αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως η Eurobank βγάζει… χρυσάφι από τα ακίνητα

Πως η Eurobank βγάζει… χρυσάφι από τα ακίνητα

Με περίπου 10% στην κερδοφορία του Ομίλου της Eurobank συμμετέχουν οι δραστηριότητες real estate, στις οποίες, πέραν από ένα χαρτοφυλάκιο 6.000 ακινήτων αξίας 2,5 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό, περιλαμβάνονται συνέργειες με την Grivalia Hospitality, αλλά και μέσω θυγατρικών, όπως της Eurobank Leasing Χρηματοδοτικές Μισθώσεις.

Στο πρώτο εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη από την αξιοποίηση ακινήτων ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 6,5% των καθαρών κερδών του Ομίλου, όπως μεταδίδει το Capital.gr.

Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στα καθαρά κέρδη που προέρχονται από τη Eurobank Bulgaria. Με βάση τις προς τα άνω αναθεωρημένες προβλέψεις για την κερδοφορία, η συμβολή από τα ακίνητα στο 2022 μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Έσοδα από ενοίκια

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο από ενοίκια ο Όμιλος αναμένει έσοδα 88 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά προέρχονται από την ενοικίαση 261 ακινήτων αξίας 1,3 δισ. ευρώ και συνολικού εμβαδού 992 στρεμμάτων. Ήδη, το 93% των ακινήτων έχει ενοικιαστή και η μέση απόδοση διαμορφώνεται σε 7,2%.

Τα μεγαλύτερα έσοδα από ενοίκια, σχεδόν το 66%, προέρχονται από τους χώρους γραφείων (65 ακίνητα) και τις μεγάλες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται πχ για σούπερ μάρκετ (35 big boxes).

Την υψηλότερη, όμως, απόδοση παρουσιάζουν οι 22 χώροι logistics (8,1%) και ακολουθούν τα γραφεία (7,7%), οι ειδικοί χώροι και τα καταστήματα (7,6%), τα big boxes (7,4%) και τα ακίνητα μικτής χρήσης (6,1%).

Σύμφωνα με στελέχη της Eurobank, οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας που επέφερε η τηλεργασία δεν έχουν επηρεάσει τη ζήτηση και το ποσοστό ενοικίασης για τους χώρους γραφείων που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιό της.

Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως στο ότι ήταν ήδη αποκεντρωμένα και υψηλών προδιαγραφών που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά και στη φύση των εργασιών όπου δραστηριοποιούνται οι ενοικιαστές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 4 =