αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως θα είσαι έτοιμος, την στιγμή που η ευκαιρία θα «χτυπήσει» την πόρτα

Πως θα είσαι έτοιμος, την στιγμή που η ευκαιρία θα «χτυπήσει» την πόρτα

Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της επαγγελματική μας διαδρομής, μπορεί να αισθανόμαστε «κολλημένοι» σε έναν ρόλο και να μην βλέπουμε εξέλιξη. Στην Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει και το ακόμα χειρότερο σενάριο: να μην μπορείς καν να βρεις τον «ρόλο» που θέλεις. Εδώ όμως υπάρχει ένα παράδοξο: Αν κοιτάξεις γύρω σου, θα δεις ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας με εσένα, στην ίδια χώρα, με παρόμοιες σπουδές, να τα καταφέρνουν.

Τι μπορεί να κάνουν καλύτερα αυτοί; Αξιοποιούν, μάλλον, τις ευκαιρίες καλύτερα από εσένα. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, δεν θα μιλήσουμε για το «κακό» περιβάλλον και την τύχη, αλλά για το τι μπορείς να κάνεις, έτσι ώστε να είσαι εκεί, όταν η ευκαιρία «χτυπήσει» την πόρτα.

«Πρέπει να είσαι σε θέση να αρπάξεις την κάθε ευκαιρία, όπου κι αν προκύψει» σημειώνει σε άρθρο του το αμερικανικό Entrepreneur.com και παραθέτει κάποια απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις. Αν ήδη δουλεύεις σε κάποια εταιρία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κοινοποιείς στους διευθυντές σου τις ιδέες και τις φιλοδοξίες σου. Μη ξεχνάς, ότι αυτοί είναι οι άνθρωποι που αποφασίζουν για τις αλλαγές και τις προαγωγές μέσα στην εταιρία. Αλλά σίγουρα, δεν μπορούν να ξέρουν τι βρίσκεται μέσα στο κεφάλι σου, αν δεν το εξωτερικεύσεις. Μόνο τους επιστρέψεις να το γνωρίζουν, έχεις πολλές πιθανότητες έτσι ώστε να είσαι εσύ αυτός που επιλεγεί π.χ. να πάρει μια προαγωγή, όταν προκύψει αυτή η ανάγκη. Με απλά λόγια, πρέπει να έχεις δράσει και να έχεις προετοιμάσει το έδαφος, πριν προκύψει η ευκαιρία.

Επίσης, πρέπει να είσαι έτοιμος στο τεχνικό κομμάτι. Δηλαδή, να έχεις τις δεξιότητες που απαιτούνται, για να αρπάξεις εσύ την ευκαιρία που θα εμφανιστεί. Σίγουρα, είναι δύσκολο να είσαι πάντα «ενημερωμένος» στην εποχή των νέων τεχνολογιών που όλα αλλάζουν γρήγορα. Το tip για να αποκτήσεις πλεονέκτημα, είναι να μαθαίνεις συνεχώς τις νέες δεξιότητες που είναι απαραίτητες. Αν δημιουργήσεις μια φήμη του «γρήγορου και ενθουσιώδη μαθητευόμενου» είναι πολύ πιθανό να επιλεγείς εσύ για να αναλάβεις κάποιο μεγάλο project.

Είναι οι ίδιες σύγχρονες δεξιότητες, που θα σε οδηγήσουν να κινηθείς ακόμα και αυτόνομα και να δημιουργήσεις κάτι δικό σου. Μόνος ή μαζί με μια ομάδα.

Το τρίτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, ειδικά αν δεν έχεις δουλειά αυτή τη στιγμή: Να είσαι ανοιχτός στις ευκαιρίες. Και να δημιουργείς τις προϋποθέσεις για να έρθουν σε εσένα. Οργάνωσε, για παράδειγμα, το βιογραφικό σου στο Linkedin, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να βρει κάποιος πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας. Συνδεθείτε με το επαγγελματικό σας δίκτυο γενικότερα και πηγαίνετε σε εκδηλώσεις που αφορούν το πεδίο σας. Έτσι ώστε μόλις προκύψει μια ευκαιρία, να την εντοπίσετε και να σας εντοπίσει και η άλλη πλευρά.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + nineteen =