αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να «διαβάζεις» έναν άνθρωπο μέσα στα πρώτα 5 λεπτά: Εξηγεί μια πρώην πράκτορας του FBI

Πως να «διαβάζεις» έναν άνθρωπο μέσα στα πρώτα 5 λεπτά: Εξηγεί μια πρώην πράκτορας του FBI

Πως θα σου φαινόταν αν μπορούσες να καταλάβεις έναν ψεύτη απέναντι σου; Θα ήταν καταπληκτικό. Φυσικά αυτό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Έρευνα του Χάρβαρντ, έχει δείξει ότι μέσα στα πρώτα 5 λεπτά αφότου γνωρίζεις κάποιον, μπορείς να τον «διαβάσεις» με 70% ακρίβεια. Ακόμα και έτσι βέβαια, μένει ένα 30% που μπορεί να «χαλάσει» το πλάνο σου.

«Για να είμαι μία επιτυχημένη μυστικός πράκτορας του FBI, έπρεπε να μάθω να ‘διαβάζω’ ανθρώπους μέσα σε λίγα λεπτά – και η αποτυχία να αξιολογήσω με ακρίβεια το πρόσωπο που έχω μπροστά μου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια ολόκληρη αποστολή», σημειώνει σε άρθρο της στο Success.com η LaRae Quy.

Ναι, καλά κατάλαβες. Η ίδια είναι πρώην πράκτορας του FBI. Όπως εξηγεί η ίδια, η ανίχνευση ψεμάτων είναι δύσκολη, και δεν υπάρχει κάποιος «μαγικός κανόνας» που θα σε σώσει. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να λάβεις υπόψη κάποια στοιχεία. Περίπου το 55% ενός «μηνύματος» μεταφέρεται μέσω της γλώσσας του σώματος. Επομένως, η ακριβής ανάγνωση των μη λεκτικών σημείων είναι σημαντική αν θέλετε να αποφύγετε να εξαπατηθείτε. Τίποτα βέβαια δεν είναι σίγουρο με την πρώτη ματιά. Οι συζητήσεις είναι απλά μια σειρά από λέξεις και χειρονομίες που τοποθετούνται μαζί για να δημιουργήσουν νόημα. Μια λέξη ή χειρονομία από μόνη της μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα – αλλά μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα. Είναι σημαντικό να παρατηρήσεις προσεκτικά την συνολική συμπεριφορά ενός ατόμου, για να μπορέσεις ίσως να την ερμηνεύσεις.

«Είναι σοβαρό λάθος να ερμηνεύσουμε μια μεμονωμένη χειρονομία. Το ξύσιμο του κεφαλιού μπορεί να σημαίνει σύγχυση. Μπορεί όμως να έχουμε και μια περίπτωση… πιτυρίδας», τονίζει η LaRae Quy.

Και τι μπορείς να κάνεις πρακτικά; Όπως λέει η πρώην πράκτορας, μπορείς να βασιστείς σε 3 βασικά points:

1# Tα χέρια στέλνουν πληροφορίες. Υπάρχουν περισσότερες νευρικές συνδέσεις μεταξύ των χεριών και του εγκεφάλου, από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Ο εγκέφαλός μας συνδέεται με τα χέρια μας, για να επικοινωνούμε με ακρίβεια τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση των άκρων των δακτύλων σας «σταυρωτά» σαν σε προσευχή, δείχνει ότι είστε σίγουροι για τις σκέψεις ή την κατάστασή σας. Το σφίξιμο των χεριών δείχνει άγχος ή ανησυχία. Το ακούμπημα του λαιμού με το ένα δάχτυλο είναι ένα σημάδι χαμηλότερης εμπιστοσύνης στον εαυτό σας και είναι ένας υποσυνείδητος τρόπος ανακούφισης του στρες.

2# Δες τα πόδια. Τα πόδια στέλνουν τα δικά τους μηνύματα. Οι άνθρωποι τείνουν να αναπηδούν πάνω- κάτω όταν βλέπουν κάποιον ή κάτι που τους κάνει ευτυχισμένους. Η ταλάντευση ενός ποδιού ενώ ένα άτομο κάθεται, δείχνει ότι το άτομο νιώθει άβολα ή αγχωμένο για κάτι που ειπώθηκε. Το κλείδωμα των αστραγάλων, του ένα πάνω στον άλλο, υποδεικνύει ότι το άτομο προσπαθεί να καλύψει τον φόβο του ή ένα άλλο αρνητικό συναίσθημα. Αν τα πόδια του δείχνουν προς την πόρτα ή το ασανσέρ, είναι ένα σημάδι ότι το άτομο μάλλον θέλει να τερματίσει την συζήτηση.

3# Οι εκφράσεις προσώπου. Οι μικροεκφράσεις προσώπου μπορεί να πουν πολλά, αλλά μπορούν επίσης να εξαπατήσουν. Η άνοδος των φρυδιών είναι ένδειξη ενθουσιασμού επειδή είδαμε κάποιον ή δείχνουν θετικά συναισθήματα που δεν μπορούμε να εμποδίσουμε. Όταν κάποιος καλύπτει το στόμα του με το χέρι του ενώ μιλά, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι λέει ψέματα- αλλά μπορεί επίσης να δείχνει ότι το άτομο θέλει να είναι προσεκτικό σε αυτά που λέει. Η κλίση του κεφαλιού είναι ένας ισχυρό σημάδι που δείχνει ότι κάποιος νιώθει άνετα. Είναι πολύ δύσκολο να το κάνουμε αν είμαστε γύρω από ανθρώπους που δεν μας αρέσουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + one =