αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να βάλεις όρια στη δουλειά μέσα στο νέο έτος

Πως να βάλεις όρια στη δουλειά μέσα στο νέο έτος

Το άγχος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Aging and Human Development, τείνει να είναι υψηλότερο μεταξύ των νεότερων ενηλίκων, με τους πιο σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες να είναι η οικογένεια, τα οικονομικά και η εργασία. Φυσικά, οι άνθρωποι σε κάθε στάδιο της ζωής αντιμετωπίζουν άγχος. Είτε πρόκειται για τη φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων, είτε για την ανάπτυξη ή τη διατήρηση μιας εξαιρετικής δουλειάς, είτε για εθελοντισμό στην κοινότητα τους—όλα αυτά απαιτούν επένδυση χρόνου και ενέργειας.

Τα σωστά όρια μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τους στρεσογόνους παράγοντες. Και η αρχή του έτους μπορεί να είναι η τέλεια στιγμή για να εξετάσετε τα όριά σας και να καθορίσετε πώς θα εξισορροπήσετε τις εργασιακές ευθύνες και τις ευθύνες ζωής το επόμενο έτος.

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του, το αμερικανικό Fast Company παραθέτει τις παρακάτω συμβουλές.

Βρες τα δικά σου όρια

Στο άρθρο αναφέρεται ότι είναι χρήσιμο να είσαι ευέλικτος και να χτίζεις τα δικά σου όρια. «Εάν σχολάσετε νωρίς την Πέμπτη για να παρακολουθήσετε τον αγώνα ποδοσφαίρου της κόρης σας και δουλέψετε το πρωί του Σαββάτου για να προλάβετε μερικά πράγματα, αυτή είναι μια νόμιμη και ηθικά ουδέτερη επιλογή που πρέπει να κάνετε. Εάν δέχεστε μια γρήγορη κλήση κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας για να μιλήσετε με τον γιατρό για τον γερασμένο μπαμπά σας, ασκείτε ευελιξία. Και αν μείνετε λίγο αργότερα για να ολοκληρώσετε ένα project και να εκτονώσετε την πίεση το Σαββατοκύριακο σας, αυτό μπορεί να είναι απολύτως κατάλληλο για εσάς» διαβάζουμε.

Συχνά λένε ότι για να βάλεις καλύτερα όρια πρέπει να θέτεις άκαμπτους κανόνες, αλλά είναι καλό να ακολουθήσεις μια πιο χαλαρή προσέγγιση. Όταν τα πράγματα λειτουργούν για εσάς, την οικογένειά σας και τη δουλειά σας, αντισταθείτε στο να κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας ή να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τα πλαίσια των άλλων. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να είναι ευέλικτος.

Συγχρονίστε το πρόγραμμα σας

Δείτε επίσης πόσο συγχρονίζεται το πρόγραμμά σας με αυτό των άλλων. Η ευτυχία είναι σημαντικά μεγαλύτερη όταν έχετε ισχυρές σχέσεις και νιώθετε μέρος της κοινότητάς σας, επομένως είναι συνετό να σκεφτείτε πώς διαχειρίζεστε τα όριά σας σε ευθυγράμμιση με τους άλλους. Το να είστε μακριά για ένα απόγευμα μπορεί να είναι υπέροχο, αλλά η ευκαιρία να βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας με έναν φίλο εκείνο το απόγευμα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη.

Επιπλέον, ένα από τα πράγματα που βοηθά στη δουλειά είναι η σύνδεση με τους συναδέλφους. Έτσι, εάν πηγαίνετε στο γραφείο, μπορεί να σας φανεί πιο ικανοποιητικό να συντονίσετε το πρόγραμμά σας με συναδέλφους που θα είναι επίσης στο γραφείο εκείνη την ημέρα. Και να εργάζεστε από το σπίτι όταν είναι και οι άλλοι.

Χτίστε την αξιοπιστία σας

Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε την ικανότητά σας να βάζετε όρια και να κάνετε τις δικές σας επιλογές για το πότε, πού και πώς εργάζεστε, χτίζοντας την αξιοπιστία σας. Μην υποτιμάτε τη δύναμη της απόδοσης και της φήμης σας. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ζητήσετε από το αφεντικό σας ευελιξία και να θέσετε ένα όριο όσον αφορά μια προσωπική δέσμευση. Αλλά αν δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό, αναλάβετε πρωτοβουλίες και κάνετε τη δουλειά σας άριστα, θα κερδίσετε το δικαίωμα να ζητήσετε περισσότερα. Όταν οι ηγέτες και τα μέλη της ομάδας σας εμπιστεύονται ότι θα κάνετε την δουλειά, είναι πιο πιθανό να δεχτούν αλλαγές στο πρόγραμμά σας.

Διαχειριστείτε τον εαυτό σας

Δώστε επίσης σημασία στα day-to-day όρια που βάζετε. Όταν χρειάζεται να δουλέψετε σε ένα project, εστιάστε εκεί για τον χρόνο που έχετε προκαθορίσει. Όταν θέλετε να εστιάσετε πλήρως στον/στην σύντροφό σας, απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η κούραση και το άγχος συχνά μεγεθύνονται όταν κάνετε εναλλαγή μεταξύ των εργασιών. Εάν βρίσκεστε στη μέση μιας συνάντησης και προσπαθείτε επίσης να στείλετε μήνυμα με την κόρη σας, μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση. Ή αν βρίσκεστε σε μια συναυλία και προσπαθείτε να απαντήσετε σε ένα email από το αφεντικό σας, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα.

Προσαρμογή

Λάβετε υπόψη ότι πιθανότατα θα πρέπει να προσαρμόσετε τα όριά σας με την πάροδο του χρόνου, άρα δείτε τι λειτουργεί και τι μπορεί να αλλάξει. Είναι πιθανό οι απαιτήσεις να υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Όταν τα παιδιά σας είναι μικρότερα σε σύγκριση με όταν μεγαλώνουν, μπορεί να θέλετε να κατανείμετε τον χρόνο σας διαφορετικά. Αν τρέχετε στη δουλειά για να πετύχετε μια προαγωγή, μπορεί να θέλετε να διαχειριστείτε την ενέργειά σας διαφορετικά σε σύγκριση με τη στιγμή που μόλις ξεκινάτε την καριέρα σας. Προσαρμόστε τα όριά σας στους ρυθμούς της ζωής, από μήνα σε μήνα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − three =