αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως θα είσαι «σωστός τις περισσότερες φορές». Ο Jeff Bezos περιγράφει ένα σπουδαίο leadership skill

Πως θα είσαι «σωστός τις περισσότερες φορές». Ο Jeff Bezos περιγράφει ένα σπουδαίο leadership skill

Είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζί του, ένα είναι σίγουρο: Ο Jeff Bezos είναι ένας μεγάλος business leader. Και φυσικά αυτή την στιγμή είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.

H Amazon έχει 14 Ηγετικές Αρχές. Αλλά σύμφωνα με τον Bezos, αυτή που εκπλήσσει περισσότερο τους ανθρώπους είναι η 4η Αρχή: Το να είσαι σωστός τις περισσότερες φορές.

Μοιάζει λίγο ασαφές, σωστά; «Οι καλοί ηγέτες έχουν δίκιο τις περισσότερες φορές» έλεγε ο Jeff Bezos στα Pathfinder Awards το 2016. Συμπληρώνοντας: «Δεν πρόκειται να έχεις δίκιο όλη την ώρα, αλλά νομίζω ότι με την εξάσκηση, μπορείς να είσαι σωστός περισσότερες φορές».

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι το πως μπορείς να φτάσεις στο «να είσαι σωστός τις περισσότερες φορές». Όπως λέει ο ιδρυτής της Amazon: «Οι άνθρωποι που είναι σωστοί τις περισσότερες φορές, ακούν πολύ. Και επίσης οι άνθρωποι που είναι σωστοί τις περισσότερες φορές, αλλάζουν συχνά γνώμη».

Αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος σκέψης και δράσης, μπορεί να σε οδηγήσει στο υψηλότερο επίπεδο. Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν πληροφορίες μόνο για να ενισχύσουν τις τρέχουσες πεποιθήσεις τους, και για να αντικρούσουν τις αντίθετες απόψεις. Δεν έχουν καμία διάθεση να ακούσουν και να αλλάξουν γνώμη. Ένα στοιχείο που το βλέπουμε συχνά και στην Ελλάδα. Αλλά έτσι δεν μπορείς να γίνεις σπουδαίος leader.

Αντίθετα, αν επιλέξεις να βλέπεις πολλές απόψεις και να κατανοείς τη «μεγαλύτερη εικόνα» αντί να είσαι πολύ περιορισμένος στις δικές σου πεποιθήσεις, τότε αυξάνεις τις πιθανότητες σου να είσαι σωστός, πάνω σε ένα οποιοδήποτε ζήτημα.

«Η ζωή είναι περίπλοκη, ο κόσμος είναι περίπλοκος» λέει ο Bezos. Και είναι σημαντικό να είσαι έτοιμος να αλλάξεις γνώμη όταν παίρνεις νέα δεδομένα στα χέρια σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − ten =