αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως η Σουηδία κατάφερε να εφαρμόσει την 6ωρη εργασία: Δύο CEOs το τόλμησαν στις εταιρίες τους και λένε την εμπειρία τους

Πως η Σουηδία κατάφερε να εφαρμόσει την 6ωρη εργασία: Δύο CEOs το τόλμησαν στις εταιρίες τους και λένε την εμπειρία τους

Στην Ελλάδα, η κατάσταση τις περισσότερες φορές έχει κάπως έτσι: Ένας εργαζόμενος υπογράφει σύμβαση με μια εταιρία και προσλαμβάνεται. Εντάξει, αν είναι τυχερός να υπογράψει σύμβαση. Αλλά ας πάρουμε το καλό σενάριο. Έχει συμφωνήσει να εργάζεται για 8 ώρες την ημέρα. Στη συνέχεια, καταλήγει να εργάζεται 10 ώρες την ημέρα ή παραπάνω, ενώ σε πολλές από τις περιπτώσεις δεν πληρώνεται για τις υπερωρίες του. Θα δουλέψει και κάποιες αργίες, χωρίς να πληρωθεί με προσαυξημένο μεροκάματο, όπως δικαιούται. Κι αν κάποια στιγμή πει ότι δεν θέλει να εργάζεται τόσες επιπλέον ώρες, χωρίς να πληρώνεται μάλιστα, τότε είναι πολύ πιθανό να… αποχωρήσει από την επιχείρηση.

Φυσικά, οι περισσότερες ώρες εργασίας, δεν σημαίνουν απαραίτητα και πιο αποδοτική δουλειά στο σύνολο της. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, που δεν δείχνει να νοιάζει ούτε τους ίδιους τους εργοδότες. Αφού ο βασικός στόχος είναι να έχουμε… γαντζωμένο έναν εργαζόμενο εντός της επιχείρησης. Πιστεύοντας ότι έτσι θα είναι και πιο καλός στη δουλειά του.

Την ίδια στιγμή, σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, προς τα βόρεια, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Μιλάμε για την Σουηδία. Εκεί αρκετές εταιρίες πλέον εφαρμόζουν το μοντέλο της «6ωρης εργάσιμης ημέρας». Οι απόψεις που μπορούν να ακουστούν πάνω σε αυτό το μοντέλο ποικίλουν. Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τι λένε αυτοί που ζουν στη Σουηδία, διαθέτουν επιχείρηση και έχουν εφαρμόσει εντός αυτής το συγκεκριμένο προοδευτικό μοντέλο εργασίας.

«Νομίζω ότι η 8ωρη workday δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα σκεφτόταν κάποιος», λέει ο Linus Feldt, CEO της εταιρίας ανάπτυξης εφαρμογών, Filimundus, με έδρα την Στοκχόλμη.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο FastCompany.com, η εστίαση σε ένα συγκεκριμένο task για 8 ώρες είναι κάτι πολύ δύσκολο. Έτσι, για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει ένας εργαζόμενος, το αναμιγνύει με άλλα πράγματα που είναι άσχετα από τη δουλειά. Και έτσι στο σύνολο της η εργάσιμη ημέρα δεν είναι πιο παραγωγική.

«Ταυτόχρονα, δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε την ιδιωτική μας ζωή εκτός δουλειάς. Θέλουμε να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειες μας, να μάθουμε νέα πράγματα ή να αθληθούμε», τονίζει ο CEO. Έτσι θέλησε να δημιουργήσει μια καλύτερη ισορροπία στους εργαζομένους του και στον ίδιο. Για αυτό, από πέρυσι στην εταιρία του ισχύει το 6ωρο καθημερινό πρόγραμμα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν εργάζονται σκληρά. Μάλιστα έχουν γίνει και κάποιες αλλαγές: Δεν επιτρέπεται στους εργαζομένους να μπαίνουν στα social media και να απασχολούνται από τη δουλειά για προσωπικούς λόγους γενικότερα. Ενώ κάποια καθιερωμένα εβδομαδιαία meetings καταργήθηκαν.

«Η δική μου εντύπωση, είναι ότι τώρα μας είναι πιο εύκολο να εστιάσουμε στην δουλειά που πρέπει να βγει. Έχεις τις αντοχές για να το κάνεις και επίσης έχεις ενέργεια όταν φεύγεις από το γραφείο» ξεκαθαρίζει ο Linus Feldt.

Το ίδιο τολμηρό μοντέλο, εφαρμόζει και μια άλλη εταιρία στη Σουηδία. Η tech startup Brath, έχει κάνει την μεγάλη αλλαγή εδώ και λίγα χρόνια. Για αυτούς, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι τώρα είναι πιο εύκολο να προσλάβουν και να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους, όπως τονίζει ο CEO της εταιρίας.

Αφού με την 6ωρη εργασία οι υπάλληλοι είναι πιο χαρούμενοι και μπορούν να περνούν χρόνο με τις οικογένειες τους και τους φίλους τους. «Νοιαζόμαστε πραγματικά για τους υπαλλήλους μας» λέει ο CEO.

Σε κάθε περίπτωση, τα σημάδια είναι θετικά. Όπως λέει ο CEO της Filimundus, δεν έχει δει μειονεκτήματα από την αλλαγή σε 6ωρη εργασία. Παραδέχεται, ότι κάποιες φορές πρέπει να βγει μια δουλειά, και ο αρμόδιος υπάλληλος έχει ήδη σχολάσει. Όμως, όπως εξηγεί, αυτό μπορεί να συμβεί και σε μια 8ωρη βάρδια.

«Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ένα δαπανηρό μέτρο για την εταιρία. Αλλά αυτό βασίζεται στην συμβατική αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι είναι παραγωγικοί στο 100% μιας 8ωρης εργάσιμης ημέρας», καταλήγει ο ίδιος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 2 =