αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να «διαβάζεις» ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εσένα (Εικόνα)

Πως να «διαβάζεις» ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εσένα (Εικόνα)

Η γλώσσα του σώματος ποικίλλει ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. «Αλλά αυτό που παραμένει ίδιο σε όλους τους γνωστούς πολιτισμούς είναι οι μικροεκφράσεις. Αυτές οι σύντομες, ακούσιες λάμψεις έκφρασης του προσώπου αποκαλύπτουν τα αληθινά μας συναισθήματα για ένα άλλο άτομο ή μία κατάσταση» σημειώνει το Harvard Business Review.

Οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να τα κρύψουν αυτό που σκέφτονται. Αλλά αν είσαι λίγο πιο έμπειρος στο να «διαβάζεις» τους ανθρώπους, μπορείς να καταλάβεις την αλήθεια.

«Σκεφτείτε την αντίθεση στην εκφραστικότητα μεταξύ των Φιλιππινέζων και των Ιαπώνων. Στις Φιλιππίνες, το να δείχνεις συναίσθημα —τόσο θετικό όσο και αρνητικό— είναι σημάδι ανοιχτότητας και ειλικρίνειας. Στην Ιαπωνία ισχύει το αντίθετο. Το ορατό αρνητικό συναίσθημα θεωρείται αγενές ή εχθρικό, ενώ η έκφραση υπερβολικά θετικού συναισθήματος θεωρείται άχρηστη. Ωστόσο, όταν αξιολογούμε ανθρώπους και από τις δύο χώρες για τις μικροεκφράσεις τους, διαπιστώνουμε ότι στην πραγματικότητα βιώνουν συναισθήματα στο ίδιο επίπεδο συχνότητας και έντασης. Απλώς οι Ιάπωνες προσπαθούν συνειδητά να καλύψουν τις αντιδράσεις τους, συχνά χαμογελώντας, ενώ οι Φιλιππινέζοι φορούν τα συναισθήματά τους για να τα δει όλος ο κόσμος» συμπληρώνει το HBR.

Η ικανότητα ανάγνωσης των μικροεκφράσεων μπορεί να είναι χρήσιμη οπουδήποτε – για παράδειγμα οι πωλητές που έχουν αυτή την ικανότητα έχουν καλύτερα αποτελέσματα – αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε πιο ”κουμπωμένους” πολιτισμούς, όπου οι άνθρωποι είναι προσεκτικοί διαχειριστές των φυσικών σημάτων που στέλνουν.

https://hbr.org/resources/images/article_assets/2016/06/microexpression-collage-2-1200x675.jpg

Η αναγνώριση και η ερμηνεία των μικροεκφράσεων απαιτεί εξάσκηση, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε αμέσως για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας. Αρχικά, μελετήστε τις κοινές μικροεκφράσεις που απεικονίζονται παραπάνω, ώστε να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά καθεμιάς. Το αίσθημα αηδίας, για παράδειγμα, περιλαμβάνει γυρισμένα προς τα κάτω χείλη, ενώ οι άνθρωποι που αισθάνονται περιφρόνηση μπορεί να το δείξουν τραβώντας ακούσια τη μία πλευρά του στόματος προς τα πάνω. Η έκπληξη και ο φόβος μπορεί να μοιάζουν, αλλά το τελευταίο συναίσθημα θα κάνει τους ανθρώπους να μαζέψουν τα φρύδια τους.

Δεύτερον, εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται να επισκεφτείτε ή να αλληλεπιδράσετε με έναν άνθρωπο από άλλη χώρα ή κουλτούρα, εκπαιδευτείτε στην τοπική γλώσσα του σώματος. Το YouTube είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βρείτε σχετικά βίντεο.

Τρίτον, την στιγμή που συμβαίνει κάτι, δώστε προσοχή. Δεν μπορείτε να ερμηνεύσετε τις μικροεκφράσεις αν δεν τις παρατηρήσετε. Μην κάνετε τον άλλο να νιώθει άβολα με ένα σκληρό βλέμμα. Αλλά κρατήστε την εστίασή σας στο πρόσωπο. Τέταρτον, ακούστε τη διαίσθησή σας. Όταν παρατηρήσετε μια μικροσκοπική κίνηση του προσώπου, αναρωτηθείτε: «Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;». Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι να ανιχνεύουν υποσυνείδητα μηνύματα ακόμη και τις πιο λεπτές συναισθηματικές λάμψεις, οπότε το ένστικτό σας μπορεί να είναι σωστό.

Εάν είστε ανάμεσα σε ένα πλήθος, συνεχίστε να ”σαρώνετε” το κοινό για μικροεκφράσεις. Μην προσηλώνεστε σε μια αρνητική ματιά. Αντίθετα, προσπαθήστε να διακρίνετε τα συναισθήματα της πλειοψηφίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + eleven =