αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως θα καταφέρεις να ακούγεται η άποψη σου στο γραφειο- Εδώ είναι 5 απλά τρικ

Πως θα καταφέρεις να ακούγεται η άποψη σου στο γραφειο- Εδώ είναι 5 απλά τρικ

Έχετε καθίσει ποτέ σιωπηλός καθώς ένας συνάδελφος μιλούσε για 47 από τα 50 λεπτά που κράτησε ένα meeting; Έχετε αναφέρει μια ιδέα και σας αγνόησαν όλοι; Τελικά την είπε κάποιος άλλος αργότερα και πήρε την δόξα; Μπορεί να είναι απογοητευτικό να νιώθετε ότι η φωνή σας δεν ακούγεται στο χώρο εργασίας.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να πείτε ούτε μια λέξη ή ότι οι ιδέες και τα συναισθήματά σας δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Για να είμαστε σαφείς: Δεν φταις που δεν ακούγεται η φωνή σου στη δουλειά. Αλλά αξίζει να δούμε τι μπορείς να κάνεις πρακτικά. Έτσι ώστε να μεταδόσεις τις ιδέες και τις απόψεις σου. Και φυσικά να αναγνωριστούν τα επιτεύγματα σου.

Ακολουθούν ορισμένες γενικές συμβουλές για να σας ακούνε στο χώρο εργασίας.

Να ξέρετε ακριβώς τι πρόκειται να πείτε και πότε

Όποτε είναι δυνατόν, προγραμματίστε τι θα πείτε και πώς θα το πείτε εκ των προτέρων. Μετά, κάντε πρόβα. Το να λέτε το μήνυμά σας δυνατά θα σας βοηθήσει να δομήσετε τις λέξεις που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και θα σας βοηθήσει να έχετε την αυτοπεποίθηση να το πείτε ξανά δυνατά όταν έρθει η ώρα. Εάν γνωρίζετε ότι αυτό που θέλετε να πείτε μπορεί να δεχτεί κάποια αντίδραση, προετοιμαστείτε και για αυτό. Σκεφτείτε τις πιθανές αντιρρήσεις και να είστε έτοιμοι να απαντήσετε.

Σκεφτείτε τη γλώσσα σας

Κόψτε το φιλτράρισμα και πείτε τα πράγματα ξεκάθαρα. Αντί για «Νομίζω» ή «Αισθάνομαι πως», μπείτε κατευθείαν στο θέμα σας. Το φιλτράρισμα είναι ένα αυτόματο αντανακλαστικό για να απαλύνει αυτό που λέτε, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να ακούγεστε λιγότερο σίγουροι. Όσο πιο συνοπτικό είναι το μήνυμά σας, τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται να κρατήσετε την προσοχή των ανθρώπων για να ακουστεί η φωνή σας.

Χτίστε στρατηγικές σχέσεις

Εάν υπάρχει ένας συνάδελφος του οποίου η συμβολή και οι απόψεις γίνονται πάντα σεβαστές και με τον οποίο νιώθετε άνετα να μοιράζεστε τις ιδέες σας, αξίζει να τον γνωρίσετε καλύτερα, ώστε να είναι στο πλευρό σας. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια συνεχής σχέση ή θα μπορούσατε να ζητήσετε υποστήριξη σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως κατά τη διάρκεια συναντήσεων ή παρουσιάσεων, όπου γνωρίζετε ότι είναι συχνά δύσκολο για εσάς να ακουστείτε.

Ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού

Πέρα από τις κινήσεις που μπορείς να κάνεις ο ίδιος, μπορείς να ζητήσεις καθοδήγηση από έναν ειδικό. Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εργαστείτε με έναν career coach σε συνεδρίες ένας προς έναν ή να αναζητήσετε άλλες ευκαιρίες για να εξασκήσετε δεξιότητες επικοινωνίας και να χτίσετε αυτοπεποίθηση. Απλώς να γνωρίζετε ότι είναι μια διαδικασία: Η αυτοπεποίθηση δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Δείξε ότι έχεις αυτοπεποίθηση μέσω της γλώσσας του σώματος

Εάν αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας, οι άλλοι θα το προσέξουν όταν μπείτε σε ένα δωμάτιο. Η αυτοπεποίθηση σας κάνει πιο ελκυστικούς γιατί αναδύει μια ατμόσφαιρα ασφάλειας και σταθερότητας. Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις επειδή έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους. Αυτό διευκολύνει τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Αλλα τι γίνεται όταν δεν έχεις αυτοπεποίθηση; Είναι κάτι που μπορεί να χτιστεί σε βάθος χρόνου.

Μέχρι τότε όμως, μπορείς να… δείχνεις ότι έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Με κάποιες μικρές κινήσεις. Η γλώσσα του σώματος μπορεί να κάνει την διαφορά στο πως μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Ένα tip, για παράδειγμα, είναι να απλώνεσαι στο χώρο. Ένας άνθρωπος που είναι άνετος και γεμάτος αυτοπεποίθηση παίρνει πιο πολύ χώρο. Σε οποιοδήποτε χώρο και αν βρίσκεσαι απλώσου και άσε τα πράγματα σου στο χώρο. Πρόσεξε όμως να μην απλώνεσαι εκεί που υπάρχουν άλλα άτομα, γιατί θα δείξεις αγενής και αλαζόνας. Δες όλα τα tips στο προηγούμενο άρθρο μας για την γλώσσα του σώματος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × five =