αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠως θα δεις τον πλανήτη Άρη στον νυχτερινό ουρανό του Οκτωβρίου

Πως θα δεις τον πλανήτη Άρη στον νυχτερινό ουρανό του Οκτωβρίου

Σημειώστε στα ημερολόγιά σας δύο ημερομηνίες: την 6η Οκτωβρίου, για μια κοντινή προσέγγιση του Άρη και την 13η Οκτωβρίου για την αντίθεση.

Αυτός ο Οκτώβριος, εκτός από το Halloween, έχει να κάνει με τoν Άρη, καθώς ο λαμπερός κόκκινος πλανήτης θα κάνει μια παράσταση στο νυχτερινό ουρανό. Μπορείτε να απολαύσετε τον Άρη ως ένα φωτεινό σημείο φωτός όλο το μήνα, αλλά υπάρχουν δύο ειδικές ημερομηνίες για να επισημάνετε στο ημερολόγιό σας: 6 Οκτωβρίου, όταν ο πλανήτης κάνει μια στενή προσέγγιση στη Γη και 13 Οκτωβρίου, όταν θα βρίσκεται σε αντίθεση.

Ο Άρης έχει τη φήμη του «κόκκινου» πλανήτη, αλλά εμφανίζεται ως μια φωτεινή πορτοκαλί-κόκκινη κουκκίδα με γυμνό μάτι, σαν ένα μικρό σημείο με αστραφτερή σκουριά.

Το διακριτικό χρώμα του Άρη είναι το ένα στοιχείο για να τον εντοπίσετε στο σκοτάδι. Κοιτάξτε στον ανατολικό ουρανό για να τον πιάσετε να ανεβαίνει τη νύχτα. Θα φαίνεται φωτεινός αυτόν τον μήνα εάν ο τοπικός καιρός σας συνεργαστεί για να έχετε μια καλή θέα.

Η Τρίτη, 6 Οκτωβρίου σηματοδοτεί τη στενή προσέγγιση του Άρη στη Γη. Αυτή θα ήταν μια εξαιρετική στιγμή για να πάρετε ένα τηλεσκόπιο και να έχετε καλύτερη θέα.

Η NASA μοιράστηκε την άποψη ενός καλλιτέχνη για τη στενή προσέγγιση της Τρίτης, σε σύγκριση με την τελευταία φορά που έφτασε τον Ιούλιο του 2018. Τα φαινομενικά μεγέθη μοιάζουν πολύ. Φέτος, ο Άρης θα έχει μια ελάχιστη απόσταση 38,6 εκατομμυρίων μιλίων (62 εκατομμύρια χιλιόμετρα), που είναι περίπου 3 εκατομμύρια μίλια πιο μακριά από το 2018.

Όταν ο Άρης και ο ήλιος ευθυγραμμίζονται με τη Γη στη μέση, ο κόκκινος πλανήτης λέγεται ότι βρίσκεται σε «αντίθεση». Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να παρακολουθήσετε την κίνηση του Άρη στον ουρανό. Θα ανέβει στα ανατολικά καθώς ο ήλιος θα δύει, θα κινείται πέρα από τον ουρανό και θα δύει καθώς θα ανατέλλει ο ήλιος.

Η NASA περιγράφει την αντίθεση ως «πρακτικά έναν πλήρη Άρη.» Η Τρίτη, 13 Οκτωβρίου είναι η στιγμή για να απολαύσετε αυτό το γεγονός. Θα πρέπει να περιμένετε πάνω από δύο χρόνια για να συμβεί ξανά.

«Το μοντέλο αγώνων των πλανητικών τροχιών εξηγεί γιατί. Η Γη και ο Άρης είναι σαν δρομείς σε μια πίστα. Η Γη είναι στο εσωτερικό, ο Άρης είναι στο εξωτερικό,» δήλωσε η NASA στο blog της, Up Up για τον Οκτώβριο. «Κάθε 26 μήνες, η γρήγορη Γη πιάνει τον πιο αργό Άρη και τον χάνει. Η αντίθεση συμβαίνει ακριβώς καθώς η Γη παίρνει το προβάδισμα.»

Τον Οκτώβριο, εκτός από τη θέα του Άρη, μπορείτε επίσης να απολαύσετε το σπάνιο γαλάζιο φεγγάρι του Halloween, όταν ο δορυφόρος μας θα είναι γεμάτος στις 31 Οκτωβρίου.

Πηγή: secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + five =