αρχικηVIRALΠως μπορείς να μάθεις μια ξένη γλώσσα μέσα σε 1 εβδομάδα (BINTEO)

Πως μπορείς να μάθεις μια ξένη γλώσσα μέσα σε 1 εβδομάδα (BINTEO)

Tι μπορεί να καταφέρει κανείς μέσα σε μια εβδομάδα; Και αν αφιερωθεί εξ ολοκλήρου σε ένα στόχο, μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Οι Matthew και Michael Youlden, δίδυμα αδέλφια που κατοικούν στο Βερολίνο, έθεσαν αυτά τα ερωτήματα στον εαυτό τους και, αναζητώντας τις απαντήσεις, αποφάσισαν να μάθουν τουρκικά σε επτά ημέρες. Έτσι, απάλλαξαν το καθημερινό πρόγραμμά τους από άλλες υποχρεώσεις, μελετούσαν δώδεκα ώρες καθημερινά από Δευτέρα έως Κυριακή και στο τέλος της εβδομάδας είχαν καταφέρει να μάθουν αρκετές, βασικές συνεννοήσεις.

Τώρα, λοιπόν, μας δίνουν 7 εύκολα και αποτελεσματικά tip για να κάνουμε το ίδιο κι εμείς:

1) Κατανοούμε γιατί θέλουμε να πετύχουμε τον συγκεκριμένο στόχο.

Τα δίδυμα αδέλφια ζουν σε μια πόλη, όπου 300.000 άτομα μιλούν τουρκικά. Έτσι, σκέφτηκαν ότι οι καθημερινές συνομηλίες τους, αλλά και οι κοινωνικές σχέσεις τους, θα βελτιώνονταν αισθητά αν κατάφερναν να μάθουν τη γλώσσα. Κι έτσι, η «περιπέτεια» ξεκίνησε…

2) Βάζουμε post-it στον χώρο μας με λέξεις ή φράσεις της συγκεκριμένης γλώσσας.

Από την πρώτη μέρα της προσπάθειας, ο Matthew και ο Michael γέμισαν το διαμέρισμά τους με τέτοια. Για την ακρίβεια, άνοιξαν ένα τουρκικό λεξικό, βρήκαν τις λέξεις «πόρτα», «τραπέζι», «πιάτο», «κεριά» και επάνω σε κάθε αντικείμενο του σπιτιού, κόλλησαν σε μικρά χαρτάκια την ονομασία του στη γλώσσα που μάθαιναν. Έτσι, από την ετοιμασία ενός καφέ έως το άνοιγμα ενός διακόπτη για τα φώτα, έρχονταν σε επαφή με τη γλώσσα.

3) Βρίσκουμε παρέα.

Ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα είναι να έχουμε ένα φίλο με τον ίδιο στόχο. Έτσι, είτε σε κλίμα συναγωνισμού, είτε αλληλοϋποστήριξης, κάνουμε τη «διαδρομή» πολύ πιο ευχάριστη. Οι δίδυμοι βοηθήθηκαν πολύ με αυτό τον τρόπο. Για παράδειγμα, στη διάρκεια της ημέρας καθένας μάθαινε διαφορετικές λέξεις και φράσεις στα τουρκικά και το βράδυ μοιραζόντουσαν τις γνώσεις τους. Έτσι, στο τέλος της εβδομάδας, ήταν σε θέση να κάνουν μια ολοκληρωμένη συνομιλία μεταξύ τους, ρωτώντας και απαντώντας ο ένας στον άλλον αν ήθελαν καφέ ή τσάι, τι θα ετοίμαζαν για βραδινό ή τι θα έκαναν την επόμενη μέρα.

4) Βάζουμε στον εαυτό μας μικρές προκλήσεις.

Ο Matthew και ο Michael είχαν πολλές ευρηματικές ιδέες. Την πρώτη μέρα, ζήτησαν από έναν Τούρκο φίλο τους να τους επισκεφθεί, ο οποίος τούς χαιρέτισε στα τουρκικά και τους συγχάρηκε για την ταχύτητα με την οποία είχαν μάθει τις πρώτες λέξεις. Τη δεύτερη, έμαθαν τα ονόματα των φρούτων και των λαχανικών που ήθελαν να αγοράσουν, καθώς και τους βασικούς αριθμούς και πήγαν στην τουρκική λαϊκή αγορά της γειτονιάς τους όπου αγόρασαν όσα αχλάδια και πορτοκάλια χρειάζονταν μιλώντας τουρκικά. Κάθε νέα, μικρή πρόκληση που έφερναν εις πέρας, τόνωνε ακόμα περισσότερο το ηθικό τους.

5) «Τρώμε» στην ξένη γλώσσα.

Γενικά, βρίσκουμε τρόπο να συνδυάσουμε οτιδήποτε με τη γλώσσα που μαθαίνουμε. Πιο συγκεκριμένα, καταναλώνουμε τοπικά φαγητά, ακούμε μουσική από τη συγκεκριμένη χώρα ή παρακολουθούμε αντίστοιχες ταινίες. Για παράδειγμα, τα δίδυμα αδέλφια δοκίμασαν δεκάδες τουρκικά σνακ, εφόσον οι διατροφικές πληροφορίες, οι προσφορές και οι διαγωνισμοί που αναγράφονταν στη συσκευασία τα εξοικείωναν ακόμα περισσότερο με τη γλώσσα. Επίσης, επισκέφθηκαν τουρκικό εστιατόριο όπου προσπάθησαν να συνομιλήσουν και να παραγγείλουν στα τουρκικά. Γενικά, δεν έκαναν τίποτα μέσα στο 12ωρο, που δεν σχετιζόταν με τη γλώσσα.

6) Αξιοποιούμε τις γνώσεις που ήδη έχουμε.

Αναζητούμε κοινά στοιχεία, αλλά και διαφορές της γλώσσας που μαθαίνουμε με εκείνες που ήδη γνωρίζουμε. Η συγκεκριμένη μέθοδος βοήθησε τα δύο αδέλφια όχι μόνο να κατανοήσουν πιο εύκολα και γρήγορα την ετοιμολογία διαφόρων λέξεων, αλλά και να μην τις ξεχάσουν εύκολα. Ακόμα κι αν κάποιος μαθαίνει την πρώτη ξένη γλώσσα της ζωής του, θα συναντήσει πολλές λέξεις που έχουν την ίδια ρίζα με τις αντίστοιχες της μητρικής του.

7) Προσθέτουμε «αλατοπίπερο» στη διαδικασία της μάθησης.

Ακόμα κι αν έχουμε θέσει το στόχο και ορίσει τα βήματα με τα οποία θα τον πετύχουμε, δεν παραλείπουμε να δοκιμάζουμε διαρκώς καινούρια πράγματα. Οι δίδυμοι ξεφύλλισαν βιβλία, άκουσαν ραδιοφωνικές εκπομπές, κατέβασαν εφαρμογές στο κινητό, έψαξαν αποτελέσματα ποδοσφαιρικών αγώνων στο διαδίκτυο, όλα στα τουρκικά. Κάθε μέρα, λοιπόν, δοκίμαζαν κάτι διαφορετικό, προκειμένου να χαρίσουν στη διαδικασία της μάθησης ποικιλία και να την κάνουν πιο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα.

Πηγή: Womantoc.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + 2 =