αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως να αντιμετωπίσεις έναν manager που σε ζηλεύει επειδή τον έχεις ξεπεράσει

Πως να αντιμετωπίσεις έναν manager που σε ζηλεύει επειδή τον έχεις ξεπεράσει

Σε όλα τα στάδια της ζωής μας, συγκρινόμαστε με άλλους. Είναι και αυτό ένα κομμάτι της ζωής που μάλλον δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να δημιουργηθεί και το συναίσθημα της ζήλιας. Θα το δείτε σχεδόν σε κάθε στάδιο της ζωής: Ένα νήπιο που θέλει ένα νέο παιχνίδι επειδή ο φίλος του πήρε το ίδιο. Ενας έφηβος που αναζητά το καλύτερο app φωτογραφιών, ώστε οι φωτογραφίες του στο Instagram να είναι καλύτερες από των φίλων του. ‘Η ένας ενήλικας που αισθάνεται ικανοποίηση που πέρασε το lockdown σε ένα μεγάλο σπίτι με μπαλκόνι και θέα, την στιγμή που ο γείτονας του το πέρασε σε ένα μικρό ημιυπόγειο. Οι συγκρίσεις είναι παντού γύρω μας.

Και στη δουλειά, οι συγκρίσεις είναι κάτι συνηθισμένο. Μερικές φορές ζηλεύουμε την υπέροχη παρουσίαση ενός συναδέλφου ή ζηλεύουμε που κάποιος άλλος επιλέχθηκε να δουλέψει για εκείνο το σπουδαίο project που ήθελαν όλοι. Μερικές φορές βλέπουμε και την ζήλια των άλλων προς τα εμάς, με αφορμή τις δικές μας επιτυχίες.

Τι γίνεται όμως αν η ζήλια ή η δυσαρέσκεια προέρχεται από τον διευθυντή σου; Όταν ένας ανασφαλής manager έρχεται αντιμέτωπος με έναν υφιστάμενο που τον ξεπερνά, είναι πιθανό να νιώσει ότι απειλείται. Τέτοιοι managers μπορεί να αντιδράσουν με άσχημο τρόπο. Να επικρίνουν τη δουλειά σας, ακόμα κι όταν αυτή φέρνει αποτελέσματα και επαινείται από άλλους. Να σας διακόπτουν συχνά κατά τη διάρκεια συναντήσεων ή κατ’ ιδίαν συνομιλιών. Να μειώνουν τα επιτεύγματά σας μπροστά στην ομάδα. Να σε αγνοούν. ‘Η να σας δίνουν projects στα οποία κανείς άλλος δεν θέλει να εργαστεί. Είναι μόνο μερικές από τις συμπεριφορές που ίσως θα δεις.

Και τι μπορείς να κάνεις; Το Harvard Busines Review παραθέτει μερικές συγκεκριμένες κινήσεις.

1) Κατανοήστε την ψυχολογία. Το αφεντικό σας είναι άνθρωπος και έχει την ίδια ανάγκη για επαγγελματική θέση και σεβασμό στον εργασιακό χώρο, όπως όλοι οι άλλοι. Όταν σας βλέπει να τον ξεπερνάτε, μπορεί να νιώσει ότι απειλείται, ειδικά αν αντιλαμβάνεται ότι η δημοτικότητά του και η θέση του μειώνονται. Προκαλώντας ζήλια, φθόνο ή απογοήτευση. Αν έχεις πέσει σε μια τέτοια περίπτωση, καταρχάς ίσως είναι χρήσιμο να δεις τι μπορείς να κάνεις από τη μεριά σου. Αναρωτήσου: Μοιράζομαι τα «φώτα της δημοσιότητας» με αυτό το άτομο με σχετικά ισότιμο τρόπο; Δίνω credit εκεί που χρειάζεται; Δείχνω αρκετή εκτίμηση και αναγνώριση στην ομαδική δουλειά πίσω από την επιτυχία μου; Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις, θα είστε σε καλύτερη θέση να κατανοήσετε εάν κάποια από τις συμπεριφορές σας έχει συμβάλει στην ανασφάλειά του manager.

2) Διαχειριστείτε τις αντιδράσεις του με ταπεινότητα. Αναπόφευκτα, όταν φτάνουμε σε μία επιτυχία, το αποδίδουμε στις δικές μας φιλοδοξίες, δυναμική, δεξιότητες και ικανότητες. Αν και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, πρέπει να αναγνωρίσουμε τις εξαιρετικές συνθήκες και τις ευκαιρίες που μπορεί να έχουμε λάβει στην πορεία. Εδώ μπορείτε να υπενθυμίσετε στον διευθυντή σας πώς είστε ευγνώμονες για την υποστήριξη, την καθοδήγηση και την ΄ώθηση που μπορεί να σας έχει δώσει για να σας βοηθήσει σε αυτό το μονοπάτι προς την επιτυχία. Είναι σημαντικό όχι μόνο να το κάνετε αυτό σε ιδιωτικές συνομιλίες αλλά και να το αναγνωρίσετε δημόσια ενώπιον των ενδιαφερομένων. Θυμηθείτε: Η ταπεινοφροσύνη και η ευγνωμοσύνη σας πρέπει να είναι γνήσια. Όταν είναι κατάλληλη στιγμή, αναφέρετε συγκεκριμένα γεγονότα και ιστορίες που αποτελούν παράδειγμα της υποστήριξης του διευθυντή σας ή μιλήστε για το πώς ο διευθυντής σας βοήθησε να αντιμετωπίσετε ένα challenge.

3) Χρησιμοποιήστε την επιτυχία σας για να ενδυναμώσετε τόσο τον διευθυντή σας όσο και τους συναδέλφους σας. Όταν ευημερείς, μπορεί να γίνεις πιο εστιασμένος στον εαυτό σου. Αλλά είναι σημαντικό να σταματήσετε, και να βρείτε τρόπους να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας για να βοηθήσετε τους άλλους να πετύχουν επίσης. Χτίστε το προφίλ τους όταν όλοι σας βλέπουν ως το αστέρι. Αυτό είναι που σε κάνει έναν ομαδικό παίκτη. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε την τεχνογνωσία σας με συναδέλφους μέσω επίσημης ή άτυπης καθοδήγησης ή μέσω ομαδικών workshops. Ο διευθυντής σας είναι πιθανό να ερμηνεύσει αυτές τις συμπεριφορές θετικά και να σας δει ως πλεονέκτημα για την ομάδα και όχι ως απειλή.

4) Μην κινηθείς με τον ίδιο «απειλητικό» τρόπο. Εάν ο διευθυντής σας αισθάνεται ότι απειλείται από το άστρο σας, μπορεί να γίνει πιο επιθετικός στον τρόπο με τον οποίο εκφράζει τη δύναμη και την επιρροή του κατά τις δημόσιες συναντήσεις και μπροστά σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Κατανοήστε ότι όταν ο διευθυντής σας δείχνει δύναμη πάνω σας, αυτό πιθανότατα προέρχεται από το δικό του αίσθημα φθόνου και ανασφάλειας. Για να διαχέουμε την πηγή αυτής της απειλής, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ΜΗΝ ανταποδώσουμε σε αυτή τη «μάχη» για εξουσία και θέση. Αντίθετα, αποδεχτείτε το αφεντικό σας αναγνωρίζοντας την πείρα και την ανώτερη εταιρική θέση του. Υπενθυμίστε του ότι εκτιμάτε την υποστήριξή του και τη συμβολή του στην επιτυχία σας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικότερο κλίμα και ένα καλύτερο πεδίο συνεργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως να έχεις υψηλή απόδοση αν είσαι σε μία δουλειά που μισείς (και να οδηγηθείς στην επόμενη επαγγελματική ευκαιρία)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − two =