αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠως μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος σε παρακολουθεί

Πως μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος σε παρακολουθεί

πάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο/η σύντροφός τους έχει εγκαταστήσει spy software σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Υπάρχουν ακόμη εκείνοι που υποστηρίζουν γενικά ότι κάποιοι άλλοι παρακολουθούν τις ζωές μας. Υπάρχουν, τέλος, και μπόλικοι που ζουν με μία μόνιμη μανία καταδίωξης. Τις περισσότερες φορές δε συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνεις στη ζωή σου και πολύ περισσότερο, κανένας δεν σε έχει καλωδιώσει.

Γιατί όμως όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι κάποιος τους κατασκοπεύει με τον οποιονδήποτε τρόπο; Οι λόγοι ποικίλουν, ξεκινώντας από το πιο προφανές: την εξέλιξη της τεχνολογίας και την άνοδο των social media. Smartphones, tablets και laptops είναι εξοπλισμένα με κάμερες, για τις οποίες υπάρχει λογισμικό ελέγχου από απόσταση. Παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτό λειτουργεί η μεγάλη ανασφάλεια που σχετίζεται με το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις διαρροές προσωπικών δεδομένων των χρηστών, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Έπειτα, η ζήλια. Μόνο λίγες δεν είναι οι περιπτώσεις όπου κάποιος/α έχει υποψίες για το έτερό του ήμισυ, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε οποιαδήποτε μέθοδο παρακολούθησης. Πολύ συχνά βέβαια αποδεικνύεται ότι οι συγκεκριμένες υποψίες έχουν σοβαρή βάση.

Αφού λοιπόν γνωρίζεις ότι μπορεί να υπάρχουν λόγοι ώστε όντως να σε παρακολουθεί κάποιος, προκύπτει το επόμενο ερώτημα: Πώς γνωρίζεις ότι σε κατασκοπεύει; Η απάντηση προκύπτει μέσα από ένα συνδυασμό στοιχείων. Αρχικά, πρέπει να αναρωτηθείς μερικά πράγματα για τον εαυτό σου. Είσαι διάσημος; Έχεις μυστικά που μπορεί να αξίζουν πολλά; Βρίσκεσαι σε αντιπαράθεση ή ακόμη και δικαστική διαμάχη με κάποιον; Είσαι δικηγόρος που έχει αναλάβει μία σημαντική υπόθεση; Διατηρείς παράνομο δεσμό; Έχεις πρόσβαση σε πληροφορίες που ελάχιστοι γνωρίζουν; Αν μπορείς να απαντήσεις καταφατικά σε κάποια από τις προηγούμενες ερωτήσεις, τότε οι πιθανότητες να παρακολουθείσαι στενά μάλλον αυξάνονται. Αν όχι, τότε πιθανότατα κανείς δεν ασχολείται μαζί σου – τουλάχιστον όχι στο σημείο που πιστεύεις.

Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει πάντοτε να έχεις υπόψιν είναι πως η κατασκοπία κάθε φύσεως δεν θα χαρακτηριζόταν ως φθηνή υπόθεση. Το να έχεις πρόσβαση σε κινήσεις, δεδομένα και πληροφορίες κάποιου, είναι κάτι που κοστίζει και στις περισσότερες των περιπτώσεων κοστίζει αρκετά, ειδικά αν ο “έλεγχος” θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση. Οπότε, οδηγούμαστε σε δύο πιθανότητες: Είτε το άτομο/οργάνωση που σε παρακολουθεί έχει τεράστια οικονομική επιφάνεια, είτε το κάνει μόνος του. Είσαι σίγουρος ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Στο τελικό στάδιο μπορείς να κάνεις κάποιους χρήσιμους ελέγχους. Στο πεδίο αυτό μπορεί να εντάσσονται κάποιες μετακινήσεις επίπλων στον χώρο σου όσο εσύ απουσίαζες ή σκόνη που μπορεί να υπάρχει κάπου και να προέρχεται από τρύπες άνοιξαν στον τοίχο σου, για την τοποθέτηση κατασκοπευτικού εξοπλισμού. Μπορεί να ακούγονται ακραία αυτά τα παραδείγματα, αλλά είναι τα πιο κατατοπιστικά.

Πηγή: esquire

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + two =