αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠως κάποιοι κατάφεραν να αρπάξουν δεδομένα πάνω από 350.000 λογαριασμών Instagram και FB

Πως κάποιοι κατάφεραν να αρπάξουν δεδομένα πάνω από 350.000 λογαριασμών Instagram και FB

Η Meta αποφάσισε να κινηθεί νομικά έναντι δύο μεγάλων data scrapers, οι οποίοι συγκέντρωναν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χρηστών από τα κοινωνικά της δίκτυα. Συγκεκριμένα, αυτή την Τρίτη η εταιρία κατέθεσε δύο ξεχωριστές μηνύσεις, μια κατά της εταιρίας Octopus και μια κατά ενός ατόμου που ονομάζεται Ekrem Ateş.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με τη μήνυση της Meta, η Octopus είναι η αμερικανική θυγατρική εταιρία ενός κινεζικού πολυεθνικού κολοσσού τεχνολογίας που προσφέρει υπηρεσίες data scraping επί πληρωμή για άλλες εταιρίες ή ιδιώτες. Μάλιστα, πουλά και προγράμματα που ο κόσμος μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει και μόνος του καμπάνιες συλλογής δεδομένων. Το Meta τονίζει πως αυτό το λογισμικό παραβιάζει Facebook και Instagram λογαριασμούς, στέλνοντας τα στοιχεία σύνδεσης του χρήστη στην Octopus, η οποία στη συνέχεια συλλέγει όλα όσα περισσότερα δεδομένα γίνεται από τον λογαριασμό στον οποίο απέκτησε πρόσβαση.

Κάπως έτσι, η εταιρία συγκεντρώνει τηλεφωνικούς αριθμούς, ημερομηνίες γέννησης και άλλα στοιχεία, ενώ στις περιπτώσεις που είναι εφικτό συγκεντρώνει και δεδομένα για τους φίλους των χρηστών στα social media. Η Meta ισχυρίζεται ότι η Octopus παραβίασε τους όρους παροχής υπηρεσιών της και το νόμο Digital Millennium Copyright Act, προσφέροντας μια αυτοματοποιημένη υπηρεσία συλλογής προσωπικών δεδομένων, την ώρα που προσπαθούσε να αποφύγει τον εντοπισμό από την εταιρεία.

Όσον αφορά τον Ekrem Ateş και αυτός έκανε κάτι αντίστοιχο. Συγκεκριμένα, η εταιρία τονίζει στη μήνυση που κατέθεσε ότι χρησιμοποίησε αυτοματοποιημένους Instagram λογαριασμούς για να συλλέγει πληροφορίες άλλων χρηστών. Καθ’ αυτόν τον τρόπο κατάφερε να συγκεντρώσει προσωπικά δεδομένα για 350.000 χρήστες του Instagram και αργότερα τα δημοσίευσε σε μια σειρά ιστοσελίδων, όπου κάποιος μπορούσε να πληρώσει για να δει τα δεδομένα αυτών των ατόμων, εννοείται χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + eight =