αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να επιβιώσεις στον «μαραθώνιο» της επιχειρηματικότητας: Εξηγεί η Business & Life Coach, Βαλεντίνα Κόρδη

Πως να επιβιώσεις στον «μαραθώνιο» της επιχειρηματικότητας: Εξηγεί η Business & Life Coach, Βαλεντίνα Κόρδη

Αν αποφασίσεις να μπεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, είναι σίγουρο ότι ένα συναρπαστικό ταξίδι θα ανοιχτεί μπροστά σου. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα είναι ότι αυτό το συναρπαστικό ταξίδι εμπεριέχει αρκετές δυσκολίες. Αρκετοί νέοι επιχειρηματίες δεν καταφέρνουν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι περίπου 8 στις 10 startup τερματίζουν την λειτουργία τους πολύ σύντομα.

Ένας από τους βασικούς λόγους αποτυχίας, είναι η μη αντοχή σε βάθος χρόνου. Με απλά λόγια, μπορεί πολλοί νέοι επιχειρηματίες να ξεκινούν δυναμικά το δικό τους project, όμως η συνέχεια δεν είναι ανάλογη, αφού τελικά ξεμένουν από δυνάμεις. Η επιχειρηματική επιτυχία δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα σε μια νύχτα. Τι πρέπει να κάνει όμως κάποιος, για να επιβιώσει τον «μαραθώνιο» της επιχειρηματικότητας; Το It’s Possible ρώτησε την Business & Life Coach, Βαλεντίνα Κόρδη. Και εκείνη μας έδωσε μερικές συγκεκριμένες συμβουλές, κάποιες από τις οποίες ίσως δεν περίμενες να ακούσεις.

«Αν και φαντάζει μοναχικό άθλημα, δεν είναι! Η επιχειρηματικότητα θέλει συμμαχίες, απαιτεί ανθρώπινες σχέσεις. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει στην κορυφή μόνος του. Κανένας δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του», τονίζει η Βαλεντίνα Κόρδη, ανάμεσα σε άλλα.

Διαβάστε όλες τις συμβουλές, έτσι ακριβώς όπως μας τις παρέθεσε η ίδια:

1# Η επιχειρηματικότητα είναι ένα «άθλημα» που απαιτεί πολύ συχνά να βγαίνουμε έξω από την πεπατημένη. Να ξεπερνάμε τον εαυτό μας, να ξεπερνάμε τις δυνάμεις και τις ικανότητες που πιστεύουμε πως έχουμε. Να ξεχάσουμε αυτά που πιστεύουμε και βασίζονται πολλές φορές σε προηγούμενες εμπειρίες, σχετικά με το τι δουλεύει (επειδή έτσι το κάναμε ως τώρα) και το τι δεν δουλεύει, επειδή μπορεί να κάναμε κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν (συνήθως όχι πάνω από 1-2) και αποφασίσαμε ότι αφού δεν πέτυχε τότε, δεν θα πετύχει και τώρα και να τολμάμε να προσπαθούμε ξανά. Για να μπορέσει λοιπόν ένας επιχειρηματίας να ανταπεξέλθει σε όλη αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να τη βλέπει ως πρόκληση, ως μία δοκιμασία καινούρια με σκοπό να κάνει το επόμενο βήμα στην επιχείρησή του και να γνωρίσει ακόμη κάτι για τον εαυτό του και τις ικανότητές του. Να το δει λοιπόν ως κάτι που θα το αντιμετωπίσει με την περιέργεια ενός μικρού παιδιού που περιμένει ανυπόμονα να μάθει το καινούργιο και όχι ως μία ταλαιπωρία και κάτι αρνητικό που εμπεριέχει το φόβο για το άγνωστο. Γι’ αυτό και ένας επιχειρηματίας πρέπει να το κάνει μέρος της ρουτίνας του να βγάζει συχνά τον εαυτό του έξω από τα συνηθισμένα που κάνει και να δοκιμάζει κάτι νέο, να κάνει κάτι διαφορετικά από ότι κάνει, ώστε να νιώθει βολικά με το να νιώθει άβολα με το άγνωστο και το καινούριο.
 
2# Ο μαραθώνιος απαιτεί ενέργεια σωματική και ψυχική. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό, ο κάθε επιχειρηματίας να βρίσκει χρόνο για τον εαυτό του και γι’ αυτά που αγαπά να κάνει. Να κλείνει χρόνο στην ατζέντα του μάλιστα για αυτά, όπως κάνει και με κάθε επαγγελματική συνάντηση που έχει. Και αν νομίζει πως αυτό δεν είναι απαραίτητο, πως είναι απλώς χάσιμο χρόνου, θα του πω ότι κάνει μεγάλο λάθος. Σίγουρα η πορεία πως την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων, απαιτεί αφοσίωση. Ωστόσο, ως άνθρωποι που είμαστε όλοι μας, έχουμε την ανάγκη να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας με ευχάριστες στιγμές, ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε στη συνέχεια με ζήλο και όρεξη για τους επιχειρηματικούς μας στόχους. Διαφορετικά, αργά ή γρήγορα, αυτό που τους αρέσει να κάνουν, ο επιχειρηματικός τους στόχος, θα πάψει να είναι κάτι που αγαπούν και θα αρχίσουν να το νιώθουν ως κάτι που τελικά τους εμποδίζει από το είναι χαρούμενοι και να νιώθουν ολοκληρωμένοι. Ως μία υποχρέωση!

3# Αν και φαντάζει μοναχικό άθλημα, δεν είναι! Η επιχειρηματικότητα θέλει συμμαχίες, απαιτεί ανθρώπινες σχέσεις. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει στην κορυφή μόνος του. Κανένας δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Απαραίτητα προϋπόθεση λοιπόν για έναν επιχειρηματία, είναι να χτίζει ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις που θα στηρίζονται στο σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Για εμένα, ένα απόφθεγμα που ακολουθώ στη ζωή μου είναι το «Δούλεψε σκληρά και να είσαι καλός με τους ανθρώπους!». Και πραγματικά, μπορεί να έχει επικρατήσει να πιστεύεται ότι οι άνθρωποι που έχουν χτίσει επιχειρηματικές αυτοκρατορίες, είναι συνήθως σκληροί και απάνθρωποι. Ωστόσο, μία επιχείρηση χρειάζεται ανθρώπους που θα αγαπούν να βρίσκονται μέσα σε αυτή, που θα δώσουν το κάτι παραπάνω για να πετύχουν το καλό αποτέλεσμα, που θα είναι εκεί όταν έρθουν δυσκολίες και θα βοηθήσουν με φιλότιμο να ξεπεραστούν. Αυτό μπορεί να το πετύχει ένας επιχειρηματίας ουσιαστικά, μόνο όταν έχει κερδίσει τους ανθρώπους του με την συμπεριφορά του προς αυτούς. Διαφορετικά θα υπάρχει στην επιχείρησή του μία αναγκαστική εργασιακή δέσμευση των εργαζομένων, οι οποίοι μόλις βρουν την κατάλληλη ευκαιρία, θα εγκαταλείψουν την επιχείρηση.

4# Να ξεχάσουν τη γκρίνια. Συχνά θα βρίσκονται μπροστά σε εμπόδια και σε προβλήματα που θα τους πηγαίνουν πίσω στα πλάνα τους ή θα τους αναγκάζουν να τα αναπροσαρμόσουν. Αυτό θα πρέπει να αρχίσουν να το θεωρούν ως κάτι δεδομένο ότι θα συμβαίνει, ως κάτι αναπόφευκτο. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως ακόμη και για τα πιο καλοσχεδιασμένα πλάνα υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ανατραπούν, καθώς πάντα θα υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που ένας επιχειρηματίας δεν έχει τη δύναμη να επηρεάσει ή να εμποδίσει να φέρουν τα σχέδιά του τα πάνω κάτω. Να είναι λοιπόν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βρεθούν μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο και να το αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα παράπονα και η γκρίνια λοιπόν δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα όταν κάτι τέτοιο συμβεί. Ίσα ίσα, θα κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη, καθώς θα εμποδίζουν το μυαλό του επιχειρηματία να σκεφτεί ψύχραιμα και να αναζητήσει λύσεις, καθώς όλη του η ενέργεια και η προσοχή θα ξοδεύεται άσκοπα στο να διαμαρτύρεται για το κακό που του συνέβη και θα χάνει επίσης και πολύτιμο χρόνο, για να κλαίει άσκοπα πάνω από το χυμένο γάλα, δηλαδή για κάτι που ήδη έγινε και δεν μπορεί να αλλάξει, όπως λέει και η κινεζική παροιμία.

5# Και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό! Ίσως και το πιο σημαντικό. Για να επιβιώσουν σε αυτό το μαραθώνιο, θα πρέπει να νιώθουν πάθος και αγάπη για την επιχείρησή τους. Αυτό θα τους δίνει την κινητήριο δύναμη. Να σηκωθούν, όταν θα πέφτουν, να διανύσουν το έξτρα μίλι, όταν νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη δύναμη και είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν. Αν δεν τα έχουν αυτά τα δύο, καλύτερα να κρεμάσουν τη φανέλα και να σκεφτούν να ασχοληθούν με κάτι άλλο, καθώς η επιχειρηματικότητα είναι για εκείνους που πραγματικά αγαπούν το άθλημα!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 4 =