αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως θα ελέγχουμε αν μια απόδειξη είναι γνήσια, μέσα από το κινητό μας

Πως θα ελέγχουμε αν μια απόδειξη είναι γνήσια, μέσα από το κινητό μας

Και οι πολίτες θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις. Αυτό θα γίνει μέσω της σάρωσης των αποδείξεων που λαμβάνουν προκειμένου να διαπιστώσουν εάν είναι γνήσιες. Μάλιστα πλέον οι φορολογούμενοι έχουν κάθε λόγο να ελέγχουν τις αποδείξεις καθώς με βάση τη νομοθεσία κάθε χρόνο πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποιούν. Σε διαφορετική περίπτωση πληρώνουν πρόστιμο στην εφορία (εφόσον δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων). Έτσι λοιπόν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων δημιούργησε  εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.

Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

Όπως τονίζουν από τη φορολογική διοίκηση, Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή η οποία αναμένεται να συμβάλλει ουσιωδώς στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και νομιμότητα της συναλλαγής που πραγματοποίησαν. Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) καθώς και η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες, ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση, όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται αναλόγως το ποσό του προστίμου, χωρίς να εφαρμόζονται τα ανώτατα όρια. Δηλαδή επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί του τζίρου της επιχείρησης το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά. Στην περίπτωση αυτή διατηρούνται τα πρόστιμα χωρίς να ισχύουν τα ανώτατα πλαφόν

Πως θα γίνεται ο έλεγχος στις αποδείξεις

-Η εφαρμογή θα ενσωματώνει τη δυνατότητα σάρωσης του QR code, θα προβάλει τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη παράβασης, θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες στην Α.Α.Δ.Ε.

-Η εν λόγω εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS).

Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

-Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.

-Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.

-Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.

-Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.

-Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.

-Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + 4 =