αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠως θα καταλάβεις ότι κάποιος παρακολουθεί το smartphone σου

Πως θα καταλάβεις ότι κάποιος παρακολουθεί το smartphone σου

Συχνά ακούμε για χάκερ που «τρυπώνουν» σε smartphones έτσι ώστε να υποκλέψουν τα δεδομένων των χρηστών. ‘Η ακόμα και να τους επιβαρύνουν με διάφορες χρεώσεις. Αλλά εδώ υπάρχει ένα πρακτικό ερώτημα: Πως μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος παρακολουθεί το smartphone σου; Το PC Steps παραθέτει 9 ύποπτα σημάδια.

Διακοπή κλήσεων του τηλεφώνου

Πολλές φορές οι κλήσεις μας απορρίπτονται ή δυσκολεύονται λόγω ανεπαρκούς σήματος.

Aν αυτό το φαινόμενο έχει αρχίσει και γίνεται έντονο και επαναλαμβάνεται πολύ πιο συχνά, τότε ενδέχεται να μας παρακολουθούν το κινητό.

Περίεργοι θόρυβοι στο ακουστικό

Αν ακούμε κάποιον ασυνήθιστο θόρυβο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ή έναν παλλόμενο στατικό ήχο, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάποιος ή κάποιοι ελέγχουν τη συσκευή μας.

Γρήγορη πτώση της μπαταρίας

Οι περισσότερες κακόβουλες εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται στο παρασκήνιο.

Αυτό τις καθιστά συνεχώς ενεργές, με αποτέλεσμα να παρατηρείται δραστική μείωση στη διάρκεια της μπαταρίας ή μεγάλη αύξηση στη θερμοκρασία της.

Αν ο καθημερινός μέσος όρος διάρκειας μπαταρίας εμφανίσει δραματική πτώση ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη, χωρίς πολλές ενεργές εφαρμογές να τρέχουν στο παρασκήνιο, τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε.

Η θερμοκρασία ξαφνικά αυξάνεται

Άλλη μία ύποπτη ένδειξη είναι όταν αίφνης και στα καλά καθούμενα, το κινητό αρχίζει και γίνεται πολύ ζεστό στην περιοχή της μπαταρίας.

Φυσικά, η άνοδος της θερμοκρασίας στην μπαταρία του κινητού μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική χρήση και στις πολλές ενεργές εφαρμογές. Επιπλέον, το κινητό μας μπορεί είναι κάποιας ηλικίας.

Ωστόσο, εάν δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι, η υπερθέρμανση είναι σημάδι ότι μπορεί να μας παρακολουθούν το κινητό.

Ανεξήγητη αύξηση δεδομένων

Τα περισσότερα κακόβουλα λογισμικά δεν κάνουν μόνο μία απλή παρακολούθηση. Προχωρούν και σε υποκλοπή σε στοιχεία λογαριασμών, αριθμούς καρτών, λίστες επαφών, κλπ.

Μόλις συλλέξουν όλες τις πληροφορίες που θέλουν, χρησιμοποιούν εν αγνοία μας το 3G/4G. Κατόπιν, τις αναμεταδίδουν προς άγνωστη κατεύθυνση και παραλήπτη.

Αν ενεργοποιείται από μόνο του το mobile internet, ενώ το είχαμε ανενεργό, και ταυτόχρονα παρουσιάζεται ανεξήγητη αύξηση κατανάλωσης δεδομένων, ενδεχομένως να υπάρχει εισβολή από κακόβουλη εφαρμογή παρακολούθησης.

Χαμηλή απόδοση του κινητού

Είναι σύνηθες τα περισσότερα κινητά της μεσαίας κατηγορίας να γίνονται πιο αργά μετά από χρήση κάποιων μηνών.

Όταν η επιβράδυνση των λειτουργιών αφορά high end κινητά, τα οποία παραμένουν το ίδιο αργά και μετά από την επανεκκίνηση της συσκευής, αυτό είναι σημάδι προσβολής από malware που έχει αρχίσει να ελέγχει το κινητό.

Παράξενα κείμενα

Ορισμένες εφαρμογές που παρακολουθούν το κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιούν κωδικοποιημένα μηνύματα κειμένου. Με αυτά τα μηνύματα ελέγχουν ανά τακτά διαστήματα τη λειτουργία τους.

Το γραπτό μήνυμα μπορεί να εμφανίζεται ως “#18*29XX#42” ή με παρόμοιους ακαταλαβίστικους χαρακτήρες. Αν δούμε τέτοιου είδους μηνύματα στη συσκευή, ενδέχεται η εισβολή να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αγνοήσουμε.

Περίεργη συμπεριφορά

Οι αιφνίδιες επανεκκινήσεις της συσκευής, το ηχητικό σήμα των κλήσεων χωρίς κανέναν λόγο, καθώς επίσης και το αιφνίδιο άνοιγμα εφαρμογών χωρίς τη σχετική χρήση από εμάς, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι ότι το τηλέφωνό μας ελέγχεται.

Μία άλλη ύποπτη ένδειξη ότι παρακολουθούν το κινητό είναι όταν για κάποιον ανεξήγητο λόγο η συσκευή αδυνατεί να δεχθεί εισερχόμενες κλήσεις, και έχει μόνο τη δυνατότητα για εξερχόμενες.

Δυσκολία στην απενεργοποίηση του κινητού

Εάν η διαδικασία τερματισμού της συσκευής καθυστερεί πολύ, ή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αυτή η παράξενη συμπεριφορά θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη ότι μας παρακολουθούν το κινητό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =