκούς προσοχής μπορεί να είναι εξαντλητικές, αφήνοντάς σας χωρίς ενέργεια αργότερα μέσα στην ημέρα.

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα χαλαρό task (εργασίες που είναι επαναλαμβανόμενες και δεν απαιτούν πολλή εγκεφαλική ενέργεια) πριν βουτήξουν σε πιο σκληρή δουλειά.

Αν μπορείτε, μην γεμίζετε τη μέρα σας με meetings. Το πρόβλημα με τα Zoom Meetings είναι ότι τείνουμε να τα προγραμματίζουμε διαδοχικά και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει επαναφορά ενέργειας και προσοχής ενδιάμεσα.

«Μου αρέσει να κάνω κάτι εύκολο και ικανοποιητικό πριν από μια μεγάλη συνάντηση, και στη συνέχεια να ανανεώνομαι με κοινωνική αλληλεπίδραση, κάποια περιστασιακή δραστηριότητα ή ακόμα καλύτερα μια βόλτα» λέει η ψυχολόγος.

2. Αποθηκεύω τις πιο δύσκολες εργασίες για τις «καλύτερες ώρες» μου

Οι ώρες που φτάνουμε στο πικ της εστίασης επηρεάζεται από τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν καλύτερα στις 11:00 π.μ. ή πιο κοντά στις 4 μ.μ.

Αποθηκεύστε δραστηριότητες που απαιτούν τη μεγαλύτερη προσπάθεια και τη δημιουργικότητα για να τις κάνετε στις «καλύτερες ώρες» σας. Εάν είστε πρωινό τύπος, αυτές είναι πιθανότατα νωρίτερα από τις 11:00 π.μ. Αν είστε βραδινός τύπος, μπορεί να είστε καλύτεροι ακόμα και τα μεσάνυχτα.

«Η καλύτερη ώρα μου είναι γύρω στις 11:00 π.μ., οπότε ξεκινάω τη μέρα μου λίγες ώρες νωρίτερα βλέποντας πρωτοσέλιδα ειδήσεων. Μέχρι τις 11:00 π.μ., είμαι έτοιμη να κάνω πιο δημιουργική δουλειά, οπότε σχεδιάζω να κάνω τις πιο δύσκολες εργασίες μου εκεί» τονίζει.

3. Σκέφτομαι πώς τα διαφορετικά tasks  θα επηρεάσουν τα συναισθήματά μου

«Εξετάζω πάντα τις εργασίες μου ως προς τη συναισθηματική τους αξία. Το να κάνω κάτι, με κάνει να νιώθω θετικά ή αρνητικά; Η έρευνά μου δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν κάνουν εύκολα πράγματα, όπως να κάνουν μια γρήγορη κλήση ή να γράφουν μια λίστα με είδη σούπερ μάρκετ.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε θετικές εργασίες όλη μέρα. Αλλά μπορείτε να περιορίσετε την αρνητική συναισθηματική επίδραση μιας συνάντησης για να συζητήσετε μια εργασία που φοβάστε, ρυθμίζοντας την, ας πούμε, ακριβώς πριν από το μεσημεριανό γεύμα, όταν μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα», λέει η Gloria Mark.

Σχεδιάστε τη μέρα σας με στόχο να την τελειώσετε με καθαρά θετικά συναισθήματα. «Ξέρω ότι το τζόκινγκ με κάνει χαρούμενη, γι’ αυτό το βάζω στο πρόγραμμα όταν χρειάζομαι ψυχική άνοδο» καταλλήγει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 2 =