αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να δουλεύεις από το υπνοδωμάτιο σου χωρίς να καταστρέφεις τον ύπνο σου: Οι Experts παραθέτουν 3 tips

Πως να δουλεύεις από το υπνοδωμάτιο σου χωρίς να καταστρέφεις τον ύπνο σου: Οι Experts παραθέτουν 3 tips

Ένα από τα οφέλη – και τις κατάρες – της εργασίας από το σπίτι είναι η κοντινή απόσταση από το κρεβάτι σας.

Tο 65% των remote υπαλλήλων εργάζονται από το κρεβάτι τους από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον Ιούνιο του 2021 από την εταιρία CraftJack. Αλλά αν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι δυσκολεύεστε να πέσετε για ύπνο, να μείνετε ξύπνιοι ή ότι ο ύπνος και οι ώρες εργασίας σας γίνονται πιο ακανόνιστες, η εργασίας και ο ύπνος στον ίδιο χώρο είναι πιθανό να ευθύνονται, λέει η Δρ Ilene Rosen, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Η ιδανική συνθήκη για υγιή ύπνο είναι ότι το κρεβάτι σας είναι μόνο για ύπνο και σεξ», λέει στο CNBC. «Αν δεν κάνετε κανένα από αυτά τα πράγματα μετά από 30 λεπτά, θα πρέπει να σηκωθείτε από το κρεβάτι», τονίζει.

Ωστόσο, εάν ζείτε σε μικρότερο χώρο ή σε χώρο με πολλά άτομα, ενδέχεται να μην μπορείτε να αποφύγετε να εργαστείτε κοντά (ή πάνω) στο κρεβάτι σας. Τα καλά νέα: Εδώ είναι 3 tips που θα σε βοηθήσουν.

Σωστός φωτισμός

Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι καλά φωτισμένη κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας — και όχι μόνο έντονο τεχνητό φως. Η έκθεση στο φυσικό φως βοηθά το σώμα σας να παράγει βιταμίνη D, σας βοηθά να συγκεντρωθείτε και μπορεί ακόμη και να τονώσει τη διάθεσή σας. Ο Δρ Rosen συνιστά επίσης να βγείτε έξω για 15-30 λεπτά με τα πόδια πριν από τη δουλειά ή κατά τη διάρκεια ενός πρωινού/μεσημεριανού διαλείμματος, ενώ ο ήλιος είναι ακόμα έξω.

Το βράδυ, η κρεβατοκάμαρά σας πρέπει να είναι σαν μια «σπηλιά»: Δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη, καθώς ο χώρος μετατρέπεται… από γραφείο σε υπνοδωμάτιο. «Αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για έναν καλό ύπνο», λέει.

Βάλε όρια

Ο εγκέφαλος δημιουργεί εύκολα συσχετισμούς μεταξύ διαφορετικών εμπειριών, λέει ο Δρ Joshua Tal, ψυχολόγος που ειδικεύεται στην αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προετοιμάζετε τον εγκέφαλό σας, με οπτικές ενδείξεις και ρουτίνες ως προς το πότε είναι ώρα για δουλειά και πότε ώρα για ύπνο, ειδικά αν εργάζεστε και κοιμάστε στο ίδιο δωμάτιο.

Εάν φέρνετε δουλειά στην κρεβατοκάμαρά σας, ο εγκέφαλος και το σώμα σας μπορεί να συσχετίσουν το χώρο με την παραγωγικότητα, κάτι που μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη χαλάρωση, εξηγεί ο Tal, ή μπορεί να συμβεί το αντίθετο και μπορεί να νιώθετε υπνηλία όταν εργάζεστε στην ίδια περιοχή.

Δημιουργήστε έναν ξεχωριστό χώρο εργασίας πιο πέρα από το κρεβάτι σας και προσπαθήστε να αφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο μεταξύ του γραφείου σας και του σημείου που κοιμάστε. Δοκιμάστε διαχωριστικά δωματίων, έπιπλα γραφείου ή ένα πτυσσόμενο γραφείο που μπορεί να κρυφτεί στο τέλος της ημέρας.

Εάν πρέπει να εργάζεστε από το κρεβάτι σας, ο Tal συνιστά να χρησιμοποιείτε ένα γραφείο, διαφορετικά μαξιλάρια και διαφορετική κουβέρτα από αυτά με τα οποία κοιμάστε για τη δουλειά, «κάτι που δείχνει στον εγκέφαλο και το σώμα σας ότι βρίσκεστε σε διαφορετικό χώρο».

Φτιάξε μια βραδινή ρουτίνα

Είτε εργάζεστε είτε όχι από την κρεβατοκάμαρά σας, οι Tal και Rosen λένε ότι είναι σημαντικό να καθιερώσετε ρουτίνες μετά τη δουλειά, για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να μεταβείτε από τη «λειτουργία εργασίας» στη «λειτουργία χαλάρωσης».

«Όσο περισσότερο δημιουργείτε θετικούς συσχετισμούς πριν τον ύπνο, τόσο καλύτερα θα κοιμάστε», λέει ο Tal.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το μαγείρεμα του αγαπημένου σας γεύματος, τον διαλογισμό για λίγα λεπτά, την απόλαυση ενός φλιτζανιού τσαγιού ή το άναμμα ενός κεριού πριν τον ύπνο. Όλες αυτές οι δραστηριότητες δημιουργούν «ένα γαλήνιο, θετικό περιβάλλον» που λέει στο σώμα σας ότι είναι ώρα για ύπνο, λέει ο Tal. «Επιπλέον, θα ξυπνήσετε πιο ανανεωμένοι για δουλειά το επόμενο πρωί» τονίζει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − six =