αρχικηVIRALΠως μπορείς να εντοπίσεις έναν ναρκισσιστή από μερικές μικρές κινήσεις στο πρόσωπο του

Πως μπορείς να εντοπίσεις έναν ναρκισσιστή από μερικές μικρές κινήσεις στο πρόσωπο του

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα για τους ναρκισσιστές. Όταν σκέφτεσαι έναν ναρκισσιστή, πιθανότατα το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι η αλαζονική του συμπεριφορά. Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο ναρκισσισμός του είναι φανερός και απροκάλυπτος.

Υπάρχει όμως έντονο ενδεχόμενο ένας άνθρωπος που έχεις δίπλα σου να είναι κρυφός ναρκισσιστής και τότε τα πράγματα… περιπλέκονται και δυσκολεύουν περισσότερο.

Πως μπορείς να εντοπίσεις έναν τέτοιο ναρκισσιστή; Μια ομάδα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, σε συνεργασία με έναν συνάδελφό της από το Millsaps College, ανακάλυψε, μέσω πειραματισμού, έναν νέο τρόπο για να ανιχνεύεις έναν ναρκισσιστή.

Στη μελέτη τους, η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό Psychophysiology, η ομάδα μέτρησε τις σωματικές αντιδράσεις σε ορισμένα ερεθίσματα σε άτομα που αναγνωρίστηκαν ως άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα.

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 57 άτομα που είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα. Καθένας από αυτούς κλήθηκε να εκτελέσει μια σειρά από απαιτητικές γνωστικές εργασίες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν αισθητήρες σε μέρη του προσώπου των ατόμων. Οι εθελοντές κλήθηκαν να ακούσουν μια κριτική της απόδοσής τους. Ορισμένοι έλαβαν υψηλούς επαίνους, άλλοι άκουσαν μια ουδέτερη αναφορά και σε μια τρίτη ομάδα δόθηκε αρνητική ανατροφοδότηση.

Στο τέλος, όλοι οι εθελοντές ρωτήθηκαν πώς αισθάνονταν για τις εργασίες που είχαν εκτελέσει και την ανατροφοδότηση που έλαβαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που έλαβαν κακή κριτική παρουσίασαν ασυνείδητα κρυφές αντιδράσεις των μυών του προσώπου – μικροσκοπικές κινήσεις στο μέτωπό τους και στους μύες που χρησιμοποιούνται για να χαμογελούν. Αλλά αυτό διήρκεσε μόνο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Στο πόκερ, μια τέτοια αντίδραση θα ήταν γνωστή ως “tell”.

Αν λοιπόν είσαι παρατηρητικός, κάπως μπορείς να εντοπίσεις έναν ναρκισσιστή. Προσοχή όμως γιατί είναι εύκολο να «χάσεις» αυτά τα μικρά σημάδια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − six =