αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί στη ζωή: Ξεκίνησαν κόβοντας αυτές τις 5 συνήθειες

Πως κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί στη ζωή: Ξεκίνησαν κόβοντας αυτές τις 5 συνήθειες

Η ανθεκτικότητα ορίζεται ως η ικανότητα να αντέχεις σε δύσκολες καταστάσεις και να ανακάμπτεις γρήγορα από δύσκολα γεγονότα της ζωής.

Δεν σημαίνει ότι δεν αγχώνεστε ή δεν αισθάνεστε απογοητευμένοι για πράγματα- όπως κάνουμε όλοι όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα.

Αλλά σημαίνει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το τραύμα, τις αντιξοότητες και τις κακουχίες. Το να έχεις ανθεκτικότητα είναι δεξιότητα. Και ενώ είναι μια δεξιότητα με την οποία κάποιοι γεννιούνται, είναι επίσης μια δεξιότητα που μπορεί να μαθευτεί και να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Για αρχή, πρέπει να κόψεις αυτές τις 5 κακές συνήθειες. Πόσες βλέπεις στον εαυτό σου;

1) Αφήνεις μικρά πράγματα ή ανθρώπους να σου καταστρέφουν τη μέρα

Σίγουρα όλοι έχουμε χαρακτηρίσει μία ημέρα ως «κακή μέρα» πολύ νωρίς λόγω κάτι μικρού που μας συνέβη. Μπορεί κάποιος πελάτης να μας φώναξε επειδή κάναμε λάθος την παραγγελία του. Ή χάσαμε το τρένο μας. Ή έστω ένα περιστέρι μας κουτσούλισε στο δρόμο για τη δουλειά.

Αλλά οι ανθεκτικοί άνθρωποι δεν χτυπιούνται τόσο εύκολα. Δεν μένουν στο κακό και δεν το αφήνουν να τους κυριεύσει όλη τη μέρα.

Αντίθετα, όταν τα πράγματα πάνε στραβά, επικεντρώνονται στα θετικά της ημέρας και συνεχίζουν με χαμόγελο.

2) Αναζητάς επικύρωση από τους όλους

Όλοι θέλουμε να νιώθουμε αποδεκτοί.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι αισθανόμαστε ότι μας βλέπουν, μας ακούνε, μας αποδέχονται και μας καταλαβαίνουν όταν είμαστε αποδεχτοί από άλλους. Γενικά, η αποδοχή από τους φίλους, τον/την σύντροφο, το αφεντικό, τους δασκάλους και την οικογένειά μας, είναι καλό για την αυτοεκτίμηση μας.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το να βασιζόμαστε σε εξωτερική έγκριση μπορεί να μας κάνει να είμαστε ανήσυχοι και καταθλιπτικοί.

Μπορεί να είναι σημάδι χαμηλής αυτοπεποίθησης και μπορεί να κάνει την εξωτερική αποδοκιμασία ή κριτική πολύ χειρότερη.

Αλλά οι ανθεκτικοί άνθρωποι δεν βασίζονται στο πόσα likes παίρνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στη γνώμη της οικογένειάς τους για τις επαγγελματικές τους επιλογές.

Αντίθετα, ξέρουν πώς να βρίσκουν την αποδοχή στον εαυτό τους όταν τη χρειάζονται. Πείτε ωραία πράγματα στον εαυτό σας, περιποιηθείτε τον εαυτό σας, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες σας ή αναγνωρίζοντας για τα επιτεύγματά σας.

3) Υπερβολικά παράπονα

Όλοι παραπονιόμαστε μερικές φορές- και το παράπονο δεν είναι πάντα κακό.

Το να μιλάμε για τα ζητήματά μας μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη συνολική μας ευημερία και να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για το θέμα που αντιμετωπίζουμε (σύμφωνα με έρευνες).

Αλλά το υπερβολικό παράπονο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Έχει αντίκτυπο σε εμάς τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Μια συναρπαστική μελέτη διαπίστωσε ότι το παράπονο μπορεί να βλάψει σωματικά τον εγκέφαλό μας.

4) Τα παρατάς εύκολα

Το να εγκαταλείψουμε ένα νέο χόμπι, μια άσκηση ή κάτι που προσπαθούμε, εξαιτίας κάτι που κάποιος μας είπε, δεν είναι κάτι που κάνει ένας ανθεκτικός άνθρωπος.

Εκτός κι αν είστε συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου, στους περισσότερους από εμάς δεν αρέσει να μας λένε ότι κάνουμε πράγματα λάθος στη δουλειά, στο γυμναστήριο (ή οπουδήποτε γενικότερα).

Ειδικά αν δοκιμάζουμε μια νέα άσκηση ή ακόμα μαθαίνουμε πώς να τελειοποιούμε τη φόρμα μας. Γνωρίζουμε ήδη ότι δεν είναι τέλειο!

Το να τα παρατάς εύκολα είναι μια συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσεις αν θέλεις να είσαι πιο ανθεκτικός. Επομένως, συνεχίστε παρά τα όσα λένε οι άλλοι και μην τους αφήσετε να σας εμποδίσουν να κάνετε αυτό που θέλετε.

5) Αλλαγή σχεδίων λόγω των απόψεων άλλων ανθρώπων

Μην αλλάξετε τα σχέδιά σας λόγω της γνώμης κάποιου άλλου εάν θέλετε να είστε πιο ανθεκτικοί.

Ολοι έχουμε βιώσει την αίσθηση βάρους στο στομάχι μας όταν κάποιος περιφρονεί κάτι που θέλουμε να κάνουμε ή τα σχέδια που μοιραζόμαστε μαζί του.

Μπορεί να είστε σε ένα οικογενειακό δείπνο και πείτε στους ανθρώπους ότι θέλετε να γίνετε blogger και ο θείος σας να σας πει ότι δεν είναι «πραγματική δουλειά».

Ή έχετε αποφασίσει να κάνετε οντισιόν για τη σχολική θεάτρου και οι φίλοι σας σας κοροϊδεύουν γι’ αυτό.

Αλλά το να αλλάξετε τα σχέδιά σας και να μην επιδιώξετε αυτό που θέλετε να κάνετε, στο τέλος θα σας επηρεάσει. Γιατί στο τέλος της ημέρας, οι απόψεις των άλλων είναι ακριβώς αυτό: Απόψεις. Δεν είναι δεδομένα και δεν είναι πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη ή να ακούσουμε αν δεν το θέλουμε. Μην τους αφήσετε λοιπόν να σας εμποδίσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 5 =