αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να βγάλεις καλά χρήματα ως freelancer. Εδώ είναι 5 κινήσεις | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Πως να βγάλεις καλά χρήματα ως freelancer. Εδώ είναι 5 κινήσεις | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Ωραία, αποφάσισες να αφήσεις πίσω την… ζωή του υπαλλήλου, και να ξεκινήσεις να δουλεύεις ως freelancer. Τώρα μπορείς να δουλέψεις πάνω στο αντικείμενο που θες, χτίζοντας το δικό σου πρόγραμμα, επιλέγοντας τους πελάτες και τις συμφωνίες που θα κλείνεις, και φυσικά χωρίς να έχεις κάποιο αφεντικό πάνω από το κεφάλι σου.

Άλλωστε, κάπως έτσι κινείται και το It’s Possible, ξεκινώντας από το δωμάτιο ενός σπιτιού στην Καλλιθέα. Σήμερα διαβάζεται από 1.000.000+ αναγνώστες τον μήνα.Και είναι μια full-time δουλειά.

Αλλά πως μπορείς να αναπτυχθείς ως freelancer μέσα σε ένα ανταγωνιστικό πεδίο, στο οποίο υπάρχουν πολλοί άλλοι επαγγελματίες σαν εσένα; Τώρα θα δούμε 5 απλά tips για να γίνεις ένα πετυχημένος freelancer και φυσικά να βγάλεις καλά χρήματα. Μην ξεχνάς βέβαια ότι, όπως σε όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, χρειάζεται χρόνος. Η επιτυχία δεν θα έρθει… μέσα σε μία νύχτα.

1# Αναρτήσεις στα social media. Στην εποχή μας είναι μάλλον… αυτοκτονία να είσαι freelancer και να μην έχεις παρουσία στα social media. Φτιάξε επαγγελματικές Σελίδες σε Facebook και Linkedin- ίσως και Instagram. Και φυσικά χρησιμοποίησε παράλληλα το δικό σου προσωπικό προφίλ για να κάνεις αναρτήσεις σχετικές με τις υπηρεσίες/ προιόντα που προσφέρεις. Προσοχή: Μην αναρτάς μόνο για… πωλήσεις, πωλήσεις, πωλήσεις. Προσπάθησε να δημιουργήσεις περιεχόμενο που προσφέρει μια αξία στο κοινό. Για παράδειγμα, νέα που αφορούν το πεδίο σου, χρήσιμα tips κ.α.

2# Φτιάξε blog. Δεν χρειάζεται να φτιάξεις ένα αυτόνομο blog απαραίτητα. Μπορείς να δημιουργήσεις μια ειδική κατηγορία με άρθρα, μέσα στο εταιρικό site σου. Φρόντισε μόνο να ανεβάζεις συχνά υλικό. Ακόμα κι αν πρόκειται για μικρά άρθρα. Αυτό θα αυξήσει και την επισκεψιμότητα προς το site σου.

3# Απάντα στα emails μέσα σε μια ημέρα. Έτσι θα φαίνεσαι επαγγελματίας προς τους πελάτες ή τους υποψήφιους πελάτες σου. Σε όλους αρέσει να κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι διαθέσιμος 24/7. Όρισε π.χ. 1 ή 2 χρονικές περιόδους μέσα στην ημέρα, κατά τις οποίες θα απαντάς σε emails.

4# Κράτα επαφή με παλιούς πελάτες. Ένα λάθος που κάνουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι να κόβουν κάθε επαφή με παλιούς πελάτες. Αλλά σκέψου ότι αυτοί οι πελάτες μπορεί να χρειαστούν κάτι στο μέλλον και να επιστρέψουν σε εσένα. Αρκεί να έχεις φροντίσει να διατηρήσεις μια επαφή μαζί τους.

5# Συνάντησε ανθρώπους. Όταν έχεις κενό χρόνο, μην τον αφιερώνεις μόνο για ξεκούραση (που είναι επίσης απαραίτητη). Συνάντησε ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις το πελατολόγιο σου ή μπορούν να γίνουν οι ίδιοι πελάτες σου. Δημιούργησε ανθρώπινες επαφές μαζί τους. Και κάπως έτσι θα αναπτύξεις το δίκτυο σου. Θα είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές. Τέτοιες «συναντήσεις» μπορούν να γίνουν και online. Μη διστάσεις να στείλεις ένα email ή ένα μήνυμα σε κάποιον.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 2 =